Kakšna pomoč pri dojenju je na voljo pri nas?

Thumbnail

»Dojenje ne steče.« »Bolečine ob dojenju so neznosne.« »Imam vdrte bradavice.« Na koga se lahko mamice obrnejo, ko želijo dobiti verodostojne informacije o dojenju? 

Marsikdaj dojenja ne uspemo vzpostaviti zgolj zato, ker mamica ni deležna pravočasne strokovne podpore in pomoči. Ko se zatakne, nasveti običajno kar dežujejo. Komu torej prisluhniti in na koga se res lahko zanesemo?

Svetovalke za dojenje pri La Leche League

La Leche League Internacional (LLLI): laične prostovoljke z izobrazbo in osebno izkušnjo dojenja.

Pri nas po principu pomoči mama–mami deluje devet prostovoljk – laičnih svetovalk za dojenje, ki imamo poleg izobrazbe, ki jo zahteva mednarodna zveza za dojenje La Leche League International, tudi osebno izkušnjo z dojenjem.

Obvladamo (vsaj) osnove dojenja, na voljo imamo najsodobnejšo literaturo in vire strokovnih informacij, predvsem pa vemo, kako čustveno podpreti mamice pri njihovih odločitvah ter ponuditi točne informacije.

Organiziramo mesečna srečanja za mamice z dojenčki in/ali bodoče mamice ter nudimo pomoč po telefonu. Za mame smo pogosto zadnja rešilna bilka.

 

Pri dojenju naj bi bili materam v oporo tudi drugi zdravstveni delavci, npr. zdravniki, medicinske sestre, patronažne sestre ali babice, vendar nimajo nujno tudi specifične izobrazbe s področja dojenja (razen tistih, ki so obenem tudi svetovalke za dojenje IBCLC).

Svetovalke za dojenje IBCLC

International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC): mednarodno certicificirane svetovalke, v Sloveniji večinoma iz vrst zdravstvenih delavcev. Lastna izkušnja dojenja ni pogoj.

V Sloveniji je približno 50 mednarodno certificiranih svetovalk (med njimien svetovalec) za dojenje IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). Gre za profil svetovalk za dojenje z edino mednarodno priznano certificirano kvalifikacijo na področju dojenja, ki ustreza magistrski ravni. Večinoma gre za zdravstvene delavce z medicinsko izobrazbo, ni pa nujno. Osebne izkušnje z dojenjem niso potrebne.

Usposobljeni smo za nudenje pomoči pri dojenju, predvsem v posebnih, zahtevnejših situacijah. Svetovalke za dojenje smo zaveznice zdravnikov, sester, babic – večina svetovalk IBCLC, zaposlenih v našem zdravstvu, primarno opravlja druge naloge in se ne posveča izključno dojenju. Raziskave so pokazale boljše rezultate pri dojenju, če so materam in dojenčkom na voljo storitve IBCLC-jev.

Ameriški Center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (CDC) število svetovalk IBCLC na tisoč živorojenih otrok uporablja kot kazalnik kakovosti na letni nacionalni ravni.

 

Zmagovalna kombinacija: svetovalke za dojenje s pozitivno osebno izkušnjo dojenja

Dule: Nekatere so podkovane v svetovanju pri dojenju. Osebna izkušnja dojenja ni pogoj.

Porodne spremljevalke (dule)

Mnogim ljudem se zdi samoumevno, da naj bi tudi dule obvladale svetovanje pri dojenju, vendar ni nujno. Pri nas ni krovne organizacije z določenimi kriteriji glede njihove usposobljenosti. Nekatere so podkovane bolj, druge manj, (osebne) izkušnje z dojenjem imajo različne ali pa jih sploh nimajo. Poleg tega trajanje dojenja in izzivi, povezani z dojenjem, znatno presegajo prve tedne po porodu.

Osebe, ki se predstavljajo kot intuitivne, svobodne in druge svetovalke za dojenje

Gre večinoma za mamice z lastno izkušnjo dojenja, vendar brez ustrezne izobrazbe.

Kaj pa forumi in FB-skupine?

Veliko doječih mamic se z vprašanji obrača tudi na druge doječe mamice, npr. v različnih skupinah na facebooku, kjer je mogoče najti različne informacije in čustveno podporo, predvsem na osnovi osebnih izkušenj posameznih mater.

FB in forumi: Gre za osebne izkušnje, zato so si informacije ali odgovori pogosto nasprotujoči.

Podpora v smislu splošnih informacij pogosto zadošča, čeprav se zgodi, da so si nasveti nasprotujoči. Nekatere mamice ponujajo tudi prostovoljno osebno pomoč po telefonu in na domu, vendar število otrok ali trajanje dojenja nista merilo znanja ali izkušenj, so le odraz osebne izkušnje dojenja.

Vsak par mama-otrok je edinstven, zato ga je treba tudi tako obravnavati. FB-skupine in forumi niso nujno slabi, vendar velja uporabiti zdravo pamet.

 

Foto: balancedbreastfeeding.com, thegiftla.org, Alenka Benedik

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja