Najstnik in samopodoba

Thumbnail

Najstnikom je pogosto težko razviti pozitivno samopodobo. Kamor se ozrejo, povsod so slike idealnih, lepih žensk in moških. Kar se ne zavedajo, je to, da ti ljudje preživljajo dneve v telovadnici, so imeli lepotne operacije ali pa so sliko preprosto obdelali in spremenili.

Najstniki pogosto občutke nezadovoljstva s telesno podobo širijo tudi na druga področja svojega življenja. Kot starši imate pomembno vlogo pri tem, kako vaš otrok vidi samega sebe in mu pomagate pri pridobivanju pozitivne samopodobe.

Pazite, kaj govorite.

Pri svojih otrocih spodbujajte zdravo samopodobo. Ali to pokaže ali ne, otrok posluša vaše mnenje. Čeprav mislite, da vaše mnenje o njegovi teži, pameti, sposobnostih ne pomeni nič, pa otrok to »zabeleži«. Če je otrok pretežak, mu tega posebej ne poudarjajte. Praktično nemogoče je, da se otrok sam ne bi zavedal, da ima težave s težo. Namesto, da mu govorite, naj izgubi težo, raje pojdita skupaj tečt ali bodita kako drugače fizično aktivna.

Najboljša stvar, ki jo lahko storite, da se bo vaš otrok bolje sprejemal, je, da pohvalite njegove dobre lastnosti. Redno poudarjajte njegove pozitivne lastnosti. Če bodo deležni dovolj pohval in spodbud, bodo sčasoma tudi sami začeli verjeti vase.

Pazite, kaj delate.

Otroci se učijo vedenja z opazovanjem drugih ljudi, vključno s starši. Če ste sami obsedeni s svojo težo, je zelo verjetno, da se bo tudi vaš otrok obremenjeval s težo. Prakticirajte zdrav način življenja, ki vključuje zdravo prehranjevanje in redno gibanje, in vanj vključite tudi otroke.

Mnogi starši mislijo, da so težave z samopodobo in obremenjevanje z izgledom izključno problem deklet – pa temu ni tako. Tudi fantje se obremenjujejo s svojim telesom, z nerazvitostjo mišic, prihaja tudi do motenj hranjenja.

 

 

Vir: http://www.childdevelopmentinfo.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja