Malček in branje

Thumbnail

Poglejmo si svet skozi oči otroka, ki si želi skupnega branja pravljic. Kaj zanj to pomeni? Kaj pomeni čas, ko lahko s starši preprosto lista po knjigah?

Draga mami in ati!

Vem, da sta zelo zasedena s svojimi stvarmi. Te mi pogosto ukradejo čas z vama. Nočem več tega. Premajhen sem še, da bi sam bral knjige, zato sem tako srečen, ko to počnemo skupaj. Rad imam, ko mi eden od vaju kaže slike in zraven pripoveduje zgodbo.

Kaj mi je najbolj všeč?

To, da je takrat nekdo čisto blizu mene. Zraven pa se lahko učim še jezika in počasi počasi tudi branja. A, B, C … 1, 2, 3 … Toliko stvari bi vama že rad povedal.

Zelo mi je lepo, ko me vključita v pripovedovanje zgodbe. Postavljajta mi vprašanja, dovolita mi, da sam pokažem različne živali, vidva pa jih medtem poimenujta. In strani bi rad obračal sam!

Zame je branje knjige podobno vznemirljivi dogodivščini. Zato se rad počutim vključenega. Si predstavljata, da bi po prebrani knjigi o pticah odšli za nekaj trenutkov ven in opazovali vse ptice, ki se jih da videti? Lahko bi celo zgradili ptičjo hišico in jo postavili na drevo. Kaj pravita?

Vsekakor pa mi je prijetno takrat, ko med branjem uporabljata zabavne glasove in pretiravata. To naredi vse tako živo in resnično. Tako vznemirljivo! Najlepše pa je, da vse to lahko doživim skupaj z vama! Prosim, ne utrudita se pripovedovati moje najljubše zgodbe. Včasih me lahko povabita, da del pravljice povem že sam.

Ko postajam večji …

Me začenjajo zanimati tudi druge knjige in zgodbe. Če je blizu nas kakšna knjižnica, bi mi bilo lepo iti tja skupaj z vama. Morda pa imajo kakšen program tudi za otroke. Pomagajta mi poiskati take knjige, ki so primerne za mojo starost.

Doma mi lahko pripravita droben kotiček, kjer bodo na kupu vse moje najljubše knjige.

Sčasoma mi pomagajta brati tudi druge stvari. Besedilo na paketu keksov, plakatih in prometnih znakih. Tudi tako osvajam svet okoli sebe. In če bom ob vama odkril, kako prijetno je branje, bom vedno rad posegal po knjigah in odkrival nove stvari. Rad se bom zanimal in veliko se bom lahko naučil.

Hm … Takrat pa najbrž res ne bom mogel več sedeti v vajinem naročju. Pa tako lepo mi je tam. No, potem pa me vzemita v naročje in mi nekaj preberita kar sedaj!

Vir: arfamilies.org

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja