Kako so v majhnem mestecu na Japonskem rodnost kar podvojili: z 1,4 na 2,8!

Foto: Canva

Mestece Nagicho je bilo do nedavnega samo eno od tisočih mest na Japonskem s podobno težavo: čedalje večja stopnja smrtnosti, čedalje manjša stopnja rodnosti in staranje prebivalstva.

Številke so bile zaskrbljujoče. Od leta 1955 se je število prebivalcev mesta zmanjšalo za tretjino, kar tretjina od 6.500 še živečih pa je bila starejših od 65 let.

Danes pa je med sprehodom po mestu nemogoče spregledati, da je dojenčkov in nosečnic več, kot jih lahko srečamo na ulicah kateregakoli drugega japonskega mesta.

In medtem ko so nekateri ta pojav sprva pripisovali »čudežni« vodi, ki izvira pod goro Mount Nagi nad mestom, pa se odgovor skriva predvsem v praktičnih in izvirnih sprejetih sklepih mestnih oblasti, poroča economist.com.

In kaj so sprejele, da se je indeks rodnosti (povprečno število otrok na žensko) od leta 2005 iz 1.4 povzpel na kar 2.8?

2.300 EUR za rojstvo otroka in druge finančne ugodnosti

Ob vsakem rojstvu mama prejme podporo 300.000 jenov (približno 2.300 €). Subvencionirano dnevno varstvo za otroka za japonske razmere zgolj slabih 1.800 jenov (14 € na dan), poleg tega je subvencionirane večina otroške opreme, vključno z avtosedeži.

Otrok v srednji šoli prejme okoli 90.000 jenov (700 €) za vsako leto obiskovanja šole – ta znesek je namenjen predvsem za stroške prevoza otroka do kar precej oddaljene šole.

In medtem ko morajo na Japonskem vsi z izjemo najrevnejših in starejših plačati kar 30% stroškov vseh svojih zdravstvenih storitev, v mestu Nagicho teh 30% za otroke plačuje mestna oblast.

Vlaganje v družinam prijazno okolje

Poleg povsem praktičnih pa so bile predlagane in sprejete tudi zelo izvirne spodbude.

Medtem ko so nekateri ta pojav sprva pripisovali »čudežni« vodi, ki izvira nad mestom, se odgovor skriva predvsem v praktičnih in izvirnih sprejetih sklepih mestnih oblasti.

Mesto je s pomočjo prostovoljcev zagotovilo, da je varstvo v obeh mestnih vrtcih stalno zagotovljeno. Da bi meščanom zagotovili delovna mesta, pa podjetjem za selitev v njihov kraj ponujajo brezplačen najem zemlje. S tem ukrepom so v mesto v zadnjih letih pripeljali že vsaj tri podjetja.

Mesto družinam ponuja tudi tako prenovljena kot na novo zgrajena stanovanja in hiše na mestnem obrobju za najem pod subvencioniranimi pogoji.

In kar je pri vsem skupaj najbolj zanimivo: ti ukrepi, ki so tako pozitivno vplivali na rodnost, so pomenili samo eno odstostno točko dviga v mestnem proračunu: z 2% na 3%.

Je to lahko model za Japonsko?

Navdušenje nad posledicami sprejetih sklepov mesteca Nagicho se širi po Japonskem, kjer je vladni cilj dvigniti rodnost na 1,8. In kolikšna je verjetnost, da bi podobni ukrepi delovali tudi drugje?

Ena od mam treh otrok, ki se je v mesto preselila zgolj zaradi omenjenih ukrepov in si tu poiskala tudi službo, meni, da je verjetnost majhna.

Šlo naj bi za specifiko mesteca Nagicho, ki naj bi privabljalo ljudi predvsem zaradi počasnega ritmu življenja. Pomemben faktor pa naj bi igralo sočutje, ki ga imajo prebivalci drug do drugega.

Dodaja, da se ženske v tem mestu enostavno počutijo varne imeti več otrok ter da takšnega okolja ni enostavno ustvariti.

V smehu pa pristavi, da si ne upa staviti, da je vse povezano z denarjem, in da je konec koncev morda le nekaj res na tistem mitu o vodi izpod gore.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja