Kako »preživeti« prvih pet tednov po porodu?

Foto: Shutterstock

Ne glede na to, ali je mamica prvo-rodka ali ne, je prvih pet tednov po porodu velik izziv. Še vedno nam nagajajo hormoni, prihod novega člana spremeni navade, ki smo jih imeli, prilagoditi je potrebno dom in naše misli. Ampak brez skrbi. Z dobro pripravo je vse lažje.

Pazite nase in na svoje zdravje

Veste, da star pregovor pravi, da pet tednov po porodu nosiš krsto s seboj? Ljudje so vedeli, da je porod velika obremenitev za telo in da je potrebno dati času čas, da se vse vrne v »stare« tirnice. V veliki želji, da bi vse postorile, kot je prav, in v skrbi za otroka, mamice prepogosto pozabimo nase.

Ampak, roko na srce, ravno po porodu moramo najprej poskrbeti zase. Ja, poskrbeti zase še pred potrebami otroka, čeprav je našim ženskim glavam to prav lahko popolnoma tuje mišljenje.

Utrujena in izčrpana mamica ne koristi nikomur. Ne sebi, ne otrokom. Zato je pomembno, da se pazimo, da počivamo kadarkoli imamo priložnost in odložimo prav vse, kar lahko.

Prosite za pomoč

Spomnim se svojega prvega poroda. Počutila sem se dobro in hitro se mi je zdelo, da lahko vstajam iz postelje in kakšno delo opravim tudi sama. Medtem ko sem se še privajala na dojenčico, sem tako mimogrede pospravila, skuhala, pomila, delala pravzaprav vse živo. Ko sem čutila, da sem morda utrujena, sem si prigovarjala, da zmorem vse sama in nisem prosila za pomoč. Pa bi mi prišla še kako prav. Prav tako hitro sem namreč izgubila mleko, ki sem ga prej imela na pretek.

Še prehitro bodo zrasli in odšli v svet.

Mož in stari starši so vredni več kot zlato. Morda ne bodo naredili vsega čisto tako kot bi naredili vi, pa vam bo vseeno veliko lažje, če boste povedali, kje bi potrebovali pomoč in kako vam lahko olajšajo prve tedne. Vključite jih vsaj za kratek čas po porodu in s sodelovanjem bo vse skupaj precej lažje.

Spustite pričakovanja

Naše slike in predstave o rojstvu so mnogokrat zelo izdelane, a kaj ko je realnost drugačna. Otrok ne je točno na uro, ponoči morda več ur ne spi in tudi kaka ne po urniku. To je težko obdobje, ki zahteva celega človeka. Zlahka nas vrže iz tira. Takrat se ukvarjamo samo še s tem, kdaj in kako bo jedel, koliko plenic smo mu previli in kako ga pomiriti, ko joka. Čeprav na koncu nimamo pokazati kaj konkretnega, smo lahko cel dan tekali sem ter tja in skušali zadostiti otrokovim potrebam.

Takrat se ne obremenjujte, če vaš dom nekaj mesecev ni čist. Ali pa, če sorojenci vsak dan jedo čokolino. In če ne boste imeli opranega vsega perila. Pa kaj. Ta faza bo prešla in ko se boste navadili na novega družinskega člana, bo vse lažje.

Ohranjajte hvaležnost

V vsej poplavi stvari, ki vas doletijo po rojstvu, se zdi, da se je čas ustavil. Da boste večno imeli neprespane noči, menjavali pokakane pleničke in mislili samo na to, kdaj mora otrok jesti. Takrat se spomnite, da bo vse minilo.

Zato uživajte ta čas. Obdobje po rojstvu ima poseben čar. Vaš otrok ne bo nikoli več majhen, kot je, nikoli več ne bo potreboval mamice tako močno kot sedaj. Opazujte ta mali čudež in bodite hvaležni zanj. Še prehitro bodo zrasli in odšli v svet. Zato se zahvaljujte za vsak trenutek, ki nam je bil podarjen. Ob ohranjanju hvaležnosti boste tudi sami bolj srečni.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja