Križev pot: kaj je spremenilo moj odpor do te molitve

knjiga-cusin-sama

Molitev križevega pota mi je od nekdaj predstavljala nek čuden odpor. Nikakor se nisem našla v njej.

Seveda sem se je v vsakem postnem času udeležila, a bolj kot ne ves čas pogledovala na uro in štela postaje do konca. Nekako se nisem zmogla zliti z dogajanjem. Nisem zmogla začutiti trpljenja, po katerem hodimo. Bila mi je tuja. Kot da nima ničesar opraviti z menoj. Da me molitev križevega pota ne poveže kaj dosti z Njim.

Nato pa mi je v času lanskega posta, v dneh, ko sem se odločala med tem, ali se je s tem odporom sploh vredno udeležiti molitve križevega pota v domači župniji zgolj iz neke moralne dolžnosti, v roke prišla knjiga ViTa dolorosa. Knjiga, ki je ne bi niti odprla, če bi vedela, da ima kakršnokoli zvezo s križevim potom. Že res, da je njen avtor Gregor Čušin in da me ni še nič, kar je napisal ali povedal, razočaralo … Ampak, no, križevega pota niti on ne bi zmogel predstaviti v luči, da bi me pritegnilo.

Ljubezen in bolečina ljudi, ki so stali ob poti, kjer je mimo Jezus nesel križ, sta otipljivi.

Prebrala sem jo enkrat, dvakrat. In nato še tretjič. Požirala sem jo. Ljubezen in bolečina ljudi, ki so stali ob poti, kjer je mimo Jezus nesel križ, sta otipljivi. Čeprav je Jezusa na križevem potu spremljala množica, nisem nikoli čutila, da je bila to skupina ljudi, ki je bila ranjena in zaskrbljena. Ob branju začutiš, kako smo po vsem svetu različni ljudje, ki v svojih srcih tudi po 2000 letih nosimo isto bolečino, s katero so se soočali tisti, ki so bili neposredno navzoči.

Pilat, Baraba, Simon. Veronika, Kajfa, Peter. Liki, ki jih poznamo iz zgodb zadnjih dni in ur Jezusovega življenja, postanejo resnični. Postanejo osebe iz mesa in krvi, osebe z lastnimi boji, osebe, ki prepoznajo ljubezen. Osebe, ki prepoznajo Ljubezen.

Čušinova ViTa dolorosa za vedno spremeni pogled na veliki petek. In na Veliko noč. In po tem, ko jo preberemo, nikoli več ne podvomimo v Ljubezen križa.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja