Ljubezen in spoštovanje

Thumbnail

Zakonski pari, ki si znajo izkazovati naklonjenost tudi po desetih, dvajsetih, tridesetih, štiridesetih letih zakona, me zelo nagovarjajo. Dolgo sem se spraševala, kaj jih navdihuje. Odgovor sem dobila v knjigi  dr. Emmersona Eggerichsa s pomenljivim naslovom Ljubezen in spoštovanje.

Raziskave so pokazale, da sta prav ljubezen in spoštovanje temelj uspešnega zakona. Si znamo zakonci to dvoje izkazovati? Se vrtimo v začaranem krogu? Kako izstopiti iz njega?

»Kaj če bi vaš sin odrastel in se poročil z nekom, kakršni ste vi?«

To knjigo sem napisal iz obupa, ki se je spremenil v navdih.

»To knjigo sem napisal iz obupa, ki se je spremenil v navdih,«je zapisal ameriški avtor knjige, ki je kot pastor svetoval poročenim parom in ni mogel rešiti njihovih težav. Z leti je odkril, da imajo vse težave isti skupni imenovalec.

Odgovor nanje je Emmerson Eggerich našel v pismu Efežanom 5,33. Tam sveti Pavel naroča možem, naj brezpogojno ljubijo svoje žene, ženam pa, naj spoštujejo svoje može, tudi če se jim zdijo le ti neljubeči. Podobno v prvih dveh poglavjih Prvega Petrovega pisma beremo, da bodo tudi tisti možje, ki niso pokorni božji besedi, pridobljeni že po vedênju svojih žena, brez besede,  ker bodo opazovali njihovo spoštljivo, čisto življenje.

Me žene torej lahko prevzamemo pobudo. Koliko smo zadovoljne z odnosom, ki ga imamo do moža, nam bo razkrinkal odgovor na preprosto vprašanje, ki ga Sara, avtorjeva žena,  v knjigi zastavlja ženam: »Kaj če bi vaš sin odrastel in se poročil z nekom, kakršni ste vi?« V končni fazi ni pomembno, kdo začne osrečujoči krog, kajti če se bo žena počutila ljubljeno, se bo avtomatsko obnašala do moža spoštljivo in obratno. Nenazadnje je Bog tisti, ki je naredil prvi korak, saj vsakemu izmed nas ponavlja: »Drag si v mojih očeh, spoštovan in te ljubim.«

Če se bo žena počutila ljubljeno, se bo avtomatsko obnašala do moža spoštljivo in obratno.

Osupnila sem ob stavku, da se ženske vedemo kritično, prepirljivo in nespoštljivo  zato, ker kličemo po ljubezni, ker smo prestrašene in negotove in potrebujemo objem. Ko bi le znale to ubesediti in ko bi moški to sporočilo lahko razbrali?!

Toda vsak dan je nova priložnost tudi za to, da sprejmemo odgovornost za svoje odzive. Tako kot mali otroci, ki večkrat padejo, potem pa enkrat le shodijo, smo tudi mi vedno na potezi, da poskusimo znova, ko nam spodleti. To me je spomnilo na primerjavo, da celo gnoj po nekem času neha smrdeti, če ga sonce dovolj dolgo boža s svojimi žarki.

Po avtorjevem mnenju in iz pisem številnih udeležencev konference o ljubezni in spoštovanju je uspeh zagotovljen: »Če daste možu brezpogojno spoštovanje, je to nedvomno pot, da boste od njega dobili brezpogojno ljubezen.« Ne verjamete? Avtor opozarja, naj si ne razlagamo kot poraz, če rezultati ne bodo vidni takoj. »Ko brezpogojno ljubite ali spoštujete, sledite Bogu in njegovi volji za vas,« trdi. Preseneti s trditvijo, ki mi je dala misliti: »V najvišjem pomenu vaš zakon nima nič opraviti z vašim zakoncem. Je odraz vašega odnosa do Jezusa Kristusa.« 

 

Knjiga Ljubezen in spoštovanje je namenjena vsem tistim, ki bi radi izboljšali zakonski odnos. »Mnoge knjige o zakonu poudarjajo , da morajo možje ljubiti žene, toda edinstvena značilnost te knjige je,  naj žene izkazujejo brezpogojno spoštovanje možem,« piše Emerson Eggerichs.

Pred 14 leti se je skupaj z ženo odločil, da bo zapustil službo pastorja in da bosta skupaj širila sporočilo o moči brezpogojne ljubezni in brezpogojnega spoštovanja. V knjigi je zapisal: »Skušava oznanjati, da je najboljši način, kako naj žena ljubi svojega moža, ravno ta, da mu izkazuje spoštovanje na načine, ki mu nekaj pomenijo. Ob takšnem spoštovanju začuti mož ženino ljubezen do njega, kar v njem prižge ljubezenska čustva do njegove žene. Ta knjiga govori o tem, kako lahko žena izpolni svojo potrebo po ljubezni tako, da nudi možu, kar potrebuje – spoštovanje.«

Če daste možu brezpogojno spoštovanje, je to nedvomno pot, da boste od njega dobili brezpogojno ljubezen.

Emersonu in Sari se je zakon, ki že prej ni bil slab, znatno izboljšal, ko sta začela verjeti, da se ne obnašata nespoštljivo in neljubeče nalašč.  Vsak namreč vidi stvari iz svojega zornega kota in izhaja iz svojih potreb.

Ali se mu bo to, kar bom rekla, zdelo spoštljivo ali nespoštljivo?

Nekaj poglavij je namenjenih predvsem možem, da bi ti lažje ljubili svoje žene, nekaj pa predvsem ženam, da bi lažje osvojile izražanja spoštovanja do svojih mož. V knjigi so konkretni napotki, nasveti, ki jih je avtor knjige preizkusil v svojem zakonskem življenju, in spoznanja ter ugotovitve udeležencev konferenc Ljubezen in spoštovanje. Pravijo, da ženske povemo veliko več kot moški, zato bom izpostavila vprašanje, ki ga je Emerson namenil ženskam: »Ali se mu bo to, kar bom rekla, zdelo spoštljivo ali nespoštljivo?

Nekaj poglavij je namenjenih predvsem možem, da bi ti lažje ljubili svoje žene, nekaj pa predvsem ženam, da bi lažje osvojile izražanja spoštovanja do svojih mož.

Emerson nas spomni na čase pred poroko, ko smo ženske znale občudovati svojega moža. Takole pravi: »V času osvajanja je žena morda mislila, da je njen moški zaradi njene ljubezni motiviran, da jo prosi za roko. Dejansko je njena ljubezen bila velika; nobenega dvoma ni v to. Toda čeprav se ne zaveda, je s svojim edinstvenim in intimnim občudovanjem osvojila srce svojega moškega. Star pregovor pravi: Vsak moški stori vse, kar stori, za občudovanje ene ženske. V času osvajanja je ona postala ta ženska in on je pokleknil ter jo prosil za roko. Občutil je globoko ljubezen do nje, kar je izhajalo iz njegovega prepričanja, da ga spoštuje in občuduje. Brenkala je na struno globoko v njem, ki je dobesedno poganjala njegovo življenje, kot ga poganja danes.«

In na katere strune igrate vi? 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja