Za izpostavljanje otroka na družbenih omrežjih lahko dobite kazen v višini 1.500€

VIr: Freepik

Število ogledov, všečkov in klikov, prepoznavnost v svetu družabnih omrežij, izpostavljanje sebe in svoje družine ter lastne intime za pridobivanje novih sledilcev, ustvarjanje navidezne popolnosti v objavah, ki imajo (pre)pogosto le malo skupnega z resničnim življenjem … Vse to lahko zasledimo tudi, če le bežno spremljamo socialna omrežja.

Število uporabnikov Instagrama, največjega družabnega omrežja (tretje mesto po številu uporabnikov, prva sta Youtube in Whatsapp), se giblje okoli 1,4 milijarde. Gre za številko, ki jasno kaže, kako velik »trg« je okolje, ki ga ustvarjajo uporabniki Instagrama. Za preboj na tem omrežju je potrebno, da so vsebine kontroverzne, izzivajoče, zapeljive … pa tudi da razgalijo tisto, kar je običajno prikrito širši javnosti, to je družinska intima.

Je res vredno tvegati zasebnost in zdravje naših družin za večjo prepoznavnost in za več všečkov?

1.500 EUR kazni, ker so v promocijah sodelovali otroci

In ravno v razgaljanju družinske intime se je v Sloveniji zgodil prvi primer, ko je inšpektorat za delo oglobil enega izmed vplivnežev (oz. družino), ker je za promocijo (plačljivih) vsebin na Instagramu, vključil svoje otroke. Šlo je za prakso, za katero je inšpektorat ocenil, da pomeni kršitev zakonodaje, ki določa, da je delo otrok, mlajših od 15 let, možno le izjemoma, ob tem pa so pogoji njihovega sodelovanja natančno določeni, sočasno pa je potrebno za takšno delo predhodno pridobiti dovoljenje inšpektorja za delo.

V konkretnem primeru tega »vplivnež« ni storil in je prejel kazen v višini 1.500 EUR. Zakaj starši sploh vpletajo otroke v te vsebine? Preprosto zato, ker se s plačniki storitev (oglasov, promocij itd.) dogovorijo za določeno število objav, v katerih morajo sodelovati tudi njihovi otroci. Zato, ker ima s tem promocija boljši doseg, večjo prepoznavnost, plačnik promocije pa seveda lažje proda izdelek ali storitev, ki ga vplivneži na takšen način promovirajo.

Ali gre za izkoriščanje delovne sile?

V primerih, kjer starši za plačljive promocije uporabijo svoje otroke, v Sloveniji do sedaj ni bilo izrečenih kazni, zadnji primer pa kaže, da se tudi dojemanje izkoriščanja otrok za objave na družabnih omrežjih vendarle počasi obrača v drugo smer.

Ni sprejemljivo, da ima finančna korist prednost pred intimo otroštva, ki jo starši na takšen način odvzamejo otrokom.

In če pustimo ob strani zakonska določila za delo otrok, je v tem primeru še precej pomembnejše dejstvo, da počasi vendarle postajamo občutljivi na dejstvo, da si tudi otroci zaslužijo zasebnost. Da ni sprejemljivo, da ima finančna korist prednost pred intimo otroštva, ki jo (običajno) starši na takšen način odvzamejo otrokom? Zakaj? Za všečke, za klike, za finančno korist …

Zaradi objav otroci vplivnežev bolj izpostavljeni ugrabitvam

Dokler se otrok ne zaveda pomena teh objav, starši nimajo težav. Kaj pa, ko otrok odraste, prične spremljati družbena omrežja, prične spoznavati, kaj vse iz njegovega otroštva je bilo objavljeno in dano na vpogled širnemu svetu? Nekaj odgovorov na ta vprašanja je v svojem zapisu navedla mlada punca, katere starši so vlogali (snemanje video vsebin in komentarjev iz vsakodnevnega življenja) od njenega sedmega leta in vsebine delili z okoli 500.000 uporabniki. Njena izkušnja nikakor ni pozitivna.  V svojem iskrenem zapisu je navedla, da so s to prakso prenehali šele, ko je takšen način življenja resno načel psihično zdravje celotne družine.

Kako lahko to načne psihično zdravje?

Če mama snema hčerko, ko dobi prvo menstruacijo in to deli z javnostjo, ali pa če eden izmed otrok postane tarča ugrabiteljev, ker ti vedo vse o njihovi družini … ima to gotovo posledice.

Na mestu je tudi vprašanje, kaj vse mi delimo na družabnih omrežjih? Bodo naši otroci kot odrasli zadovoljni s tem? Bi bili mi, če bi to o nas delili naši starši?

Zaradi vplivnežev primanjkuje zdravil

Še na eno nevarnost je potrebno opozoriti. V ZDA je pričelo primanjkovati zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni (Ozempic). Razlog je izjemno bizaren. Zvezdniki, med njimi tudi Kim Kardashian, naj bi s tem zdravilom dosegli izjemno hiter učinek hujšanja in izgube kilogramov.

Tako je kombinacija družabnih omrežij, predvsem Tik Toka, kjer se delijo videi o izjemni uspešnosti uporabe tega zdravila in nekritična uporaba tega zdravila, privedla do pomanjkanja, zaradi česar tisti, ki zdravilo dejansko potrebujejo, do zdravila ne morejo priti.

Ne bo zaman, če si na koncu še enkrat postavimo vprašanje: Je res vredno tvegati zasebnost in zdravje naših družin za večjo prepoznavnost, za več všečkov in predvsem za izgubo družinske intime?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja