Ko je družina najbolj skregana, takrat naj gre skupaj na bazen!

Foto: Shutterstock

To trditev je pred tedni v intervjuju za naš portal izrekla predavateljica in pisateljica Sabina Košmrl Kaučič. Morda zveni povsem nerazumno in čudno, a le na prvi pogled.

Veliko ali celo večina družin dandanes svoje dneve preživlja v norem tempu. Šola, služba, učenje, glasbena šola, treningi, verouk, druge obšolske dejavnost, obiski, nakupi, čas za ekrani, gospodinjstvo … Časa za pristno in sproščeno druženje preprosto zmanjka. Neko obdobje gotovo lahko tako funkcioniramo, tako posamezniki kot družina. A če je to naš običajen stil življenja, se bo slej ko prej nekje pokazala razpoka. In ker so otroci najšibkejši člen v družini, navadno poči ravno pri njih.

Možnosti sta dve. Lahko počijo oni sami navznoter, lahko pa povzročijo pok navzven. Oboje je močan opozorilni znak, da je nekaj narobe in da tako ne bo šlo naprej.

Umiriti vsakdan

Sabina Košmrl Kaučič pravi, da moramo takrat, ko se, “zaradi česarkoli že, znajdemo v stiski, je treba namerno umiriti tempo, odložiti obveznosti, se sprostiti in obrniti pozornost navznoter.”

Če so nas torej klicali v šolo (ali kam drugam), da naš otrok povzroča ali ima težave, je nujno, da se ustavimo in zmanjšamo svoje obveznosti. Vrniti se moramo domov, namerno vnesti v družino več druženja, več zabave in več sprostitve.

“Običajno je stiska otroka, pa tudi odraslih, da pogreša nekoga, da je preveč obremenjen, da se nihče zares prisotno ne ukvarja z njim. Včasih starši naredimo te pavze v svojem življenju za svojega otroka, pa pozneje ugotovimo, koliko so koristile tudi nam. Poenostaviti si življenje, to je ključno,” je še poudarila Sabina.

Nadalje pravi, da staršem priporoča, da si takrat, ko imajo največ težav z otroki, ko so ti najbolj nemogoči, nujno vzamejo prost dan in grejo z njimi na bazen. Starši sicer običajno ugovarjajo, da bo to potem nagrada za slabo vedenje. Sabina jim odgovarja: “Ne, ni. To je zdravilo za slabo vedenje. Zdravilna prisotnost je.”

Rad sem s teboj!

Večini družin namreč kronično primanjkuje zabave, sprostitve, smeha, brezskrbnega druženja … “Vedno imamo neke obveznosti, vedno je nekaj treba. Otrok ne potrebuje blaginje in dragih stvari, mi pa toliko časa namenimo temu, da bi mu lahko to omogočili. In ga tako oropamo tega, kar otrok v resnici rabi. Neobremenjenega, radostnega, srečnega starša.”

Seveda ne gre nujno samo za bazen, lahko je kakršenkoli izlet ali kvalitetno skupno preživet čas. Pomembno je, da smo skupaj, da se ukvarjamo drug z drugim in da se sprostimo. Včasih pa za spremembo perspektive potrebujemo tudi spremembo okolja. Oddih od vsakdanje rutine in gradnjo novih vezi. TUKAJ boste našli odlično mesto za eno- ali večdnevno intenzivno druženje z otroki.

Po popoldnevu (ali celo koncu tedna), ko smo skupaj preživeli prijetne trenutke kot družina, ostaja otroku globoko sporočilo, da je ljubljen kot oseba ne glede na vse težave, ki jih ima ali povzroča. Na težavah bomo delali, izboljšali stvari, ampak mama in ata, ki sta rada z mano, ki se z mano zabavata in smejita, me sprejemata kot svojega dragocenega otroka ne glede na moje dvojke in ne glede na mojo težavo z obvladovanjem jeze. Moja prihodnost je svetla. Nekatere težave bomo premagali skupaj, nekatere bom prerastel, nekatere pa so del življenja in se bom naučil z njimi živeti.

Nenazadnje to pravilo velja tudi za nas odrasle. Koliko zakonov bi se lahko rešilo, če bi si ob prvih znakih odtujevanja, načrtno vzeli čas za VIKEND V DVOJE? Zelo malo materialnih stvari je vrednih toliko, kot je vreden podarjen čas. Seveda tudi ta ni zastonj, a se naložba vanj bogato obrestuje. Za tistega, ki ga podarja, in za tistega, ki mu je podarjen.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Odličen članek in odlično obrazloženo, kaj prinese preveč službe, preveč obveznosti, preveč stresa, premalo časa zase in za družino, za otroke! Kot da so vse druge stvari bolj pomembne od odnosa, ki sta ga dva ustvarila, in od družine, ki sta si jo dva ustvarila. Ne pozabite, službo lahko zamenjate, vrstnike lahko zamenjate, vrtec lahko zamenjate, šolo lahko zamenjate, prijatelje lahko zamenjate, stanovanje lahko zamenjate, državo lahko zamenjate in se preselite, DRUŽINE PA NE MORETE ZAMENJATI. Ker ostaja prisotna za večno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja