Na kaj morate biti pozorni pri nakupu otroškega avtosedeža?

Vir: Pixnio

S prvimi skrbmi okoli nakupa avtomobilskega otroškega varnostnega sedeža se pričneta (bodoča) starša ukvarjati še pred rojstvom prvega otroka. In z izbiro nadaljnjih otroških sedežev nato nadaljujeta povprečno do otrokovega 10 leta starosti (nekateri uporabo otroškega sedeža opustijo prej, drugi kasneje), zato v tem članku izpostavljamo napotke in nasvete, na kaj velja biti pozoren ob nakupu.

En sedež za daljše obdobje?

Prvo logično merilo pri izbiri sedeža je seveda njegova velikost oziroma nakup sedeža iz pravilne skupine. Obstajajo sedeži, ki so namenjeni le novorojencem (skupina 0+ oziroma lupinica), otrok je v tem sedežu zavarovan s pasovi avto sedeža, sedež se v vozilo praviloma namesti v nasprotni smeri vožnje.

Nato pridejo na vrsto sedeži v skupinah 1/2/3, odvisno od starosti oziroma velikosti otroka. Čeprav na trgu obstajajo avto sedeži, ki jih proizvajalci ponujajo kot enotno rešitev za vse tri starostne skupine, pa so strokovnjaki mnenja, da je za otroka bolje, da uporablja le sedež, ki ustreza njegovi trenutni starosti. Razlog za to je povsem preprost – otrokove potrebe skozi odraščanje so različne in kot se spreminja (raste) njegovo telo, je potrebno spremeniti tudi avto sedež, ki ga uporablja. Obenem pa avto sedeži, ki zajemajo hkrati več starostnih skupin, povprečno dosegajo precej slabše rezultate na varnostnih preizkusih. Če iščete zelo podroben vodnik za nakup avtosedeža, ga boste našli tukaj – vsebuje kar nekaj pomislekov, na katere sami morda ne boste nikoli pomislili.

Velikost sedeža, ki ga otrok potrebuje (še posebej, ko je na sedež pripet z avtomobilskimi pasovi), lahko določite glede na to, kje potekajo pasovi, s katerimi je otrok pripet – pri primerni velikosti sedeža potekajo pasovi v višini njegovih ramen. Če so ramena višje, obstaja velika možnost poškodb ramen in ključnice pri morebitnih trkih.

Nekaj tehničnih vidikov

Sedež se v vozilo lahko pričvrsti na več različnih načinov in zelo pomembno je, da pred dokončno izbiro sedeža preverite, kakšne načine pritrditve omogoča vaše vozilo. Vsa vozila omogočajo pritrditev sedeža v vozilo s pomočjo avtomobilskih varnostnih pasov, velika večina novejših vozil (in sedežev) pa ima možnost namestitve s pomočjo Isofix pritrditve, kjer se sedež pritrdi neposredno v vozilo. Ob tem pa je potrebno izpostaviti, da je Isofix sistem primeren za otroke, ki tehtajo do največ 18 kg. Kot dodatna pripenjalna možnost pa je na voljo tudi Top Tether (dodaten pas za pritrditev sedeža).

Pred nakupom vedno preverite, ali sedež izpolnjuje mednaroden varnostne standarde, kar najlažje ugotovite tako, da na sedežu poiščete ustrezno nalepko, ki dokazuje, da sedež dosega predpisane standarde (trenutno sta to ECE-R 44/04 in ECE-R 129).

Vsak sedež, ki je že bil udeležen v prometni nezgodi, je neprimeren za nadaljnjo uporabo, prav tako je lahko vprašljiva uporaba starejših sedežev in sedežev “iz druge roke” …

Preverite tudi teste varnosti avto sedežev, ki jih pri nas dvakrat na leto naredi AMZS in iz katerih lahko dobite jasno sliko o tem, kateri sedeži dosegajo (vsaj) minimalne standarde varnosti ter katerih sedežev ne priporočajo oziroma jih celo odsvetujejo. Oba testa, ki so ju izvedli v letu 2021, ter nekatera druga njihova priporočila najdete na tej povezavi.

Nekateri sedeži skupaj s pritrdilno bazo omogočajo vrtenje v vse smeri, kar je priročno z vidika namestitve otroka v sedež, saj lahko sedež ob namestitvi otroka obrnete proti sebi, nato pa v ustrezno smer glede na smer vožnje in starost otroka.

Prav tako je pomemben vidik tudi velikost sedeža. Pri enem ali dveh otrocih ta vidik še ne pride do izraza, veliko staršev pa se pri tretjem otroku sooči s težavo, ko zaradi velikosti posameznih sedežev nikakor ne morejo spraviti treh otroških sedežev na zadnjo klop avtomobila.

Rabljeni sedeži? Raje ne.

Različni portali in oglasna mesta na družbenih omrežjih so preplavljena z rabljeno otroško opremo, med katero se najde veliko rabljenih otroških sedežev.

Čeprav je sedež lahko finančno zelo ugoden, pa nakup rabljenega avto sedeža predstavlja veliko tveganje za otroka. Vsak sedež, ki je že bil udeležen v prometni nezgodi, je neprimeren za nadaljnjo uporabo, prav tako je lahko vprašljiva uporaba starejših sedežev in sedežev “iz druge roke”,  saj z leti uporabe materiali, ki so v sedežu, izgubljajo svoje prvotne varnostne lastnosti. Upoštevajoč oboje se prav lahko zgodi, da rabljen sedež otroku ne zagotavlja praktično nikakršne varnosti.

Nakup dobrega sedeža še ni vse: Kako vanj otroka tudi pripeti?

Pravilno pripenjanje otroka v sedež je vsaj tako pomembno kot sama izbira sedeža. Razlika med pravilno in nepravilno pripetim otrokom v otroškem sedežu je razlika med lažjimi in težjimi poškodbami ali celo smrtjo v primeru trka. Zato, tudi če je otroku neudobno, ga tišči, se ne more premikati, kot si to želi, ne popuščajte pri tesnem pripenjanju v sedež.

O pomembnosti pravilne namestitve otroškega sedeža ter primernega pripenjanja otrok v otroške sedeže je med drugimi že pred leti spregovoril tudi znani slovenski avto-vloger Ciril Komotar. Njegov prikaz in opozorila si lahko ogledate spodaj.

Na trgu boste našli obilico avto sedežev, a ob izbiri pravega je pomembno, da blagovna znamka, barva, privlačen videz in cena nikoli ne smejo prevladati nad varnostnimi vidiki posameznega avto sedeža. Vsi si želimo, da do trkov ne pride, toda v primeru le teh bodo le varnostni standardi avto sedeža poskrbeli za čim večjo varnost otrok.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja