Načini, s katerimi lahko v mesecu maju počastimo Marijo

Thumbnail

Maj skriva v sebi neko čarobnost. Je mesec, ko zagotovo lahko pozdravimo bolj tople dni. Je mesec, ko si narava lahko popolnoma oddahne od zime. Je mesec lepote in veselja in je mesec, ki je posvečen – Mariji.

Kot žene ali mame se lahko od Marije veliko naučimo glede tega, kako živeti svojo vlogo. Od dobrega odnosa z njo lahko veliko pridobimo. Predstavljamo nekaj idej, kako jo lahko posebej v mesecu, ko se po župnijah berejo šmarnice, tudi me počastimo in posnemamo.

Svojim družinam služimo povsem nesebično

Marija je s svojim »da« sprejela, da bo rodila Božjega sina, kar je, poleg tega, da je sodelovala pri Božjem načrtu za nas, pomenilo tudi čisto vsakdanje boje. Skrbela je za Jezusa kot dojenčka, malčka, najstnika, mu kuhala in skrbela za njegov zemeljski dom, ter hkrati služila tudi Jožefu, širši družini, prijateljem in znancem. Povsem nesebični je opravljala čisto vsakdanje naloge in s tem izkazovala čast Bogu.

Nadaljujmo in počastimo Marijino delo kot žene in matere: pojdimo skozi dan in skozi svoje dolžnosti brez godrnjanja in pritoževanja. Raje izberimo in izkazujmo hvaležnost. Nenazadnje nas Bog tako ljubi, da nam je dal čudovitega moža in otroke in druge ljudi okoli sebe, ki jim lahko služimo.

Prepustimo svoje materinske skrbi Bogu

Nadaljujmo in počastimo Marijino delo kot žene in matere: pojdimo skozi dan in skozi svoje dolžnosti brez godrnjanja in pritoževanja.Kot žene ali mame nas hitro lahko prevzamejo skrbi. Neprestano mislimo na svojo družino, skrbi nas za njihovo zdravje, šolo, službo, prihodnost, odnose, varnost. Če se prepustimo skrbem, nas lahko njihove niti ovijajo in dušijo. Tudi Marija je imela skrbi, toda znala jih je predati in zaupati Bogu. Če še ne znamo, je Marijin mesec idealen čas, da se naučimo svoje skrbi za svojo družino predajati Bogu in zaupati, da ima on najboljši načrt za nas.

Zahvaljujmo se Bogu za svoje blagoslove

Ob vsemu, s čimer nas zasipajo mediji, zlahka postanemo zagrenjeni, negativno naravnani ali celo obupani. Toda če se po zgledu Marije naučimo vsak dan zahvaljevati Bogu za vse darove in blagoslove v našem življenju in družini, se bo naš pogled na svet v mesecu dni močno spremenil.

Prenašajmo bolečino, težave in razočaranja z dostojanstvom

Kot Jezusova mama je Marija izkusila veliko bolečine. Toda nikoli ni odgovorila z jezo, maščevanjem ali grožnjo. Svojo bolečino je prinašala pred Boga. Poskusimo v tem mesecu svoje težave prenesti z dostojanstvom, brez obtoževanja ali pritoževanja in prosimo Boga za moč in milost trenutkih, ko bi želeli odreagirati drugače.

Glejmo na Marijo kot na svojo mati

Vemo, da jo imamo in vendar tako pogosto pozabljamo, da nam lahko nudi materinsko zavetje in mir. Osredotočimo se v tem mesecu na odnos z njo. Ona razume naše bitke, naše pomanjkanje časa, naše skrbi in naše veselje. Razume naše potovanje skozi materinstvo. Vzemimo si pogosto čas samo zanjo, za molitev, zahvaljevanje, priprošnje ali – tišino, v kateri bo spregovorila in objela ona.

Vir: catholicmom.com

 

Foto: centralparknyc.org