Največja influenserka v zgodovini

Foto: Shutterstock

Sodobni svet premore veliko influenserk. Njihova vrednost se meri po številu sledilcev. Od tega je odvisno, koliko so oglaševalci pripravljeni plačati za njihove storitve.

Obstaja pa ženska, ob kateri najbolj znane in najbolj oboževane influenserke izparijo kot kapljice rose na soncu. Ima milijone in milijarde sledilcev. Številni vsak večer mislijo nanjo in se v mislih pogovarjajo z njo. Slikali so jo in jo slikajo največji umetniki človeške zgodovine. Posvečene so ji številne zgradbe in po njej se imenujejo mnogi kraji. O njej se pišejo knjige, poezija … o vsaki njeni izrečeni besedi so napisani kilometri razprav. Izdelanih je na milijone njenih kipcev, podobic, svetinjic … Ima tudi posebne svoje “bradovske” predmete in posebne kraje, kjer jo lahko ljudje obiščejo.
Njeno ime je najpogostejše žensko ime na svetu in velja za najbolj kul žensko človeške zgodovine. Je tudi zelo kontroverzna. Okoli nje se dogajajo škandali in se dviguje prah. Za njeno čast je v preteklosti bilo prelite veliko krvi. Čeprav je njeno glavno sporočilo predvsem MIR, MIR, MIR.

Sodeluje predvsem z dvema glavnima oglaševalcema – Katoliško in Pravoslavno cerkvijo – občasno pa tudi s kakšnim stranskim. Njeno ime prinaša tako denar kot spreobrnjenje. Mnogi so jo in jo skušajo spraviti v nek kalup, ki odraža predvsem njihove predsodke, toda ona vedno znova pokaže, da odgovarja samo Tistemu, “ki se je ozrl na nizkost svoje dekle”. 

Zares, izpolnila se je prerokba iz pesmi, ki jo je zapela pred dva tisoč leti: “Glej, odslej me bodo blagrovali vsi rodovi!” (Lk 1,48)

Koliko angelov je bilo potrebnih, da so lahko nesli Marijino telo v nebesa?

Foto: Shutterstock

Odvisno od tega ali so bili svetopisemski angeli – tisti, ki se je bojeval z Jakobom, bi jo najbrž lahko nesel sam – če so bili pa baročni angelčki, kot večinoma kažejo umetniške slike preteklih stoletij, pa jih je bilo treba za vsaj vrtčevsko skupino.

Današnji praznik Marijinega vnebovzetja je zaradi zastarele govorice in simbolike marsikomu odbijajoč in viden kot posledica neke pootročene vernosti preteklih stoletij. Govorica in simbolika sta res zastareli in zaradi tradicije vztrajamo pri njiju. Če se za trenutek postavimo v kožo človeka pred 100 in več leti, si zlahka predstavljamo, da je v nebesnem svodu, ki ga je opazoval od spodaj, lahko videl prispodobo presežnega. Povprečen sodobni človek pa je že kdaj potoval z letalom in ve, da je »tam zgoraj«, če je lepo vreme, sicer nebesno lepo, da pa ni videti nobenih angelcev na oblakih in prav tako ne koga drugega. In da torej nebesa niso to, kar so mislili naši predniki.

Res potrebujemo zastarele predstave?

Te predstave angelcev, ki Marijo dvigajo v nebo, kjer jo že čaka Jezus s krono, podobno tistim, ki so jo imeli evropski vladarji, so bile povsem primerne nekoč. In več kot očitno so močno nagovarjale ljudi, ki so se množično odzvali. Danes pa morda niso več tako primerne. Teologija je seveda svoje razlage prilagodila in uskladila z znanstvenimi spoznanji, toda ni razvila podob, ki bi nagovarjale sodobnega človeka. Vendar tudi sodobni človek veruje in spoznava preko podob in zgodb.

Nekaj teh sicer najdemo v literaturi, ki pa se je razvila neodvisno od institucionalne cerkve, vendar pa veter veje, kjer hoče, in glas njegov slišiš, pa ne veš, od kod prihaja in kam gre. (Jn 3,8). Odziv ljudi na ta dela je izjemen in izraža globoko hrepenenje človeštva po odgovorih na ta vprašanja, žal pa smo kot cerkev tu zaspali.

Poglejmo samo dela C. S. Lewisa in J. R. R. Tolkiena, ki govorita z močjo zgodb in podob o očitnih krščanskih resnicah. O nebesih, o bitki med dobrim in zlim, o človekovem posmrtnem življenju, o Kristusu odrešeniku vsega sveta, o njegovi sveti materi, o Sveti Trojici … prepustili smo ju fantazijskemu žanru, namesto da bi svojo suhoparno teologijo, ki že dolgo ne nagovarja več množic, sporočili preko teh izjemnih zgodb, če si že nismo zmožni izmisliti svojih. V svojem bistvu sta teologa in ne fantazijska pisatelja. Tolkien je v (še vedno neobjavljenem) pismu zapisal: “Kar koli je lepote in dobrega v mojem delu, pripisujem vplivu Svete Matere Božje.”

Če nas v teh delih motijo stvari, ki vse seveda teološko niso točne, se spomnimo na to, da tudi Device Marije niso za njeno ogrinjalo dvignili in ponesli nad oblake baročni angelčki. Vseeno pa je ta prispodoba nagovorila srca naših prednikov.

Katera prispodoba bo nagovorila naša? Marija je vedno mlada in vedno aktualna. Kaj nam govori danes in kaj govori meni in tebi?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja