Kdo je kriv, če je tvoja žena zanič voznica? Ti, seveda!

Foto: Shutterstock

Velikokrat slišimo o tem, da so ženske slabe voznice. Da so nerodne, nespretne, neiznajdljive, da ne znajo parkirati, potegniti … in še in še bi lahko naštevali.

Kdo se pritožuje čez žensko vožnjo?

Moški seveda.

 »Baba vozi« je nadvse priročna fraza.

V redu, pa recimo da se strinjamo, čeprav statistični podatki ne kažejo tega. Ženske povzročijo manj prometnih nesreč, predvsem zato, ker ne vozijo pijane in ker ne divjajo. Ampak namen tega pisanja ni dokazovanje, da imate statistično manj možnosti, da boste imeli prometno nesrečo, če boste prisedli v avto k ženski, kot če boste sovoznik moškemu.

Namen tega pisanja je odpreti oči vsem tistim, ki se pritožujejo nad žensko ali »babjo« vožnjo.

Ti si kriv!

Za to, da je tvoja žena slaba, nespretna, okorna šoferka, si kriv ti, dragi mož. In s tvojim zabavljanjem čez njeno vožnjo, vse samo še poslabšuješ.

Kaj bi storil dober mož, ki želi, da je njegova žena uspešna, varna in samozavestna voznica?

Prvi pogoj je, da je tudi sam takšen voznik. Tu se veliko zgodb že zaključi, ker tudi moški sam ni nek strašen šofer. Je pač predvsem nergač, ki s pritoževanjem nad drugimi gradi svojo samopodobo.

Če je mož dober voznik, pa je odgovoren za to, če njegova žena ni!

Sliši se precej bogokletna trditev, ampak ni. Če je mož dober voznik in ljubeč mož, bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bo njegova žena postala mirna, samozavestna voznica. Predvsem pa ji ne bo s svojim stalnim pritoževanjem, nerganjem in posmehovanjem zbijal šoferske samozavesti. Ker jo ima rad, bo sistematsko delal na tem, da ji bo pomagal premagati strahove in ovire, ki jih ima do vožnje.

Kako?

 1. Naučil jo bo parkirati: Ker želi, da se njegova žena, ko gre v mesto počuti sproščeno in samozavestno in nenazadnje tudi, da varno prevaža njegove otroke, bo vztrajal in jo spodbujal, da se nauči odlično parkirati. Tu ne gre za prav nobeno umetnost. Samo za malo ocene prostora in tehnično obvladovanje avtomobila. Če je prisoten strah, bo na domačem dvorišču zarisal dve črti in bo z njo vadil. V nedeljo popoldne jo bo peljal na prazno parkirišče trgovine, vzel seboj dve gajbici in z njo vadil. Bočno parkiranje, vzvratno, naprej …  Če ne gre v prvo, bo šlo v osemnajsto. Gotovo pa prej, kot boste vi na pravi način zložili posodo v pomivalni stroj. Naslednji korak je parkiranje v realni situaciji. Z vami. Kmalu bo parkirala sama, in to z lahkoto.
 2. Spodbujal jo bo k vožnji: Ko bosta šla na pot, jo bo spodbujal, naj ona vozi, da se znebi strahu. Ko bosta v novem mestu, ji bo ponudil volan, saj se klin izbija s klinom, strah in negotovost pa z novimi pozitivnimi izkušnjami.
 3. Vzdržal se bo vsakršnega nerganja: Nerganje koristi izključno moškemu egu in ničemur drugemu. Vaša žena bo zaradi njega le še slabša voznica, vi pa še slabši mož. Z žensko, ki jo ljubite in ste jo izbrali za žensko svojega življenja, ravnajte s spoštovanjem in prijaznostjo. Obilno vam bo poplačala.
 4. Dvignil ji bo samozavest: Ti to zmoreš! In ne, ni variante, da boš neka lesena klada za volanom. Naučila se boš, ponavljala, dokler ne boš sproščena, samozavestna in zadovoljna voznica. Če parkiraš narobe, pa popravi, nič hudega. Če zaviješ narobe, se obrneš, vsakemu se zgodi. Če se narobe razvrstiš, ne skrbi, bova pa naredila še en krog. Dobro ti gre. Kar mirno in pogumno. Tukaj je dobra vidljivost, prehiti ga. Cesta je prazna, dajmo hitreje. Super, prav fajn mi je, ko ti voziš. Daj ti prosim pelji, moram par telefonskih klicev opraviti.

Ste oče? Vi boste krivi, če bo vaša hčerka slaba voznica.

Če je vaša žena slaba voznica, njen oče ni dobro opravil svoje naloge. Ni ji dal poguma, spodbude in samozavesti. Ne ponovite njegove napake pri svojih hčerah.

Voziti avto in voziti ga samozavestno, je svoboda. Kar vprašajte tretjo generacijo. Kakšno kvaliteto življenja imajo tisti, ki so aktivni vozniki in tisti, ki to niso. Vi imate največji vpliv na svojo hčerko, vi ji dajete krila. Če bo od vas slišala, da babe zanič vozijo in da je njena mama bolj za sesalec kot za volan, ji dajete zelo slabo popotnico.

V glavnem, dragi moški, ne pritožujte se nad svojimi ženskami, naučite jih voziti! Če jih seveda ni že oče ali se niso same.

Komentarji

 1. Škoda da ni v tem članku nobene statistike in bi se videlo kdo po spolu je največji povzročitelj prometnih nesreč s smrtnim izzivom in vsemi poškodbami. Bodo moški se rekli,da so ženske slave voznice?

 2. Zakaj bi bile ženske slabe voznice? Nič slabše nismo od moških, mogoče smo manj samozavestne, manj drzne, bolj previdne.
  Vozim že več kot 40 let in v tem času sem opazila ogromno zelo nerodnih moških!
  Druge pa divje, drzne, ki si upajo prehitevati na polni črti in voziti nad dovoljeno hitrostjo! Mnogi vozijo pod vplivom alkohola, verjetno tudi pod vplivom kakšnih drugih substanc. Verjetno pa se med takimi znajde tudi kakšna ženska.

 3. Ti si kriv!

  Za to, da je tvoja žena slaba, nespretna, okorna šoferka, si kriv ti, dragi mož. In s tvojim zabavljanjem čez njeno vožnjo, vse samo še poslabšuješ.

  Tale stavek marsikaj pove o avtorici. Da sem kot mož kriv da moja žena slabo vozi? A sm ji bil jst učitelj vožnje? Ne nisem bil. Brez mene je naredila kar nekaj km. Posplošeno govoriti o krivici nekoga, je nakladanje nevredno tega portala. Najlažje je reči, da je nekdo kriv. Pika.

  Če se moja žena ne upa voziti na delo ker je zunaj vseeno koli cm snega na cesti jo jst rade volje odpelejem in pride iskati na delovno mesto. Če hoče da sem zraven in ji kaj povem ji povem ko ona vozi po snegu. Ni mi težko ji že nekaj let ob prvem ali pa zadnjem snegu jo pospremiti kot voznik ali sovoznik po cesti do službe.

  In tudi jaz ne znam usega, kako parkirati, včasih mi bočno uspe v 1 drugič pa v 3.

  Ja svojo ženo sem naučil kako se prehiteva. 3 pa gasa, ne pa 5 in prehitevaš kot penzionist. In moti me to, kako ona sam pravi, da ne zna voziti itd… in kaj potem če sm “boljši” voznik kot ti draga moja? To bi mi lahko povedal ko sva sama kjer koli. Pred otroki pa ne. On naj vedo da imajo mamo ki zna in hoče voziti avto. In da vsak vozi kolikor ve in zna, tehnično gledano. Ne pa da ne zna, pa slabo vozi… ker potem tudi oni ne bodo verjeli vase ko bodo sedli za volan.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja