Lepo je biti poročena s seksistom!

Thumbnail

Ob branju izjav letošnjih nominirancev za najbolj seksistično izjavo leta sem se zalotila ob misli: »Če je to ‘seksizem’, sem z veseljem poročena s seksistom!«

Izbor najbolj seksistične izjave leta 2017, ki je potekal pred slabim mesecem dni, pred letošnjim 8. marcem, in sta ga priredila (»feministično kvirovski«) kolektiv Rdeče zore in portal spol.si, je povzročil kar nekaj polemik. Meni pa se je ob branju marsikatere »seksistične« izjave zazdelo, da je takšne vrste »seksist« pravzaprav mož, kakršnega si ženska lahko le želi …

Moški, ki daje pobudo

O edinstvenih lastnostih moškega: »Moški (je) prvi poklican k odgovornosti, poklican da dá pobudo in vodi.« (Štefan Kržišnik, portal iskreni.net)

Kot ženska sem rada poročena z moškim (ja, z MOŠKIM, če si lahko drznem zapisati), ki prevzema odgovornost. Ki vodi družino v spoštovanju do vseh njenih članov. Ki se je za družino pripravljen po moško boriti.

Moški, ki potrebuje svojo ženo

»Brez rastlin in živali lahko zdržimo homo sapiensi vsaj mesec in pol, brez žensk kak teden (če imamo res najboljšo ženo, tudi mesec in celo pol leta), brez vode pa v najhujši vročini manj kot en dan.« (Tomo Križnar, popotnik)

Interpretacije so lahko različne, a sama Križnarja ne razumem, kot da nas želi ženske »popredmetiti« na raven življenjske dobrine, ampak da nam s kančkom humorja sporoča, da je žena za moža enako nepogrešljiva kot hrana in voda. Katera žena ne mara komplimenta, da možu pomeni vse na svetu in da si ne predstavlja življenja brez nje?

Moški, ki se veseli ženskih kvalitet

»Prodorni delodajalci si v svoji ekipi želijo tako moške kot ženske, saj ima vsak spol svoje kvalitete, ki se med seboj odlično dopolnjujejo.« (Profesor fizike in podjetnik Rok Capuder)

Sliši se kot poklon ženskosti in našim kvalitetam, ali ne? Lepota zakona (in hkrati tudi vir doživljenjskega »brušenja«) je ravno v dopolnjevanju med moškim in žensko. Mož se veseli ženskosti svoje žene, žena pa moškosti svojega moža.

Moški z zdravo pametjo

»Moja teza, ki jo ženskam polagam na srce, je: ne jemljite ločenca (če že, se pogovorite z bivšo ženo, kaj je z njim narobe), ne vzemite moškega, ki je star 40 let, pa nikoli ni bil v tvorni zvezi. Ta boljše moške so že itak druge pobrale. No, potem pa imate še tretjo skupino, na katero lahko merite – vdovce.” (Smeh.) (Psiholog dr. Andrej Perko)

Hja, dejstvo je, da za življenjskega sopotnika pač ni primeren vsak, ki ga po naključju prinese mimo. Možnost izbire je velikanska odgovornost, ki je naložena vsaki ženski (in moškemu). In malo zdrave pameti pri tem ne more škoditi.

Biti poročen s »politično korektnim« človekom, ki se ves čas boji, da bo zinil kaj neprimernega, ne more biti prav prijetno, ali ne?

Moški, ki se zavzema za življenje

O Simone Veil:»Zaradi njene zakonodajne pobude, medtem ko je bila francoska ministrica za ’zdravje’, je bilo in je še milijonom otrok odtegnjena pravica do pravne subjektivitete. Tem nerojenim otrokom /…/ je še naprej odtegnjena pravica do življenja, ki bi morala izhajati iz 2. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. Mediji jo slavijo celo posthumno, medtem ko bi jo bilo treba obsoditi kot največjo morilko vseh časov.« (Boštjan M. Zupančič, nekdanji ustavni sodnik in sodnik na ESČP)

Je zavzemanje za življenje lahko seksistično? Sama sem globoko hvaležna, da mi ni treba trepetati pred moževo reakcijo ob morebitnem »nenačrtovanem« dojenčku in da lahko skupaj z ljubeznijo sprejemava otroke, ki so nama dani.

Moški, ki nam pusti, da smo, kakršne smo

Zoran Mijatović (novinar): »Ali se vaše dekle, ki vas bo po novem spremljalo na dirkah, kaj boji za vas?«

Tim Gajser (motokrosist): »Saj veste, kakšne so ženske … Bojijo se. Pri mami je bilo enako. A moj nasmeh na motorju jim pove, da to pač moram početi.«

Moj mož ne razume, zakaj v kopalnici preživim več časa od njega. Tako kot mu ostaja nedoumljivo, da se še vedno mučim z vzvratnim parkiranjem. A hvaležna sem mu, da na te moje »hibe« gleda s humorjem 🙂

Moški s smislom za humor

»Ko so jo vprašali, kaj počne, pravi da 30 minut pred petjem ne govori. Nenavadno za žensko.« (Andrej Hofer, komentator Evrovizije)

Povprečna ženska znanstveno dokazano govori več od povprečnega moškega, saj ima večji možganski center za govor. Moških ne bomo nikoli premagale v teku ali boksu, lahko pa se veselimo področij, na katerih smo dobre, namesto da vsako šalo doživljamo kot žalitev. Biti poročen s »politično korektnim« človekom, ki se ves čas boji, da bo zinil kaj neprimernega, ne more biti prav prijetno, ali ne?

Kaj pa tisto, kar je res neprimerno?

V spletnem glasovanju za največjega seksista je prepričljivo zmagal predsednik LDS-a Luj Šprohar z izjavo o »kačjem gnezdu slabo pof***nih bab /…/ z malimi prsmi, ki jih skoraj ni bilo, in lasmi, dolgimi nekaj centimetrov in dominantnim značajem«.

Za razliko od večine nominiranih izjav me takšna izjava prizadene tako zaradi žaljive vsebine kot zaradi vulgarnega jezika. A zanimivo je, da so feministične aktivistke kljub rezultatom spletnega glasovanja za največjega seksista raje razglasile Boštjana M. Zupančiča in njegovo obsodbo umetnega splava.

Potrebujemo novo besedo!

Če je »seksist« moški, ki predano skrbi za družino in ženo, se veseli njenih ženskih lastnosti in se zna pošaliti na račun medsebojnih razlik, kako naj potem rečemo moškemu, ki sedi na kavču in pije pivo, medtem ko žena kuha večerjo? Moškemu, ki je do žensk nespoštljiv, žaljiv ali celo nasilen? Moškemu, ki uživa v pornografiji, čeprav se v tej »industriji« zgodi največ zlorab nad ženskami? Moškemu, ki se predaja priložnostnemu seksu?

»Seksist« očitno ne bo prava beseda, kljub temu, da problem resničnega poniževanja žensk še zdaleč ni zanemarljiv. Sama besedo še iščem. Če jo najdete, se priporočam za zanjo.

Komentarji

  1. Meni pa ni čudno zakaj so…
    Meni pa ni čudno zakaj so feministke ignorirale Luja Šproharja in njegovo izjavo ter za seksista raje razglasile Boštjana M. Zupančiča. Pač Luj je zadel bistvo z vsako besedo in tu ni kaj diskutirati. Ignor in gremo na naslednjo izjavo, kej se da obesiti na kako besedo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja