Napotena na IVF, zanosila z NaPro

Thumbnail

Trenutno sem noseča s svojim drugim otrokom. Zanj sva se trudila dobrih 20 mesecev. Prvih 6 mesecev sva bila povsem sproščena. Nato sem pričela z merjenjem temperature in beleženjem svojega ciklusa. Vse je izgledalo odlično. A po šestih mesecih se še vedno ni zgodilo nič.

Odločila sva se, da opraviva nekaj testov. Rezultati niso bili dobri. Ginekolog naju je napotil na kliniko za neplodnost.

Avgusta 2010 so nama povedali, da potrebujeva umetno oploditev, če želiva imeti drugega otroka. (Najina prvega otroka sva spočela brez kakršnih koli težav).

Kakor koli, edina opcija za naju naj bi bil IVF. Pogoj za to, pa je bil, da prej odstaviva prvorojenko, saj ni dovoljeno dojenje v času postopkov umetne oploditve. Meni se je pred očmi kar stemnilo. Na ta način bi morala prelomiti obljubo svoji hčerki in iti preko svojih prepričanj. Nisem je želela odstaviti in nisem želela tvegati posledic IVF-a.ampak

Moji prijatelji so se v podobni situaciji odločili za 2 postopka IVF in bili v obeh neuspešni. Nato so se odločili za NaPro – natural procreative technology. Sliši se malo čudno, kajne? Pa vendar z NaPro-jem so uspešno zanosili dvakrat. Ker je to zdravljenje veliko cenejše kot IVF in ker vključuje holističen pristop k plodnosti, sva se tudi midva odločila, da poskusiva.

ZDRAVLJENJE Z NAPRO-JEM

NaPro verjame, da se da zdraviti tudi zmanjšano moško plodnost (kar je bil problem pri nama) in da to ni nekaj nepopravljivega, kot so naju prepričevali specialisti za IVF, ki so trdili, da je lahko izboljšanje zgolj minimalno. Sedaj vem, da to ni res.

Tudi njihovo razumevanje ženskega zdravja je neverjetno. Pristop zdravljenja neplodnosti vključuje medicinski, prehranski kot tudi psihološki vidik.

S svojo svetovalko za FertilityCare sem se dobila konec avgusta. NaPro zdravljenje vključuje tako NaPro zdravnika kot svetovalca za FertilityCare, ki te nauči, kako se opazovati in biti pozorna na to, kaj se dogaja v ciklusu. Merjenje temperature ni potrebno, so pa opazovanja zelo natančna in skrbno zabeležena. Na podlagi FertilityCare lahko zlahka prepoznaš plodne dni in tako veš, kdaj je čas za »baby-dance«. Ne zanašaš se na ovulacijske teste ali temperaturo. (Če bi se sama zanašala na to, ne bi nikoli zanosila, saj je bil moj najbolj ploden dan šele tri dni po pozitivnem ovulacijskem testu).

Po nekaj mesecih beleženja, je postalo zelo jasno, kaj se dogaja z mano. Noben simptom – čustveni ali telesni – ni bil spregledan in moja svetovalka me je z občutkom vodila skozi. Naučila sva se, da ima jemanje Koencima Q10 lahko drastični učinek na moževe plavalčke. Medtem ko IVF klinike iščejo »perfektne« semenčice (ki jih sami nazivajo kot normalne), pa se pri NaPro bolj ukvarjajo s tem, kako dobro plavalčki plavajo – in tako dovolijo materi naravi, da sama odloči, katera semenčica je perfektna. Najbolj pomembno je, da semenčica pride do jajčeca. Moj dragi je tako začel jemati Ubikinon Ko-encim Q10, jaz pa sem beležila svoj ciklus.

Zgledalo je, da imam redne ovulacije, vendar so se na koledarju pokazali indikatorji, ki so kazali na to, da je nivo progesterona nekoliko nizek. Kako so lahko to vedeli? Tu so razlogi: imela sem rjavkasto krvavitev, obilno sluzi materničnega vratu (kar je sicer dobra stvar, če se pojavlja ob pravem času), kronična razdražljivost pred menstruacijo… moja mesečna testiranja progesterona in estrogena pa so pokazala, da sta nivoja hormonov (sicer povsem normalna z vidika referenčnih vrednosti) zgolj na polovični! vrednosti tiste, ki je optimalna za vzdrževanje nosečnosti.

To me je zelo šokiralo, saj sva bila prepričana, da problem ni pri meni.

Bila sem presenečena, da »normalno« ne pomeni »dobro«. Normalni za zdravstvo so tudi 3 spontani splavi, preden se sploh začne raziskovati, kaj je narobe. NaPro pa želi parom prihraniti bolečino izgube in zato so kriteriji za normalne vrednosti progesterona najmanj dvojne.

Po treh mesecih beleženja so naju povabili na posvet k NaPro zdravniku dr. Philu Boylu v Dublin. Čeprav sem že poročena, lahko samo rečem: vav, kakšen tip … Bil je neverjeten. Povedal nama je, da naju NaPro hoče oba v dobri formi – tako telesni kot psihični – in nato lahko pride dojenček. Povsem smiselno, se vam ne zdi?

Razložil mi je, da so bila moja leta kronične razdražljivosti pred menstruacijo zelo verjetno posledica neoptimalnih vrednosti progesterona. Te vrednosti lahko pomenijo tudi, da tudi če bi v preteklosti že zanosila, bi bila velika verjetnost, da se ne bi obdržalo. Zelo se mi je dopadlo tudi, ker me je v celoti podpiral, da še dojim.

Govoril je o tem, kako so številni zdravniki prišli do zaključka, da so mnoga kronična stanja (vključno z neplodnostjo) povezana z nizkimi vrednostmi endorfinov v telesu. To pomanjkanje endorfinov vpliva na imunski sistem, ustvarja neravnovesje, ki potem odpre vrata vsem možnim stanjem. Ugotovitve kažejo, da ima lahko zdravljenje pomanjkanja endorfinov z nizkodoznim Naltreksonom velik vpliv na številne zdravstvene težave, vključno z nekaterimi vzroki neplodnosti kot so endometrioza in PCO.

Govorili smo o moževi situaciji in bilo je prvič, da je nekdo sploh prisluhnil njemu. Občasno je »tam spodaj« čutil bolečine in test je pokazal prisotnost nenormalnih celic. Dvakrat so jih poslali v analizo, ki je potrdila, da nima nobene okužbe. Kljub temu pa je enkrat zaradi hudih bolečin moral na urgenco. Ker mu zadeva ni dala miru, je odšel k zasebnemu urologu, ki mu je prav tako povedal, da ni nič narobe.

Dr. Boyle pa je pojasnil, da so bakterijske kulture te vrste, za katere je znano, da težko rastejo. Tudi če imate negativen rezultat, še ne omeni, da nimate nizke stopnje okužbe. Tovrstne okužbe prostate in predelov v okolici so vzrok moške zmanjšane plodnosti. To je nekaj, kar po najini izkušnji, IVF zdravniki ne vedo. Mož je imel vse simptome opisane v knjigi, samo ni imel rezultata testa, ki bi to potrdil.

Kakor koli, ker je zdravnik poslušal in postavil diagnozo na podlagi simptomov in prepričanja, da njegovi pacienti niso idioti, je mož dobil 4 tedensko antibiotično terapijo. Njegovi zadnji rezultati spermiograma so bili tudi zelo obetavni – medtem ko je bila prisotnost nenormalnih oblik še vedno zelo visoka, se je gibljivost semenčic izboljšala iz 39 na 51%. Vse to na račun Koencima Q10. To lahko z gotovostjo trdim, saj so prej pretekli meseci brez kakršnega koli izboljšanja.

Dr. Boyle nama je rekel, da bomo z moževim jemanjem antibiotikov in podporno progesteronsko terapijo zame izboljšali najine možnosti. Zapustila sva kliniko, odšla na kosilo in se z dobrim občutkom vrnila domov.

KAKO SE JE IZŠLO

Že v prvem ciklusu sva zanosila.

Ko so mi pri 7. tednih napravili ultrazvočni pregled, smo ugotovili, da velikost otroka povsem soupada z ovulacijo na dan vrhunca v mojem ciklusu. To je še dodatno dokazalo, da je opazovanje sluzi in ne zgolj sledenje ovulacijskim testom, prava pot do zanositve.

Še par besed o NaPro-ju: NaPro ima katoliške korenine. Vendar to ne pomeni, da moraš biti katolik, da te zdravijo – ni potrebno in tudi midva nisva. Pogoj pa je, da si poročen, da te sprejmejo v program zdravljenja neplodnosti. Za zdravljenje ostalih motenj ali zgolj spremljanje ciklusa pa to ni pogoj.

Še nekaj bi želela povedati. V primerjavi z IVF-om je NaPro relativno nov. Statistika pa kaže, da je uspeh zdravljenja z NaPro-jem 1,5 do 3-krat boljši kot pri IVF. Manj je stranskih učinkov, saj je zdravljenje veliko manj invazivno. Stroški so tudi precej manjši (porabila sva dobrih £500, če bi potrebovala nadaljne zdravljenje, bi to naneslo še približno £80 na mesec). Primerjajte to s stroški IVF-a.

NaPro je tudi zelo v pomoč parom s ponavljajočimi se spontanimi splavi, nudi pa tudi pomoč pri poporodni depresiji. FertilityCare metodo pa lahko zelo zanesljivo uporabite tudi, če si ne želite zanositi.

Rada bi to svojo izkušnjo delila z drugimi pari, ki se soočajo z neplodnostjo. NaPro je zelo dobra alternativa zdravljenja in močno upam, da vam bodo napisane informacije koristile. Ne samo, da vam zdravljenje omogoča, da »pridete do otroka«, pač pa boste zagotovo tudi bolj zdravi.

NAPRO V SLOVENIJI

Opisana izkušnja je osebna izkušnja irskega para. Na Irskem je NaPro zdravljenje prisotno že več kot 10 let. Vse bolj pa se širi tudi po Evropi in počasi prihaja tudi v Sloveniji. Od oktobra 2011 pri Zavodu Iskreni.net poučujemo metodo FertilityCare, ki je osnova za NaPro zdravljenje. Sodelujemo tudi z dvema NaPro zdravnikoma.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja