Lahko jemanje kontracepcijskih tabletk vodi v samomor?

Foto: Canva

Nikoli nisem razumela, zakaj bi morala jesti tablete, če sem popolnoma zdrava. Od vedno se mi je ideja, da bi hormone jedla samo zato, ker nek teden nočem imeti menstruacije ali ker sem v resni zvezi (in torej po mnenju mnogih posledično resno »ogrožena«, da zanosim).

A v prid vseh, ki sprejemamo svoje zdravo telo, v veliki meri govori tudi znanost. Nič novega ni, da jemanje kontracepcijskih tabletk zdravju škodi, med drugim povečuje tveganje tromboze, nekaterih vrst raka, zmanjša libido … A morda niste vedeli, da evropska agencija za zdravila zahteva, da se v navodila za uporabo kontracepcijskih tabletk vključi opozorilo o povečanem tveganju za samomor.

Kakšna je povezava med hormoni in duševnim zdravjem?

Obstajajo znanstvene študije, ki povezujejo depresijo  in hormonsko kontracepcijo. Danska študija, leta 2016 objavljena v reviji JAMA Psychiatry na primer preučevala razmerje med hormonsko kontracepcijo in depresijo.

Verjetnost samomora je pri ženskah, ki jemljejo tabletke, približno trikrat večja, kot pri ženskah, ki niso uporabljale hormonske kontracepcijeV njej so raziskovalci podatke o zdravju več kot milijona danskih žensk med 15. in 34. letom spremljali 13 let. Analiza podatkov je pokazala, da imajo ženske, ki jemljejo kombinirano tableto (estrogen in progesteron), 23 odstotkov večje možnosti, da bodo jemale tudi antidepresive, kot ženske, ki ne uporabljajo hormonske kontracepcije.

Pri minipillu (samo progesteron) je bila verjetnost celo za 34 odstotkov višja. Najstnice so bile še bolj dovzetne za negativen vpliv na njihovo razpoloženje zaradi tabletk.

Študija sicer ni pokazala, da tabletka povzroča depresijo, je pa pokazala, da se ženskam, ki jemljejo kontracepcijo, bolj verjetno predpisujejo tudi antidepresivi.

 

Tabletke in samomor

Jeseni 2018 je ista delovna skupina v reviji American Journal of Psychiatry predstavila drugo študijo. Tokrat je šlo za razmerje med hormonsko kontracepcijo in samomorom. V to študijo je bilo vključenih skoraj pol milijona Dank. Njihove zdravstvene podatke so spremljali v povprečju 8,5 let. Skupina je vključevala vse ženske, ki so med letoma 1996 in 2013 dopolnile petnajst let in pred 15. letom starosti niso uporabljale hormonske kontracepcije.

Rezultat: verjetnost samomora je pri ženskah, ki jemljejo tabletke, približno trikrat večja, kot pri ženskah, ki niso uporabljale hormonske kontracepcije. In verjetnost (prvega) poskusa samomora je dvakrat višja pri tabletah, kot je brez njih. Podobno kot pri študiji povezanosti med depresijo in tabletkami so bile še posebej ogrožene najstnice.

Druga skladnost med študijama je, da alternative, ki se pogosto predlagajo ženskam, ki imajo težave s tabletkami, še slabše vplivajo na duševno zdravje. Te alternative vključujejo hormonske spirale, vaginalni obroč ali hormonske obliže.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja