Mame, na katere dejavnosti se bomo pa me letos vpisale?

Foto: Shutterstock

Ob začetku šolskega leta načrtujemo glasbeno šolo, treninge, krožke, pevski zbor, tuje jezike … Vse to za svoje otroke. Ni nam škoda ne časa ne denarja, saj si želimo, da bi otrok v polnosti izkoristil svoje potenciale. Včasih gremo tako daleč, da vse popoldneve posvetimo razvažanju otrok, čeprav smo utrujene od napornega delavnika. In ob tem pozabimo nase. Zato si lahko letos zastavimo vprašanje: S katerimi »dejavnostmi« se bomo letos ukvarjale me same? Na kakšen način si bomo vzele čas zase in si napolnile baterije?

Staršem je samoumevno, da si vzamemo čas za svoje otroke in njihove hobije. Veliko težje pa si utrgamo čas zase. Še posebej mame! Ko imamo doma dojenčke in malčke, gre včasih celo za misijo nemogoče. Potem mine nekaj let in otroci nas ne potrebujejo več 24 ur na dan. Časa zase pa si vseeno ne vzamemo. Občutek imamo, da je s starejšimi otroki celo več dela, saj imajo več dejavnosti in družabnih obveznosti, ki na koncu padejo na pleča staršev. Eno je, dokler to počnemo v okviru svojih (fizičnih in psihičnih) zmožnosti. Zatakne pa se, če v otroke vlagamo vso energijo in ob tem pozabimo nase.

Čeprav je družinski čas še kako dragocen, je za družinsko dinamiko pomembno, da si tudi mama napolni baterije.

Letos naredimo nekaj zase

Čas, ki ga imamo na voljo, je omejen. Vseeno pa ga je dovolj, da si vsak teden vzamemo kakšno uro zase. Ta čas si je treba izboriti! Najpogosteje kar od nas samih. Ponavadi smo mame tiste, ki imamo občutek, da moramo biti vedno na razpolago drugim. In čeprav je družinski čas še kako dragocen, je za družinsko dinamiko pomembno, da si tudi mama napolni baterije.

Zato se letos vprašajmo: Čemu bi rade posvetile eno ali dve uri na teden? Si bomo vzele čas za molitveno skupino? Rekreacijo? Hobi, ki nas od nekdaj veseli? Pevski zbor? Si bomo s prijateljico vzele čas za tek ali hojo? So otroci že tako veliki, da si lahko z možem privoščiva skupno aktivnost? Na primer športno dejavnost, ki oba veseli? Na tak način lahko združiva prijetno s koristnim.

Ne glede na to, kako omejene so naše zmožnosti – časovne, finančne in organizacijske – je vsak trenutek, ki ga bomo posvetile sebi, naložba v celo družino. Od Boga smo prejele talente in zanimanja, pa tudi svoje telo. Prav je, da vse to negujemo, pa čeprav le toliko, kot zmoremo. Ko bomo na hladilnik lepile tedenski urnik najrazličnejših dejavnosti, zato ne pozabimo, da mora biti vsaj ena postavka naša!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. Mama, ženska, dekle, punca, žena si mora vsak dan vzeti čas zase. Drugače je nezadovoljna, slabe volje in to prenaša na druge, posledično so nezadovoljni, slabe volje tudi vsi ostali okrog nje. Tega se ženske premalo zavedajo oz. ogromno jih je, ki si mislijo, da so super mame, super ženske in da zmorejo vse, da nihče namesto njih ne zna.!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja