Kako najbolje izkoristiti davčno olajšavo za otroke?

Foto: Shutterstock

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane za odmero dohodnine za lansko leto je potrebno oddati do 20. februarja, če boste vlogo poslali prek portala eDavki, še prej, do 6. februarja pa v primeru, da boste vlogo oddajali v papirnati obliki.

Vlogo je dobro vložiti tako, da boste davčne olajšave za otroke kar najbolje izkoristili. Kako to storite, nikakor ni vseeno. Razlike med različnimi možnostmi so lahko visoke tudi več sto evrov. Preberite, kako najbolje uveljavljati dohodninsko olajšavo za vzdrževane družinske člane ter kdo lahko za koga in kje odda vlogo.

Pomembno je, da vlogo oddata oba starša

Vlogo je mogoče oddati na portalu eDavki, v spletni aplikaciji eDavki, po pošti ali v predalnik najbližjega finančnega urada. Če boste vlogo oddali prek eDavkov, naj bi preplačano dohodnino prejeli prej kot v primeru, če obrazec izpolnite in pošljete v fizični obliki. Poleg tega je pomembno, da pri najpogostejšem uveljavljanju olajšave za otroke vlogo oddata oba starša.

Tako portal eDavki kot tudi aplikacija ponujata že predizpolnjeno različico vloge z lanskimi podatki, s čimer bo oddaja bolj enostavna in lažja, obrazec pa preprečuje vnos nekaterih napačnih podatkov. Po oddaji vloge preko eDavkov zavezanci na elektronski naslov prejmejo potrdilo o uspešni oddaji, vloga pa ostane tudi v evidenci oddanih vlog na portalu oz. v aplikaciji.

Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko zavezanci pomagajo tudi s programom za testni izračun na tej povezavi ali tistim na portalu eDavki.

Na kaj paziti ob oddaji vloge?

Vlogo lahko oddajo zavezanci za dohodnino, ki olajšav za vzdrževane družinske člane pri svojem delodajalcu lani med letom še niso uveljavljali oz. so jo, a so ugotovili, da bi bilo to dobro storiti drugače kot pri svojem delodajalcu. V primeru, da ste olajšavo uveljavljali že med letom, morate svojemu delodajalcu oddati izpolnjen obrazec.

Olajšavo za otroka, ki je vzdrževani družinski član, uveljavlja eden od staršev (npr. tisti z višjo plačo) ali pa oba. Poenostavljeno je koristno, če olajšavo za vse otroke za vse leto ali vsaj njegov večji del uveljavlja tisti od staršev, ki ima višjo plačo. Vseeno pa je zaradi višine dobro natančno preračunati, kako jo je v vajinem primeru najbolje uveljavljati (torej ali je bolje, da olajšavo v celoti za vse leto izkoristi tisti z višjimi dohodki ali je bolje, da olajšavo za vse otroke razdelita po mesecih – torej npr. eden 7 mesecev in drugi 5). Uveljavljata jo lahko tudi vsak nekaj mesecev. Morata pa čas uveljavljanja razdeliti tako, da vsota ne presega 12 mesecev. Če jo bosta uveljavljala oba, pa se ne bosta dogovorila, za koliko mesecev jo uveljavlja kateri, jo bosta uveljavljala vsak pol leta.

Kdo vse je vzdrževan družinski član?

Vzdrževan družinski član je otrok do 18. leta starosti.

Prav tako je to lahko otrok med 18. in 26. letom starosti, če se šola, ni zaposlen in nima dohodkov, razen družinske pokojnine in začasnega študentskega dela.

Vzdrževan družinski član je lahko tudi zakonec, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti ter nima lastnih dohodkov za preživljanje ali pa so ti nižji od posebne olajšave za vzdrževane družinske člane ter tudi ločeni zakonec zavezanca, če mu mora zavezanec plačevati preživnino.

Vzdrževani družinski član je lahko tudi starš zavezanca, ki nima lastnih dohodkov in živi z zavezancem v skupnem gospodinjstvu ali je v institucionalnem varstvu in mu zavezanec krije stroške tega varstva.

Če vloge ne boste oddali, se lahko naknadno pritožite

Če zavezanec za plačilo dohodnine vlogo odda prepozno, lahko vloži ugovor na informativni izračun dohodnine. Ko prejmete informativni izračun dohodnine, v katerem olajšava ne bo upoštevana in bo ali višje doplačilo ali manjše vračilo dohodnine, morate nanj podati ugovor. Olajšavo vam bodo tako upoštevali naknadno, a boste morebitno vračilo dohodnine prejeli pozneje.

Tudi sicer je po prejetem informativnem izračunu dobro pogledati in preračunati, ali so vam olajšavo za vse vzdrževane družinske člane upoštevali oz. izračunali pravilno.

Kdaj pričakovati informativni izračun in vračilo preplačane dohodnine?

Navadno zavezanci informativne izračune dohodnine ob uveljavljanju olajšav za vzdrževane družinske člane prejmejo v maju. Preplačana dohodnina je nato praviloma izplačana poleti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja