Kako ob majhnih otrocih do solidno pospravljenega stanovanja?

ciscenje_deklica

Najprej naj razjasnim, da s tem nikakor ne mislim na tip top urejeno stanovanje, ki sije in se sveti od čistoče in kjer je vse dosledno na svojem mestu. Ne. Daleč od tega.

Pa tudi ne dosledno očiščenih oken, polic brez prahu ter sten in raznoraznih kotnih kotičkov brez pajčevin, kar bi se pričakovalo od skrbne gospodinje, ki je doma cele dneve. Prav tako tudi ne tega, da Manj stvari kot imaš, manj dela imaš s pospravljanjem.je stanovanje kolikor toliko solidno pospravljeno večino dneva. Ne. Vse to pri nas enostavno ni izvedljivo. Čez dan pač kuhamo, peremo, se igramo in ustvarjamo, zaradi česar naše stanovanje prej spominja na bojno polje kot na hišo iz škatlice. Če k temu vsemu dodamo še dejstvo, da je najljubša igra našega enoletnika razmetavanje, kar pomeni, da večkrat na dan pridno odpre vse kuhinjske predale in omare ter stvari zložene v njih zavzeto raznosi po celi hiši, si lahko predstavljate, kako zelo je vse navrženo eno čez drugo.

O čem torej sploh govorim?

Govorim o večerih in o zgodnjih jutrih, ko so otroške igrače pospravljene in je tudi vse ostalo bolj ali manj na svojem mestu. Pa o tem, da naš dom, kljub številnim igračam in vsemu kar spada k Redno in sproti z naših omar odstranjujem vse, kar je odvečno.funkcionalnemu gospodinjstvu ter normalnemu družinskemu življenju, diha in nas ne duši. O tem, da je naše stanovanje kljub vsemu neizogibnemu dnevnemu neredu na nek način urejeno, ker ima vsaka stvar svoje mesto. In o tem, da sem kot ženska, ki ima rada red v hiši dokaj zadovoljna z našim trenutnim stanjem, me ta ne spravlja v slabo voljo ter mi ne pobere pretiranega časa in energije, zaradi česar bi trpel čas posvečen otrokoma, možu in meni.

Da mi vse to, od kar sem mama dvema malčkoma, dokaj dobro uspeva gre zasluga predvsem trem stvarem:

1. Minimalizem

Najuspešnejši ključ do čim bolj pospravljenega stanovanja je gotovo minimalizem. Manj stvari kot imaš, manj dela imaš s pospravljanjem. Zato v prvi vrsti skušam čim bolj zasledovati ta življenjski stil. Korak za korakom ter kolikor pač to gre skupaj z vsemi pripomočki, igračami in otroškimi oblačili. Ker saj veste. Če imaš otroke, je nekaj stvari dobro in pametno imeti na zalogi za vsak slučaj.

Kljub temu pa redno in sproti z naših omar odstranjujem vse, kar je odvečno. Vse kar ne rabimo več, vse kar ni uporabno in vse, kar za nobenega od nas ne nosi nobene vrednosti. Občutek je vedno znova izjemno osvobajajoč, zaradi česar se to res splača prakticirati. Poleg tega pa se trudim vsaki stvari določiti svoje mesto, ker slednje močno pripomore k občutku preglednosti in organiziranosti.

2. Sprotno pospravljanje

Vsakič, ko se premaknem iz enega prostora v drugega, nesem s seboj kakšen predmet, ki ni na svojem mestu. Prav tako vedno, ko pospravim posodo po obroku, hkrati z njo pospravim še raznorazno šaro, ki se nabere po pultu, policah, mizi in na tleh. Na koncu dneva tako ni več celih kupov stvari, ki bi ležale razmetane po hiši.

3. Čiščenje skupaj z otroki

Kadar pospravljam, delam to vedno ob prisotnosti otrok. Izjemi sta le brisanje po tleh in likanje. Kadar sesam, in to delam po kuhinji dnevno, se ob tem otroka vedno zabavata in na vsak način želita oba pomagati. Enako je z brisanjem prahu ali kakšne druge umazanije. Kadar brišem, dam tudi vsakemu od njiju svojo krpo, s čimer sta igra in mir za nekaj časa zagotovljena. 

Z doslednim izvajanjem teh praks je stanovanje prijetno urejeno, še bolj kot to pa šteje dejstvo, da vse to vpliva predvsem na naše dobro počutje ☺.

foto: storyblocks.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja