„Majhni otroci se sprašujejo, zakaj so oni dobili nogavice ali pulover ali majhno igračo, njihov prijatelj pa je dobil iPad.“

Foto: Canva

Ne vem, kako bi to čimbolje povedal. Prosim, prenehajte govoriti svojim otrokom, da jim je Božiček prinesel iPad-e, iPhone in ostale 200 dolarjev vredne igrače.

Ker nekatere družine si tega ne morejo privoščiti. Majhni otroci se sprašujejo, zakaj so oni dobili nogavice ali pulover ali majhno igračo, njihov prijatelj pa je dobil iPad.

Starši obupano razlagajo, da jih otroci sprašujejo, če niso bili dovolj pridni ali če jih Božiček nima toliko rad kot druge otroke. Srce se mi trga zanje.

Zato vas prosim, naj bodo zasluge za ta draga darila vaše. Naj ne bo Božiček tisti, ki jih prinese, naj jih kupita mama in oče. Prosim vas, prepustite Božičku cenejša darila in pozornosti. In bodite hvaležni, da si lahko privoščite nekaj, česar si drugi ne morejo,“ je pred časom na spletu zapisal neznani avtor.

Če omenjenega Božička zamenjamo za našega pristnejšega in resničnejšega svetega Miklavža, ki bo čez nekaj dni razveselil majhne in velike otroke – kakšno držo zavzemamo do zgornjega zapisa?

V hvaležnosti mislimo na druge

Se vam zdi, da zapis posega v vaše starševske odločitve? Kdo pravzaprav je avtor tega zapisa, da bi odločal, kaj lahko podarim svojemu otroku, kajne?

Bistvo je v tem, da se zavedamo, da sveti Miklavž enako ljubi vse otroke. In da se nihče izmed njih na Miklavževo jutro ne bi smel počutiti manj ljubljen, ker je dobil „samo“ pomarančo in nogavice.

A bistvo tega zapisa je nekaj povsem drugega kot to, da nekdo prepoveduje, da bi svojemu otroku za svetega Miklavža podarila drago darilo.

Bistvo je v tem, da prestopimo mejo svoje egocentričnosti in se v drži hvaležnosti za vse, kar imamo, ozremo okrog sebe. Bistvo je v tem, da se zavedamo, da sveti Miklavž enako ljubi vse otroke. In da se nihče izmed njih na Miklavževo jutro ne bi smel počutiti manj ljubljen, ker je dobil „samo“ pomarančo in nogavice.

Ohranimo preprostost in čarobnost tega, kar Miklavžev večer že vrsto let predstavlja. Naj bo pričakovanje dragocenejše od tistega, kar bo pustil za nas na krožniku.

Naj obdarovanje svetega Miklavža tako ostane preprosto – dražja darila pa otroku podarimo mi, starši, ob rojstnem dnevu ali kakšni drugi priložnosti.


Preberi več:


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja