Kontracepcija vpliva na odločitve

Thumbnail

Hormonska kontracepcija ne vpliva samo na rodnost, pač pa tudi na odločitve žensk pri izbiri partnerja. Je torej kontracepcija kriva za toliko razpadlih zvez?

Kemija privlačnosti

O kemiji pogosto govorimo kot o močni privlačnosti med moškim in žensko, ki sta si všeč. Privlačnost temelji na kemičnih razlikah med moškim in žensko.

Samci in samice izločajo hormone, imenovane feromoni, in ti so vzrok kemične privlačnosti med njimi. Te hormone zaznajo z vonjem.

Tudi pri ljudeh ima vonj posebno mesto. Veliko žensk priča, da je ena od stvari, ki jih najbolj pritegne na moškemu, njegov vonj. Nekatere študije kažejo, da se pari, ki so bolj biološko združljivi – torej tisti, ki so bolj verjetno lahko razmnožujejo med seboj – tudi bolj privlačijo med seboj.

Hormoni vplivajo tudi na naše presojanje in odločitve. Ženske, ki so na hormonski kontracepciji, povozijo vpliv svojih naravnih spolnih hormonov.

Hormoni, ki jih ženska jemlje z namenom kontracepcije, izzovejo stanje navidezne nosečnosti. Z dodajanjem sintetičnih hormonov, ki so sicer prisotni v nosečnosti, tako lahko prelisičimo žensko telo, da misli, da je noseče.

Tu pa se že pojavi prvi problem: Ženska se na moškega odziva drugače, če je noseča – ali če jemlje hormonsko kontracepcijo – kot pa če ni noseča. In tudi moški se nanjo odziva drugače.

Odločitve zaradi kemije

V knjigi Propad moških (avtor Lionel Tiger) je objavljena študija, kjer so se ženske na podlagi vonja moških majic odločale, kateri moški bi bil najbolj primeren zanje. Ženske, ki niso uporabljale hormonske kontracepcije, so izbrale evolucijsko zaželene moške, medtem ko so se ženske na kontracepciji veliko pogosteje odločale za neprimerne moške.

Ženske, ki ne jemljejo hormonske kontracepcije, so za moške veliko bolj privlačne kot ženske na hormonski kontracepciji.

Tudi druge raziskave kažejo, da se ženske, ki jemljejo kontracepcijske tabletke, pogosto odločijo za sklenitev zakonske zveze z moškimi, ki niso primerni za njih.

Eden od učinkov hormonske kontracepcije je tudi ta, da zmanjšajo količino testosterona, ki nastaja pri ženskah – in za ženske je prav tako kot za moške testosteron vir spolne sle. Tako imajo ženske na »tabletkah« zmanjšan libido, ki lahko ostane zmanjšan tudi še potem, ko ženska preneha uporabljati kontracepcijo.

Torej imamo zanimiv pojav: ženske izberejo svoje prince na podlagi tujih sintetičnih hormonov in ne na podlagi lastnih zanesljivih spolnih hormonov. In ko prenehajo z uporabo kontracepcije, lahko ugotovijo, da imajo sicer večjo željo po spolnosti, vendar pa niso več tako zelo zainteresirane za moškega, s katerim so.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

 1. Ali lahko nekdo pojasni pojem “evolucijsko nezaželen moški”? Diši namreč po znanosti tipa Josef Mengele… Tudi otroci z Downovim sindromo so evolucijsko nezaželeni.

 2. @englishman pravilno si dojel… moski ki so zazeljeni so:
  -moski ki bodo poskrbeli za otroke in zeno
  -mocni moski
  -moski ki po telesni strukturi kazejo na to da so zdravi ….in tako dalje…

 3. Zanimiv članek in se strinjam, da se narave ne da prenesti naokrog. Problem je le v tem, da nas povsod bombardirajo z drugačnimi informacijami, ker smo le tržno blago. Človek se takohitro znajde v začaranem krogu, iz katerega je pot samo skozi spreobrnjenje. Šele z odrešenim pogledom lahko na zadeve gledamo drugače.

 4. Vse lepo in prav, pravico imate do takšnega mnenja, samo pustite tiste, ki se ne strinjamo z vami, svobodno izbiro. Nihče izmed nas namreč ne potrebuje veše “odrešitve”.

 5. Odličen članek! Neverjetno koliko razlogov proti kontracepciji se je že nabralo. Ja, ni kaj. Čez NND je ni.
  Mi2 z možem sva po porodu zelo razmišljala kaj narediti, ker nisem smela takoj zanositi. Naju je mikalo marsikaj, a na koncu sva razumela, da bova srečna mi2 in bo najina družina blagoslovljena samo, če bova živela NND.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja