Mame, na katere dejavnosti se bomo pa me letos vpisale?

Foto: Shutterstock

Ob začetku šolskega leta načrtujemo glasbeno šolo, treninge, krožke, pevski zbor, tuje jezike … Vse to za svoje otroke. Ni nam škoda ne časa ne denarja, saj si želimo, da bi otrok v polnosti izkoristil svoje potenciale. Včasih gremo tako daleč, da vse popoldneve posvetimo razvažanju otrok, čeprav smo utrujene od napornega delavnika. In ob tem pozabimo nase. Zato si lahko letos zastavimo vprašanje: S katerimi »dejavnostmi« se bomo letos ukvarjale me same? Na kakšen način si bomo vzele čas zase in si napolnile baterije?

Staršem je samoumevno, da si vzamemo čas za svoje otroke in njihove hobije. Veliko težje pa si utrgamo čas zase. Še posebej mame! Ko imamo doma dojenčke in malčke, gre včasih celo za misijo nemogoče. Potem mine nekaj let in otroci nas ne potrebujejo več 24 ur na dan. Časa zase pa si vseeno ne vzamemo. Občutek imamo, da je s starejšimi otroki celo več dela, saj imajo več dejavnosti in družabnih obveznosti, ki na koncu padejo na pleča staršev. Eno je, dokler to počnemo v okviru svojih (fizičnih in psihičnih) zmožnosti. Zatakne pa se, če v otroke vlagamo vso energijo in ob tem pozabimo nase.

Čeprav je družinski čas še kako dragocen, je za družinsko dinamiko pomembno, da si tudi mama napolni baterije.

Letos naredimo nekaj zase

Čas, ki ga imamo na voljo, je omejen. Vseeno pa ga je dovolj, da si vsak teden vzamemo kakšno uro zase. Ta čas si je treba izboriti! Najpogosteje kar od nas samih. Ponavadi smo mame tiste, ki imamo občutek, da moramo biti vedno na razpolago drugim. In čeprav je družinski čas še kako dragocen, je za družinsko dinamiko pomembno, da si tudi mama napolni baterije.

Zato se letos vprašajmo: Čemu bi rade posvetile eno ali dve uri na teden? Si bomo vzele čas za molitveno skupino? Rekreacijo? Hobi, ki nas od nekdaj veseli? Pevski zbor? Si bomo s prijateljico vzele čas za tek ali hojo? So otroci že tako veliki, da si lahko z možem privoščiva skupno aktivnost? Na primer športno dejavnost, ki oba veseli? Na tak način lahko združiva prijetno s koristnim.

Ne glede na to, kako omejene so naše zmožnosti – časovne, finančne in organizacijske – je vsak trenutek, ki ga bomo posvetile sebi, naložba v celo družino. Od Boga smo prejele talente in zanimanja, pa tudi svoje telo. Prav je, da vse to negujemo, pa čeprav le toliko, kot zmoremo. Ko bomo na hladilnik lepile tedenski urnik najrazličnejših dejavnosti, zato ne pozabimo, da mora biti vsaj ena postavka naša!

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

  1. Mama, ženska, dekle, punca, žena si mora vsak dan vzeti čas zase. Drugače je nezadovoljna, slabe volje in to prenaša na druge, posledično so nezadovoljni, slabe volje tudi vsi ostali okrog nje. Tega se ženske premalo zavedajo oz. ogromno jih je, ki si mislijo, da so super mame, super ženske in da zmorejo vse, da nihče namesto njih ne zna.!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja