Male neumnosti desetih rudarčkov 7: Piromani na obzorju

Thumbnail

Si predstavljate družino, v kateri otroci ne obožujejo ognja in vsega, kar je povezano z njim?

Jaz si tega vsekakor ne morem predstavljati, saj se je v času odraščanja pri nas doma (seveda za hrbtom staršev) pogosto kje kadilo, pokalo ali zgolj kurilo vso mogočo kramo. Zlasti naša prebrisana Petrček in Pavlček  (»sveta dvojica«), sta bila vsak trenutek pripravljena na akcijo. Samo da sta zavohala ogenj, že sta bila v trenutku pri njem.

Pavel in Peter in veter v gatah

Spomnim se, kako sta kot najstnika oboževala pirotehniko, ves čas razpravljala o njej ter sanjarila o nakupu vseh mogočih »pokalic«, ki so prišle na vrsto v novoletnem času. Celo leto sta se odpovedovala sladkarijam in ostalim priboljškom ter žepnino, ki sta si jo prislužila s pogrebi, skrbno varčevala za nakup pirotehnike.

Ne morete si misliti, kako je mama besnela, ko je izvedela za njuno idejo, vendar se je zavedala, da bi s popolno prepovedjo dosegla zgolj nasprotno. S Pavelčkom in Petrčkom se je torej dogovorila, da si lahko kupita rakete, medtem ko so bile petarde strogo prepovedane. Brata sta sicer privolila, vendar sta kaj hitro pozabila na dano obljubo ter si brez vednosti staršev priskrbela skrivno zalogo petard.

Nekega zimskega večera sta se splazila na podstrešje, privezala »orožje« na letalo, prižgala municijo ter ga odvrgla skozi okno. Leseno letalo je počasi zajadralo po zraku ter pristalo na balkonu nič hudega sluteče sosede, ki je mirno sedela pred televizijo in se praskala po glavi.

Nekaj trenutkov kasneje je tako strahovito počilo, da smo se ostali rudarčki od strahu skoraj polulali v hlače. Jezna soseda je takoj »zavrtela« telefon ter našo nič hudega slutečo mamo spraševala po vzrokih za tako strahovito dejanje, medtem ko sta se brata iz vrha stopnic bebavo režala.

No, njun smeh je utihnil takoj, ko sta izvedela, da je vseh devet sosedovih mačk pobegnilo s »kraja nesreče« in to, seveda, neznano kam. Zaplemba in uničenje skrbno prislužene zaloge petard je bila po njunem mnenju prehuda kazen za celoletno odpovedovanje priboljškom, zato se od jeze, ki je vrela v njiju, še nekaj dni nista pogovarjala z očetom, da o sosedi niti ne govorimo. J

Ko udari strela

Naš preljubi Peterček je bil vedno nekaj posebnega. Poleg pobiranja prežvečenih žvečilk s tal, kuhanja ves mogočih packarij ter lovljenja miši po sobi, ga je že kot malčka neizmerno privlačila elektrika.

Nekega sobotnega dopoldneva, ko smo vsi zatopljeni gledali risanko na televiziji, se je priplazil do vtičnice, potegnil kabel iz nje ter ga vtaknil v usta.

V trenutku je strahovito počilo. Ko smo se zavedli, kaj se je pravzaprav zgodilo, smo planili k njemu, Petrček pa je s črnim obrazom in široko odprtih ust zijal v nas. Po prebolelem šoku in prepričanju, da je z njim vendarle vse v najlepšem redu, ga je najstarejši brat pobožal po glavi in pobaral: »Ja, Petrček, a je huda elektrika?« Mali ni zmogel odgovoriti, zato je le prikimal, vendar ni nikoli več »preverjal« napetosti v vtičnicah. J

Foto: alamofireworks.com, cnn.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja