Najstnice: 8 korakov za izbiro pravih oblačil

Thumbnail

Dekleta, priznajmo si: skoraj vedno, ko se želimo zares urediti, nas ob pogledu v garderobno omaro prime, da bi rekle: »Nič nimam za obleči!« A kako vseeno izbrati primerna oblačila?

Za dekleta ni problem samo »sestava« garderobne omare. Težavo nam pogosto predstavlja tudi »sestava« trgovin. Saj je zaradi mode pogosto težko najti primerno oblačilo, ki bo govorilo o tem, kdo v resnici sem.

Lažje in bolje bomo izbrale, če se v trgovini vprašamo katero izmed spodnjih vprašanj. Še posebej so napisana z mislijo na najstnice, a bodo verjetno koristna tudi za vse ostale ženske.

1. Po čem resnično hrepenim?

Ženska naj se obleče tako oprijeto, da je videti, da je ženska in tako ohlapno, da je še vedno dama.

Če si želiš v življenju spoznati moškega, ki te bo ljubil v celoti, tvojim drobnim muham in posebnostim navkljub, in te bo ljubil in spoštoval vse dni … – ali ta kos garderobe moškim sporoča to, po čemer v resnici hrepeniš, ali jim pošilja napačno sporočilo?

– Velja tudi za fante: Ali veš, da moška moda spuščenih hlač izvira iz ameriških zaporov, kjer so zaporniki na tak način sporočili drugim zapornikom, da so na voljo za homoseksualne odnose?

2. Ali spoštujem moške?

Vse ženske smo vredne ljubezni in si želimo, da bi z nami moški temu primerno ravnali. Brez neprimernih žvižgov in opazk. Vendar si tudi moški zaslužijo spoštovanje. Ali jih spoštujem, če jih s svojimi oblačili (in vedenjem) zapeljujem, hkrati pa ne mislim nič resnega?

– Ali veš da dr. Emerson Eggerichs v knjigi Ljubezen in spoštovanje pravi, da tako kot ženske potrebujemo brezpogojno ljubezen, moški potrebujejo brezpogojno spoštovanje?

3. Kaj želim sporočiti s svojimi oblačili?

Ali ta kos garderobe moškim sporoča to, po čemer v resnici hrepeniš, ali jim pošilja napačno sporočilo?

Če je moja edina misel, ko si kupim nov kos oblačila: »U, ta majčka mi pa super paše zraven sandalcev,« je čas, da dvignem svoje standarde in odnos do sebe na višji nivo. Preden kupimo, se raje vprašajmo: »Ali ta majčka govori o moji resnični lepoti? Kdo sem kot oseba? Ali ohranja moje dostojanstvo ženskosti? Ali ostajam skrivnostna? Ohranjam skrivnost lepote svojega telesa za tistega, ki je mene kot celote resnično vreden?«

– Ali veš, da (plehki) fantje pogosto »delijo« dekleta na dve skupini: tiste, ki so »vroče« in se z njimi ukvarjajo »zdaj«, in tiste, ki so za poročiti in si jih »puščajo za kasneje«.


4. Kaj piše?

Kroj moje majice je morda dostojanstven, a je na njej napisan zelo izzivalen napis ali slika, ki o meni ne govori tistega, kar si želim. Zakaj bi posegale po majicah, ki z napisom sporočajo vse kaj drugega, kot bi si želele (in z nakupom še pospešujemo tovrstne potiske)! Ženske smo ustvarjalne  – kupimo majico brez potiska in jo porišimo same. Lahko si s prijateljicami izberemo napis ali sliko, ki izraža našo resničnost, in majice damo potiskati same!


5. Če se sprašujem: Je preveč odprto, prekratko, prenizko, preozko …

… potem verjetno je. Ko si izberem udoben pulover, vem samo to, da je udoben. Ne ukvarjam se z mislijo, kam leze, kako si ga moram popraviti … Oblačila naj služijo nam, ne mi oblačilom.

– Ali veš, da sta Jason in Crystalina Evert (avtorja knjig o teologiji telesa) na svojem Facebook profilu zapisala: »Dekleta, ker vas imava rada, želiva z vami deliti navdihujočo misel: pajkice niso hlače! :)«


6. Kako lahko rešim svoje kose oblačil, ki so mi res všeč, a vem, da me preveč razgaljajo?

Ali ta majčka govori o moji resnični lepoti? Kdo sem kot oseba? Ali ohranja moje dostojanstvo ženskosti?

Kratko oblekico lahko pokombiniram z legicami ali pa prepustim domišljiji prosto pot in svoje krilo podaljšam z različnimi kosi blaga. Legice lahko nosim z dolgimi majicami, preveč odprt dekolte zakrijem s hudim šalom ali rutico, prekratkim majčkam prišijem spodnji del … Možnosti za ustvarjalnost je neskončno.

– Ali veš, da so v številnih šolah v Ameriki »legice« prepovedane?

 

7. Kaj pa bikinke?

Bikinke so zanimiv fenomen. Na eni strani so zares preproste, lažje jih preoblečemo, manj mokrote imamo na sebi … Hkrati pa so znanstveno dokazali, da se moškim ob pogledu na žensko telo v bikinkah izklopi del možganov, ki je odgovoren za odnos in navezovanje stikov (in je vklopljen, kadar opazujejo dostojno oblečeno žensko). Namesto tega se jim vključi del možganov, ki je odgovoren za opazovanje in delo z orodjem, predmeti (možgani torej sami popredmetijo žensko). Res pa je sicer tudi, da so moški več kot nekaj kemije in zmorejo svoje doživljanje ženske tudi nadzorovati, če se potrudijo (recimo, če je v bikinkah njihova sestra :)).

Predvsem drži, da lahko ženska nosi »take ali take« bikinke. Zelo izzivalne ali pa dostojanstvene. Nenazadnje so tudi enodelne kopalke lahko zelo izzivalne. Poleg tega je veliko odvisno tudi od mojega obnašanja, gestike, telesne drže…

Če iskreno pogledam v svoje srce ob nakupovanju, vem, kaj z določenimi kopalki želim sporočiti, kajne? Čemu dajem prednost: da bom lepa, ko se bom sprehodila do vode in bom na sebi občutila številne poglede, ali da bom udobno plavala, igrala odbojko, čofotala in mi pri tem ne bo treba paziti, da mi kaj ne uide ven?

– Ali veš da obstaja vse več modnih oblikovalk (med njimi tudi Jessica Rey, igralka iz Power Rangers), ki oblikujejo enodelne ali dostojne dvodelne kopalke, ki so zelo luštne?


8. Ali mi kratkotrajna pozornost, ki mi jo namenijo mimoidoči moški s poželjivim pogledom, godi?

Božja hčerka si zasluži več kot instant pogled, ki razkriva ponaredek ljubezni.

Dekleta, ki v življenju niso doživela resnične ljubezni, le-to na žalost pogosto zamešajo s poželjivostjo. Če se ti dogaja, da ti je tovrstna (poželjiva) pozornost všeč in se oblačiš izzivalno zaradi tega, ker se ob tem čutiš ljubljeno, je morda čas, da temeljito razmisliš o sledečih vprašanjih: Ali se zavedam, da me ima moj oče rad? Ali mi je to pokazal? Me je potrdil v moji ženskosti? Ali ne hrepenim po tem, da bi bila ljubljena celostno – ne zgolj zato, ker dobro izgledam?

Če nimaš očeta ali pa ta ni dobro opravil svoje vloge, poskusi ozavestiti, da imaš popolnega očeta v nebesih, ki te neskončno ljubi v vsem, kar sem. Ničesar nam ni treba storiti, da smo ljubljene v celoti. Ljubi nas točno takšne, kakršne smo. 

Predstavljaj si; tudi ti si v njegovih očeh, z vsemi napakami in šibkostmi vred, vredna tega, da je zate daroval svojega sina! Si lahko predstavljaš, kakšna ljubezen je to? In ne samo to! Si božja hčerka in božja hčerka si zasluži več kot instant pogled, ki razkriva ponaredek ljubezni. Božja hčerka si zasluži resnično ljubezen!

– Ali veš, da je Gianna Jessen, dekle, ki je preživelo lasten splav, med govorom v avstralskem senatu med drugim izreklo: »Božja hčerka sem! In ne se »zafrkavat« z božjo hčerko!«​


Polonca Sokol na Zavodu iskreni.net izvaja predavanja teologije telesa za mlade. Skupaj z možem Tomažem sta spregovorila že več kot 1500 mladim. Več o teologiji telesa za mlade in predavanjih in delavnicah: www.iskreni.net/programi/teologija-telesa-za-mlade