Kontracepcijske tabletke leta 2050 ne bo več, pravi njen izumitelj

Thumbnail

Spolnost bo leta 2050 povsem rekreativna zadeva, ki bo 100 % ločena od reprodukcije, večina otrok na Zahodu pa bo spočetih preko IVF, je prepričan izumitelj kontracepcijske tabletke dr. Carl Djerassi.

Upokojeni 91-letni avstrijsko-ameriški kemijski strokovnjak s Stanfordske univerze, ki je izumil hormonsko kontracepocijo, v zadnjih desetletih pa se je posvetil pisateljevanju, je v intervjuju za The Telegraph predstavil svoj pojgled na spolnost in plodnost v prihodnosti.

Leta 2050 bo po njegovem mnenju kontracepcijska tabletka že pozabljena zadeva. A ne zato, ker ljudje ne bi želeli več kontracepcije. Po njegovih napovedih naj bi se večina ljudi odločala za zamrzovanje jajčec in sperme v mladosti, potem pa bi se odločili za sterilizacijo.

Po mnenju Djerassija je napredek na področju reproduktivnih tehnologij vse skupaj naredil veliko bolj varno tudi za pare, ki nimajo težav s plodnostjo: »Velika večina žensk, ki se bodo v prihodnost odločale za IVF, bo plodnih žensk, ki zamrznejo svoja jajčeca in odložijo nosečnost.« Sprva bodo mlade ženske v svojih 20-ih to počele zgolj zaradi občutka varnosti, »kot nekakšno zavarovanje, ki jim bo omogočilo svobodo v odnosu do poklicnega napredovanja, odsotnosti pravega partnerja ali neizprosnega tiktakanja biološke ure«. A te ženske se bodo po Djerassijevem prepričanju nazadnje odločile za oploditev v epruveti zaradi napredka na področju genetskih preiskav. »In ko se bo enkrat to zgodilo, bo IVF postal običajna metoda spočetja otroka izven spolnega odnosa.«

»Manana generacija« naj bi uživala v zavesti, da lahko starševstvo varno odložijo brez kasnejših posledic. Morda se bodo rojevali celo bolj zdravi otroci, saj bodo jajčne celice in semenčice mlajši, ugiba dr. Djerassi.

S tem naj bi bilo po Djerassijevem prepričanju tudi konec splavov, saj ne bo več nenačrtovanih ali nezaželenih otrok.

Trenutno se IVF-ja poslužuje okrog 5 milijonov parov, ki imajo težave s plodnostjo, v prihodnjih desetletjih pa naj bi bilo več tovrstnih oploditev opravili pri parih, ki teh težav nimajo. »Zanje bo ločitev med seksom in razmoževanjem 100-odstotna,« je prepričan dr. Djerassi.

Zanimivo je, da povsem podoben razvoj dogodkov na področju človeškega razmoževanja napoveduje tudi eden od pionirjev umetne oploditve, dr. Jacques Testart.

A omenjene reproduktivne tehnologije danes nikakor niso brez tveganj, kot smo opozorili že v članku Facebook in Apple svojim delavkam ponujata zmrzovanje jajčec in kot je v svojem odzivu na potezo Facebooka in Appla zapisala ena od uporabnic tovrstne tehnologije: “Od letno opravljeni 1,5 oploditev v epruveti ji je neuspešnih 1,2 milijona”. In morda bo ob uporabi teh tehnologij res manj splavov, a že danes ob postopkih IVF uničijo veliko število človeških zarodkov, da o evgeničnih možnostih predimplantacijske diagnostike sploh ne govorimo. 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja