Rastlina, ki uravnava hormone in zdravi boleče menstruacije

Foto: Shutterstock

Ženske smo nekako sprejele in ponotranjile prepričanje, da je naš menstrualni cikel nadloga, da nas omejuje, da menstruacija boli oz. je neprijetna, da nam nagajajo hormoni in da nam PMS kroji razpoloženje. Tiste, ki imajo zelo hude težave, poiščejo medicinsko pomoč, ostale pa pač te » nadloge« vdano prenašajo. Tudi s pomočjo protibolečinskih sredstev. Le ta in pa hormonska kontracepcija sta večinoma tudi edina pomoč, ki jo medicina nudi ženskam z blagimi in zmernimi težavami v ciklu.

Če imamo resne težave, je seveda edino pravilno poiskati zdravniško pomoč. Kljub temu pa je iskanje nekega notranjega ravnovesja v našem telesu naša lastna naloga.

Ženska skozi svojo rodno dobo sliši cel kup takšnih in drugačnih nasvetov, kako naj si pomaga. Vsi so smiselni, vsi so resnični in dobri, nobeden pa ne pomaga kaj posebej…

Pa vendar obstaja pomoč. Zdravilo, ki je stoletja, če ne tisočletja, pomagalo dekletom in ženam. To je majhna in ponižna rožica, ki raste povsod.

Zlato zdravilo za ženske bolezni – rman

Župnik Kneipp v svojih spisih piše, da bi si ženske prihranile veliko bolezni, če bi od časa do časa segle po rmanu. Naj gre za mlado dekle ali žensko v menopavzi, vsaka bi morala nekajkrat mesečno spiti skodelico rmanovega čaja. Tudi Maria Treben ga močno priporoča pri vseh ženskih težavah, tudi vnetjih jajčnikov, miomih v maternici, notranjem nemiru v menopavzi, oblivih vročine…

Osebna izkušnja ženske srednjih let:

Od prve menarhe so bile moje menstruacije boleče in protibolečinske tablete spremljevalec prvih dni vsake menstruacije. Sredi tridesetih sem v neki knjigi o naravnih zeliščih prebrala, da naj bi bilo staro in zelo učinkovito zdravilo zoper te težave rman. Ker obilno raste na travniku pred našo hišo, sem poskusila. Tri do štirikrat na teden sem utrgala dve rastlini rmana in iz njih skuhala čaj. Tega sem spila po požirkih preko dneva. Že prvi mesec je bila med menstruacijo očitna sprememba. Bolečin praktično ni bilo, kri je bila redkejša, manj je je bilo in cikel za dan do dva krajši. Tako sedaj že leta vsak mesec načrtno spijem par skodelic rmanovega čaja in menstruacije gredo mimo mene skoraj neopazno, predvsem pa neboleče. Tudi pretirana občutljivost v dnevih pred menstruacijo se je umaknila.

Moj notranji občutek je, da snovi v tej zdravilni rastlini nekako uravnotežijo in uravnovesijo moje hormone. Pomembno pa je, da ga pijemo občasno, čez daljše obdobje, skozi ves mesec. Poleti ga naberem svežega, v drugih letnih časi čaj kuham iz posušenega.
Več prijateljicam, sorodnicam in znankam sem priporočala rman in vsaka, ki je kuro poizkusila in vztrajala, se mi je zahvalila za informacijo in povedala, da se ji je stanje izboljšalo. Zakaj pravim vztrajala? Ker opažam, da ženske (verjetno tudi moški) ne vztrajamo. Hočemo takojšnje rešitve ali pa nič. Pri zdravilnih rastlinah gre očitno tudi za neko notranjo pripravljenost spremeniti kak vzorec in sprejeti zdravilno moč rastline.

Sedaj je zadnji čas, da rman še naberete v naravi in si naredite zalogo posušenega za čez zimo. Nabira se ga v sončnih dneh. Pije se ga nekajkrat na mesec v obliki čaja. Rman je, poleg pomoči pri ženskih težavah, odličen tudi pri prehladu, revmatskih bolečinah, odpravlja napenjanje, krče in motnje krvnega obtoka. Drugo odlično zdravilo za ženske je plahtica. O njej pa kdaj prihodnjič.

Sedaj je zadnji čas, da rman še naberete v naravi in si naredite zalogo posušenega za čez zimo.

Če imamo resne težave, je seveda edino pravilno poiskati zdravniško pomoč. Kljub temu pa je iskanje nekega notranjega ravnovesja v našem telesu naša lastna naloga. Zdravilna zelišča so nam pri tem lahko v zelo veliko pomoč. Tudi v Svetem pismu lahko preberemo: Gospod je naredil, da zemlja daje zdravila, razumen mož jih ne bo zavračal. (Sir 38,4) 

Foto: Shutterstock

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja