Kako lahko starši spregledamo otrokove talente?

Foto: Shutterstock

Ob začetku šolskega leta izbiramo obšolske dejavnosti. Že ogromno vrtčevskih otrok je vključenih v eno ali več aktivnosti, med šolarji pa ni malo takšnih, ki v tednu nimajo niti enega prostega popoldneva.

Razlogi so različni, od zanimive ponudbe, ki se ji težko upremo, do skritih želja staršev, ki skušamo pri otrocih nadoknaditi vse, česar nismo uspeli sami. Strah nas je, da bo otrok brez »strokovnega vodstva« začel zaostajati in ne bo več konkurenčen. Če ne bo treniral nogometa, bo preslab in ga bodo vrstniki izločili. Če ga takoj ne vpišemo v glasbeno šolo, ga bodo sošolci prehiteli … Poleg tega nas skrbi še nekaj – da otroku ne bi omogočili razvijanja njegovih talentov.

Koliko talentov ima moj otrok?

Če se zavedamo, da so talenti Božji dar, lahko zaupamo, da jih bo Bog koristno uporabil.

Težko reči, ali ne? Rad riše, veliko poje in pleše, vse ga zanima, kar naprej pleza, uživa v vodi in pri igri z žogo … Morda je v kateri od teh stvari zares nadarjen. Morda je celo nova Janica Kostelić, Nadia Comaneci, Christiano Ronaldo ali Paganini, kdo ve? In že ga vpisujemo na to in ono, da ne bi česa zamudil. Ali ne bi bilo grozno, če bi se izkazalo, da je nadarjen, pa ne bo nikoli zares uspel, ker smo ga prepozno vpisali na gimnastiko?

Brez skrbi, strah je odveč. Če imamo doma novega Messija ali Mozarta, bomo gotovo opazili. Zato, ker ga enostavno ne bomo mogli ustaviti. Mnogo bolj verjetno pa je, da se bo naš otrok preko hobijev razvijal, nikoli pa ne bo postal profesionalec. Kar je super! Veste, koliko odpovedovanja, poškodb in psihičnega pritiska si bo prihranil?

Talente smo dobili od Boga

Morda naš otrok nikoli ne bo vrhunski, bo pa imel lep spomin na otroštvo in trdno družinsko zavetje.

Če se zavedamo, da so talenti Božji dar, lahko zaupamo, da jih bo Bog koristno uporabil. Vse, kar moramo storiti je, da smo mu na razpolago in da s svojimi talenti služimo Bogu in ljudem. Ne nujno od šestega leta dalje, na vsakodnevnih treningih, na tekmovanjih in v norem družinskem ritmu. Lahko tudi pri dvanajstih. Lahko prostovoljno. Od časa do časa. Ne boljše od vseh vrstnikov, ampak vseeno dovolj dobro.

Bernarda Fink Inzko, argentinska Slovenka in svetovno znana mezzosopranistka, je v enem od intervjujev opisala začetke svoje glasbene poti. Formalne glasbene izobrazbe ni imela, vendar je vso mladost pela v zboru. Šele pri 22 letih se je vpisala v pevsko šolo, odkrila svojo ljubezen do opernih arij in osvojila svet.

Se je od njene mladosti vse spremenilo? Je konkurenca mnogo hujša? Morda. A Bog, ki nam daje in uporablja naše talente, je še vedno isti, zato smo lahko brez skrbi. Če želimo, da otrok razvija svoje talente, ga bolj kot k tekmovalnosti in dosežkom spodbujajmo k predanosti in služenju – tudi v malih stvareh.

Manj je več

Upajmo si biti učitelji svojega otroka in ga uvedimo v aktivnosti, ki nam veliko pomenijo.

Kaj lahko storimo? Določimo, koliko časa tedensko bomo namenili obšolskim dejavnostim. Pri tem velja, da je manj več. Otroški možgani se najhitreje razvijajo med gibanjem v naravi in prosto igro, poleg tega po šolskih obveznostih nujno potrebujejo sprostitev, brez dodatnih dražljajev, pametnih telefonov, tablic in hitenja. Ko izberemo dejavnost, otroka spodbujamo, da pri njej vztraja zadano časovno obdobje (npr. celo šolsko leto, pri mlajših otrocih lahko tudi tri mesece).

Preživljajmo čas s svojimi otroki!

Tudi pri vas kar naprej hitite? Modra izbira, omejitev aktivnosti in spodbujanje k samostojnosti lahko precej pripomorejo k mirnejšemu družinskemu ritmu. Tisto, po čemer si bomo najbolj zapomnili leto, niso uspehi pri judu ali violini, ampak prijetni skupni trenutki. Smo imeli čas skupaj povečerjati? Se igrati družabne igre, zlagati kocke ali iti v gozd?

Upajmo si biti učitelji svojega otroka in ga uvedimo v aktivnosti, ki nam veliko pomenijo. Namesto plačanih tečajev z otrokom sami igrajmo košarko ali tenis, skupaj muzicirajmo, stružimo ali berimo. Vse to bo našega otroka obogatilo bolj od kupa profesionalcev, ki ob popoldnevih namesto nas preživljajo čas z njim. Morda naš otrok nikoli ne bo vrhunski, bo pa imel lep spomin na otroštvo in trdno družinsko zavetje.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja