Namesto rojstnodnevnega darila – dogodivščina po otrokovi izbiri

Thumbnail

Z možem sva se pred nekaj leti odločila, da otrokom za rojstni dan ne bova kupovala daril. Namesto tega si vsak po svoji želji izbere dogodivščino. Še mnogo dni po vsakem rojstnem dnevu v našem domu odzvanja: »Joj, koliko je še do naslednjega leta?«

Kar nekaj časa sva razmišljala, kako bi se obranila preveliki količini daril, ki jih otrok prejme ob rojstnem dnevu. Babice, tete, strici, sošolci … Vsak prinese svoje darilo in kar naenkrat, v preobilici vsega, otrok pozabi na to, da darila niso samoumevna. Da se je prav zahvaliti. Da ni nujno, da vedno dobi tisto, kar si zaželi.

Kar naenkrat, v preobilici vsega, otrok pozabi na to, da darila niso samoumevna. Da se je prav zahvaliti. Da ni nujno, da vedno dobi tisto, kar si zaželi.

V svetu preobilja je nujno potrebno spodbujati hvaležnost

Opazila sva, da najini otroci novih stvari ne cenijo kaj dosti. Ko so dobili igračo, so se nekaj dni z njo igrali, potem pa je ležala v kotu in nabirala prah. Poskusili smo tudi s preverjenim trikom – za nekaj časa smo pobrali več kot pol igrač, jih spravili in čez nekaj mesecev znova dali na razpolago. Interes zanje se je za nekaj dni spet povečal, ampak prej ali slej so se igrače naveličali.

Ko sva se dokončno odločila, da »praholovcev«, kot jim ljubkovalno pravimo v naši družini, ne želiva več imeti, sva z možem uvedla rojstne dneve brez daril. Ker pa sva vseeno želela, da je dan zanje poseben in da ga preživijo v zavedanju, kako dragoceni so (ne glede na to, kaj imajo), sva dala vsakemu na razpolago, da na svoj rojstni dan izbere neko dogodivščino – bodisi je to izlet bodisi obisk term bodisi skupno kuhanje …

Otroku doživetja ostanejo v spominu bolj kot darilo

Na začetku, ko so bili otroci še mlajši, je bila dogodivščina največkrat izbrana po najinem predlogu – vedela sva, kaj ima otrok rad, in mu predlagala nekaj v povezavi z njegovimi interesi; tako smo odšli v Pravljično deželo, obiskali deželo dinozavrov, sledili Kekcu, ki se je skrival pred Bedancem, se cel dan kopali v termah …

Otrok je bil ob koncu dneva napolnjen in navdušen. Vsa dobljena darila so v primerjavi s tem imela majhno vrednost. Še nekaj tednov po dogodivščini smo veselo razglabljali o njej.

Ideje so bile zelo raznolike, a nekaj je bilo skupnega vsaki izmed njih – otrok je bil ob koncu dneva napolnjen in navdušen. Komaj je pričakoval naslednje leto, ko si bo spet lahko izbral dogodivščino. Vsa dobljena darila so v primerjavi s tem imela majhno vrednost. Še nekaj tednov po dogodivščini smo veselo razglabljali o njej.

Dogodivščina za fante, dogodivščina za dekleta

Ko so odraščali, so si dogodivščine začeli izbirati sami. Ker so mešanega spola, so dogodivščine obarvane zelo raznoliko. Medtem ko fant izbere bolj adrenalinske in tako spodbudi sestrice, da premagajo svoj strah, dekleta izbirajo bolj ustvarjalne dogodivščine; takrat on krepi svojo potrpežljivost.

Zadnja dogodivščina je bila še dodatno posebna; prvič je nismo izvedli skupaj, kot družina, ampak sta mož in sin sama odšla na enodnevno prenočevanje v naravi. Vzela sta nožke, šotorke in spalne vreče ter odšla v neznano. Nekje v naravi sta si zakurila majhen ogenj, postavila bivak in skupaj klepetala dolgo v noč.

Ko sta se zjutraj vrnila domov, sem sicer najprej opazila množico komarjih pikov po celem telesu. A ob tem sij v očeh. In občutek, da nobeno darilo sveta ne prinese takšnega veselja, kot je posvečeni čas, ki ga namenimo drug drugemu.

Foto: mummypages.co.uk