Kako poskrbeti za zdravo nožnico? Obvezno branje za nežnejši spol

Vir: Shutterstock

Žensko telo je pod drobnogledom. Pa ne samo v pogledih moških ali komentarjih v medijih. Tudi ženske same se zavedamo svojega telesa, še posebej, ko je govora o spolovilu.

Že najstnice skrbi, kako zgledajo njihove sramne ustnice, kakšnega vonja je spolovilo in zakaj imajo izcedek iz nožnice. In vse to ima svoj pomen, kajti od stanja “tam spodaj” ni odvisno samo naše samospoštovanje in zaupanje, pač pa tudi naše zdravje. Slabo zdravstveno stanje nožnice lahko pripelje do resnih problemov, kot sta npr. spontani splav in neplodnost.

Kako torej poskrbeti za zdravo nožnico?

1. Ne spirajte je

Nikakor v nožnico ne posegajte s kakšnimi preparati, razen če vam jih predpiše zdravnik, npr. za zdravljenje okužbe. Spiranje poveča tveganje za draženje nožnice in porušenje normalne in zdrave mikroflore v njej.

Zdrava nožnica ne sme smrdeti. Neprijeten vonj je posledica razrasta slabih bakterij ali okužbe. Oboje je potrebno zdraviti.

2. Umiti ali ne?

Slabo zdravstveno stanje nožnice lahko pripelje do resnih problemov, kot sta npr. spontani splav in neplodnost. Nožnica je ustvarjena tako, da se sama čisti. Še vedno pa je potrebno umivati spolovilo. Tako kot umijete roke, da odstranite slabe bakterije, je potrebno umiti ves zunanji del spolovila (tudi med sramnimi ustnicami). Slabe bakterije se prehranjujejo z maščobami, potom in drugimi izločki, ter potrebujejo vlago in toploto, da se razmnožijo. Nožnica in predel okoli nje sta za to idealno okolje. Z umivanjem zunanjega spolovila s toplo vodo in intimnimi mili pa lahko to preprečimo. Slabe bakterije ne povzročijo le neprijetnega vonja, ampak lahko povzročijo tudi draženje nožnice in njene okolice, kar lahko privede do okužbe.

Bakterije iz zadnjične odprtine lahko prav tako zaidejo v nožnico, zato je pomembno, da se vedno, ko greste na stranišče, brišete od spredaj nazaj.

3. Izbira oblačil

Bakterije za preživetje potrebujejo toploto, vlago in hrano, Materiali, ki ne dihajo, ustvarjajo veliko toplote in vlage in s tem primerno okolje za razrast bakterij.

Zato nosite spodnje perilo in oblačila iz bombaža, ki dihajo. Sintetičnih materialov se izogibajte.

4. Odrecite se vaginalni parni kopeli

Tako kot spiranje tudi vaginalna parna kopel moti normalno floro v nožnici in ubije koristne bakterije, kar pripelje do prekomerne rasti slabih bakterij. Para lahko povzroči draženje sluznice v nožnici in posledično naselitev bakterij in glivic na poškodovanem območju. Pride pa lahko tudi do opeklin v vaginalnem območju.

5. Izogibajte se sladkorju in žitom

Vse bakterije potrebujejo toploto, vlago in hrano, da lahko rastejo. Slabe bakterije še posebej uživajo v eni vrsti hrane: sladkorju.
Vsa predelana žita imajo visok glikokemični indeks, ker se pretvorijo v sladkor. To vodi do visokih ravni sladkorja v krvi in posledično visokih nivojev inzulina, kar vodi do vnetja. Žita vsebujejo tudi druge vnetne snovi, kot so gluten in lecitin. Visoki nivoji inzulina pa vplivajo tudi na hormonsko ravnotežje, predvsem na estrogen. Visoki nivoji estrogena zagotavljajo boljše okolje za razrast kandide ter drugih slabih bakterij. To je tudi razlog, zakaj so glivične okužbe pogostejše v nosečnosti, ko je nivo estrogena višji.

6. Pazljivost pri izbiri lubrikantov

Če uporabljate lubrikante na osnovi olj, pazite, da so ti sveži. S časom vse maščobe oksidirajo, kar povzroči občutljivostne reakcije in lahko tudi alergije. Boljša izbira so lubrikanti na vodni osnovi.

7. Tudi partner naj bo zdrav

Slaba moška higiena je lahko razlog za prenos bakterij in s tem okužb. Zato so njegove higienske navade še kako pomembne za zdravje vase nožnice.

Pomembno je, da tudi svoje hčerke naučimo pravilne skrbi za zdravo nožnico in s tem pomagamo preprečiti probleme s plodnostjo v prihodnosti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja