Moliti za žensko, ki mi gre na živce?

Thumbnail

Marsikdaj pri molitvi delamo napako, da prosimo za preveč splošne reči, potem pa smo užaljeni, ker molitve ne obrodijo sadov. Ko pa začnemo prositi za majhne, konkretne stvari, ugotovimo, kakšna je res moč molitve.

Lahko vam povem svoj primer, ki ni nič kaj laskav zame, je pa dober dokaz, kaj vse se da izmoliti.

Poznate občutek, ko ti gre nekdo na živce, pa ne veš točno, zakaj? No, neka določena ženska je v meni vzbujala točno takšne občutke.

Pravzaprav je sploh ne poznam. Z njo sem govorila enkrat. Ampak stalno jo srečujem na raznih dogodkih, prireditvah, pa tudi v virtuali. Najina kroga prijateljev sta precej prepletena, zato sem pogosto o njej kaj slišala. In včasih mi je že samo njeno ime lahko pokvarilo razpoloženje.

Nisem imela vzroka za to, saj nikoli nisva bili v konfliktu. A zdelo se mi je, da sva si nekako podobni, pa vendar je ona precej drugačna. Morda boljša? Na vsak način je nekaj na njej v meni vzbujalo … močne negativne občutke. Da bi tudi jaz lahko bila boljša, morda? Slabo vest, ker nisem? Zavist? Moja glava pa je vse to posplošila na “mi gre na živce”.

Bila sem prav sita tega, da ima ta ženska, ki je ne poznam – ki je sicer grešna tako kot vsi, ampak zagotovo ne vredna toliko negativnih občutkov – tak vpliv name.

Motilo me je tudi, ker sem tudi jaz že kdaj v ljudeh vzbujala take občutke (hecno, vedno je šlo za ženske) in so se do mene brez razloga vedle hladno. Bilo je tako neprijetno, da tega sama nisem želela povzročati nikomur.

“Prav, bom pa molila zanjo!”

“Prav,” sem rekla Mariji, “ne verjamem, da bi lahko slabi občutki kar izginili, brez kakšne pozitivne izkušnje s to osebo, ampak obljubim pa, da bom molila zanjo.” Njeno ime (in še ime njenega moža, za dobro mero) sem v jeseni zapisala na listič z molitvenimi nameni.

In se lotila te težke naloge.

Bila sem prav sita tega, da ima ta ženska, ki je ne poznam – ki je sicer grešna tako kot vsi, ampak zagotovo ne vredna toliko negativnih občutkov – tak vpliv name.

Vsak dan sem v molitvi prosila … Najprej, da bi jo vzljubila, čeprav se mi je to zdelo nemogoče. Pa da bi bila blagoslovljena – ona, njeno delo, njen odnos z možem, njeni otroci, tudi tisti, ki si jih morda še želi …

Začelo se je po svoje prav komično. Ko sem prebrala ta molitveni namen, sem zavila z očmi in zavzdihnila, češ, no prav, naj bo, zmolim nekaj na hitro še za to žensko, ki mi ni všeč, ampak naj ji bo, saj to še ni razlog, da bi ji želela kaj slabega.

Iz dneva v dan, iz tedna v teden, iz ene zdravamarije v drugo.

Minili so meseci in njeno ime med molitvenimi nameni mi je bilo še vedno odveč. Tega, da se nisem zdrznila, ko sem nekje naletela na njene besede, sploh nisem opazila.

Potem pa se mi je zgodilo, da je nepričakovano nekdo o njej spregovoril z mano na štiri oči. Kakšna da je in kaj je naredila in kaj si misli o njej. Presenečeno sem poslušala in čakala na občutek, ki me bo potrepljal po rami, češ: “A vidiš, nič čudnega, da ti gre na živce!” Namesto tega mi je bilo kar malo hudo, da ima o njej tako slabo mnenje.

Haloooooo?!?

Če rečem, da so me ti občutki presenetili, je približno, kot da orkanu rečem “močan veter” … Bila sem tako iz sebe, da sem o tem premišljevala vso pot domov. Morda se zdi komu sila butasto, a doma sem pohitela na njen FB profil in preklikala vse njene javno dostopne fotografije. To je bil ultimativni test. In niti pri eni me ni preplavil slab občutek.

“In kaj zdaj?”

Nekako mi je bilo jasno, da je pametno, da zanjo, vsaj občasno, molim še naprej. Že zato, da mi ne bi slučajno spet začela iti na živce. Zamikalo me je, da bi stopila v stik z njo. Se poskušala spoprijateljiti. Ampak, a ne bi bilo to že kar preveč kičasto?

Morda bo to spontano kdaj prinesla prihodnost. Pa tudi če najin odnos nikdar ne preraste nekega bežnega poznanstva, ji bom za vedno hvaležna. Zaradi nje sem se naučila, kako zdravilna je lahko molitev, ne samo za druge, ampak tudi za tistega, ki moli.

In če sem iskrena … me z molitvijo za ljudi, ki mi grejo na živce, v prihodnosti čaka še kar nekaj dela … Ampak tokrat se je po svoje kar veselim.