Kako je v resnici izgledala Marija?

(Foto: Átila Soares da Costa Filho)

Pozabite na bledolične podobe iz Lurda, Fatime ali Medžugorja. Marija je bila ženska iz mesa in krvi, in fizično je bila otrok svojega časa in kraja.

Brazilski strokovnjak za zgodovino in arheologijo, prof. Átila Soares da Costa Filho že nekaj let dela na znanstvenem projektu, ki naj bi kar najbolj realno prikazal podobo Jezusove matere. Gre za prvi resen in znanstven poskus rekonstrukcije obličja Marije – Matere Božje s pomočjo najsodobnejše tehnologije.

Na podlagi lastnega raziskovanja torinskega prta in s pomočjo umetne inteligence, je že pred dvema letoma oblikoval Marijino najverjetnejšo zunanjo podobo. Odobril jo je tudi raziskovalec Barrie Schwortz, ki je svetovna avtoriteta v raziskavah torinskega prta.

Pri upodobitvi Marije je Filho uporabil delo grafičnega oblikovalca Raya Downinga, ki je pred tem izdelal 3D modele Jezusove figure s pomočjo podatkov, pridobljenih s torinskega prta, v katerega je bilo zavito Jezusovo telo po tem, ko so ga sneli s križa. Na platnenem prtu je odtisnjena podoba obraza s številnimi edinstvenimi značilnostmi, na podlagi katerih je mogoče s pravo opremo oblikovati verjetno zunanjo podobo moškega, čigar obraz je bil odtisnjen na prt.

Profesor Filho se je tako odločil do Marijinega videza priti posredno: preko podobe njenega Sina in z uporabo računalniških orodij, kot sta umetna inteligenca in digitalna obdelava fotografij. Pridobljene podobe je nato tudi ročno obdelal in Marijino podobo uskladil z fizičnimi značilnostmi ljudmi, ki živijo na teh območjih. Na ta način je dobil upodobitev Marije kot odrasle ženske.

Marija pri 33 letih.(Foto: Átila Soares da Costa Filho)

Dve leti po svojem prvem dosežku je znanstvenik uspel doseči še bolj realne rezultate in je predstavil svetu svoje naslednje znanstveno delo – rekonstrukcijo Marijinega obraza v starosti 5, 10, 13 in 33 let v hiperrealističnem slogu. Želel je prikazati, kako bi lahko Marija izgledala v adolescenci in kot otrok. Ponovno je uporabil metodo umetne inteligence, da bi zmanjšal starost upodobitve in dobil Marijo v starosti, v kateri naj bi rodila Jezusa. Pri trinajstih je bila Marija namreč že Jožefova žena. Ideja je bila pridobiti kar najbolj realistično fizionomijo Palestinke izpred 2000 let v starosti med adolescenco in odraslostjo.

“Ko sem delal na prvi rekonstrukciji, sem že razmišljal o tem, da bi eksperiment popeljal do hiperrealistične ravni, odkar je to postalo tehnično možno. Ko sem se takrat odločil za postopek rekonstrukcije obraza v umetniško-realističnem slogu, sem vedel, da bo to naslednji korak eksperimenta.”

Marija kot trinajstletnica. (Foto: Átila Soares da Costa Filho)
Marija kot deklica. (Foto: Átila Soares da Costa Filho)

Profesor Átila Soares da Costa Filho je diplomiral iz industrijskega oblikovanja na Katoliški univerzi v Riu de Janeiru. Je strokovnjak za zgodovino, filozofijo, srednjeveško cerkev, umetnostno zgodovino, antropologijo in sociologijo. Njegove slike Marije so vključene tudi v arhiv Oddelka za študije v Fatimi.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Sigurno je bila temnolasa, ni bila svetle polti in je imela temno rjave oči. Najbrž je bila zelo lepa in je na obrazu odsevala tudi njena notranja lepota.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja