Kako poučevati doma

Foto: Shutterstock

S ponedeljkom, 16.3.2020, se do nadaljnjega zapirajo vzgojno-izobraževalni zavodi.

Vsa natančna navodila o načinu podajanja snovi v tem času bomo starši prejeli in se bodo od šole do šole tudi razlikovala. A nekaj bo skupno vsem: za nekaj časa bodo lahko vsi učenci okusili šolanje na domu (čeprav v tem primeru odpade najlepše – skupni izleti in druženja šolarjev na domu).

Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov iz izkušenj, ki vam bodo gotovo prišle prav.

Urnik – da ali ne?

Sebe in svoje otroke dobro poznate in tako najbolje veste, ali bolje funkcionirate v strukturiranem dnevu ali v spontanosti.

Če ste bolj organiziranega tipa, skupaj naredite urnik. Ta bo potreben tudi v primeru, če boste vi delali od doma.

V urnik postavite čas za delo, čas za učenje, čas za igro. Otroci naj vedo, kdaj morate delati in kakšne so takrat njihove odgovornosti. Ločite tudi čas, ko boste otroku snov razlagali in čas, ko bo otrok delal samostojno. Nikakor pa seveda za učenje in poučevanje ne bo potrebnih toliko ur, kot jih otrok preživi v šoli. Morda boste presenečeni, kako hitro bosta predelala načrtovano. Stopite tudi izven okvirjev – naj bo dopoldan čas za igro in morda popoldan za učenje. Raziskujte, kakšne vrste rutina vam ustreza!

Lahko pa izberete spontani način, če le ta ustreza vašemu slogu. Svetujem, da ga vsaj za kakšen dan okusite. Sledite otroku. Učite se, ko otrok pokaže zanimanje, izkoristite tisoč in eno priložnost za učenje skozi igro. Pokukajte v učbenike, kaj se je potrebno naučiti, potem pa poiščita način, da se tega naučita skozi vsakdanje situacije. Naj pobudo za učenje da otrok. Naj otrok odkriva, raziskuje, vodi!

Pa še to: če kakšen dan ne gre, si vzemite prosto. Gotovo boste v naslednjem dnevu naredili dvakrat več.

Ne znate česa razložiti?

Morda se bo zgodilo, sploh, če imate starejšega otroka, da česa ne boste znali razložiti. Nič hudega! Verjetno bodo sicer na voljo video poučevanja s strani vaše šole, vendar imate tu še celo paleto drugih možnosti! Lahko sodelujete med prijateljskimi družinami – nekateri starši so bolj nadarjeni za naravoslovje, drugi za družboslovje. To je zabavna izkušnja za vse „vpletene“, vredna, da se jo preizkusi. Lahko pa skupaj z otrokom pobrskata tudi po spletu – načinov razlag snovi je malo morje. Med drugim je npr. tudi založba Rokus v teh dneh omogočila brezplačne dostope do gradiv. Tudi za vas bo zabavno osvežiti stara znanja ali osvojiti čisto nova!

Kaj pa, če je otrok več?

Šolanje na domu zna biti naporno, kadar je otrok več. Presodite, kaj vam kot družini bolj ustreza – da se učite v skupnem prostoru ali da so otroci med seboj ločeni. Ne glede na to pa med otroki izmenjujte samostojno in vodeno delo – ko enemu razlagate, naj drugi raziskuje/vadi/dela sam. Za dobro prakso velja tudi ideja, da starejši otroci pomagajo mlajšim.

Otroci se učijo na različne načine

Sedaj imate odlično priložnost, da spoznate, na kakšen način se vaš otrok najlažje uči. Ker obstajajo trije učni tipi (vizualni, avditivni in kinestetični), vsem otrokom v šolskem sistemu ni najlažje. Nekateri si snov lažje zapomnijo, če jo preberejo (in če je ob tem še lepo pobarvana), drugi, če jo slišijo (ali če ob učenju poslušajo glasbo), tretji ob učenju čutijo potrebo po gibanju, premikanju. Opazujte, odkrivajte, spodbujajte!

Odkrivajte zanimanje otrok, sledite radovednosti

Svobode pri poučevanju najbrž ne bo veliko, saj vam bo s strani šole snov jasno določena. A ne omejite se zgolj na to, če otrok pokaže zanimanje za več. Skupaj raziskujta, preizkušajta, povezujta, odkrivajta dalje! Če mlajšega otroka zanima snov starejšega, naj se pridruži! Če ga zanimata dve strani naprej v učbeniku, naj razišče! Če bi rad dodatno kaj izvedel, naj pobrska po spletu (v knjižnice žal najbrž ne bo mogoče zaviti).

Spodbujajte samostojnost otroka, spodbujajte to, da naredi in odkrije čimveč sam. Ne ponudite mu vsega na pladnju, dovolite mu kreativnost. Bodite pozorni na njegove ideje in jih skupaj razvijajta. Spodbujajte razmišljanje s svojo glavo. Naj vama ne bo pomembno samo to, da “odkljukata” dnevno določeno snov.

Razdelite si naloge

V naslednjih tednih bo ritem vaše družine drugačen kot sicer. Več boste doma in to se bo poznalo tudi pri opravilih – več bo kuhanja, več pospravljanja. Razdelitev opravil je priporočljiva. To je tudi priložnost, da uvedete opravila, za katere sicer ni časa. Morda želite, da bi otrok zjutraj pogrnil posteljo, pa je tako vedno pozen za v šolo. Sedaj bo tudi veliko več časa, da otroci zjutraj zložijo posodo iz pomivalnega stroja, da odnašajo smeti, da sesajo, pomivajo tla. Izkoristite ta čas, da v vaš vsakdan vnesete nove rutine in dogovore.

Poskusite iz situacije potegniti najboljše

Lahko bi rekli, da se vam bodo v naslednjih tednih izpolnile vse tiste želje, ki so vezane na več časa, preživetega z družino. Ne glede na krizno situacijo, izkoristite ta čas. Igrajte se, skupaj kuhajte, naučite se nečesa novega, izstopite iz divjega tempa vsakdana in se posvetite drug drugemu. Veliko manj bo hitenja med šolo in dejavnostmi, med službo in obveznostmi. Morda boste opazili, kako je življenje kar naenkrat manj stresno. In gotovo boste presenečeni, kako več preživetega skupnega časa vpliva na povezanost med vami.

Če vas zanima več o poučevanju doma, obiščite spletno stran Šola na domu, kjer boste našli še več koristnih informacij.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. Prav bal sem se tega, da…
    Prav bal sem se tega, da bodo uvedli šolanje doma. Kako nepravično in nepošteno. Soseda, ki oba delata v službah, katere zdaj mirujejo in sta doma, ter imata dva otroka, bosta lahko enostavno poučevala otroka doma in njun šolar bo na tekočem s snovjo. Druga soseda je samohranilka in mediiciinska sestra, ki ima k “sreči” samo enega šolarja, a bo doma sam. Je že dovolj velik, da se bo zamotil z videoigrami in ne bo zakuril hiše, a ne dovolj velik (srednješolec še ni), da bi imel tudi potrebno disciplino. Dvomim, da bo od “šolanja” doma veliko odnesel. Na sredini pa je naša družina, kjer je žena še primorana delati v nujnih dejavnostih, jaz pa doma. Otrok pa je več. Od trije šoloobvezni. Povse različne snovi. Poleg vse skrbi za gospodinjstvo (da, popolnoma razumem koliko izčrpane so tipične žene, saj je pri nama obratno) še šolanje doma. Od skrbi za majhne do delegacije nalog večjim in obvladovanje pubertetnikov. Ne vem kako bo sicer, ko jutri dobimo navodila, a moja poanta je sledeča: Nikakor učenci nimajo enakih pogojev in zaradi tega, ker nekateri starši delajo v nujnih dejavnostih, bodo otroci le-teh na slabšem in jiim bo uspeh padel. Enim se bo pa morda izboljšal zaradi učenja doma. Nastale bodo razlike. Raje bi ta čas šole nadomeščal v juniju , …. glede na 9000 prodajalk samo v Mercatorju, to pomeni 9000 kompromitiranih družin samo iz tega naslova. če pomislim na vse medicinske sestre in druge nujne poklice, je ogromno število otrok, ki ne bo v enakopravnem položaju. Da ne rečem, da so vse te družine tudi sicer ogrožene bolj, ker so starši dnevno v stiku z ljudmi. Slej kot prej bodo te družine zbolele prve in to vsi v domu, saj nam še nikoi ni uspelo ubraniti gripe, da ne bi zboleli v si v hiši. Od prvega, ki je virus domov prinesel (praviloma otrok iz vrtca ali tamlajši iz šole), smo se nekako zvrstili in prekužili v 3-4 tednih. Vključno s starimi starši, ki živijo v sosednji hiši in so iimeli stik z otroci. Zdaj smo ta stik povsem prekinili, zato tudi varstvo odpade. Evo. Ni nam všeč šolanje na domu v tej situaciji.

  2. Oba z mozem delava od doma,…
    Oba z mozem delava od doma, gospodarstvo. Pri enem solarcku, se precej nesamostojnemu, in dveh predsolskih otrocih, to zgleda tako, da med virtualnimi sestanki bezimo drug pred drugim s prenosniki v narocju. Iz ene sobe v drugo sobo, prav veliko izbire v 2sobnem stanovanju sredi mesta itak nimamo.

    Solanje/ delo na domu se slisi idilicno, ce imas zanj pogoje. Mi smo na robu. In kdo ve, kaj bo prinesla negotova prihodnost. Bog nam pomagaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja