Kako deluje prenašanje travme iz ene generacije v drugo?

Foto: Shutterstock

Beseda travma izvira iz grščine in pomeni rana. Travma pusti v človeku rane, saj je posledica izjemno stresnih dogodkov, ki razbijejo posameznikov občutek varnosti. Psihološka travma je edinstvena individualna izkušnja dogodka ali dlje trajajočih dogodkov, ki posamezniku onemogoča uspešno čustveno integracijo. V travmatičnih situacijah posameznik doživlja grožnjo za življenje, telesno integriteto in duševno zdravje.

Ključ do razumevanja travmatičnih dogodkov leži v vedenju, da so ti povezani z ekstremnim stresom, ki preplavi V družinah, kjer travma ni bila zdravljena, lahko pride do prenosa travme preko kompleksnih posttravmatskih stresnih mehanizmov,  navezanosti, sporočil o sebi, svetu in varnosti. posameznikovo telo in vpliva na njegovo sposobnost obvladovanja dogodka in integracije čustvene izkušnje. Travma se pokaže v različnih oblikah in razlikah v doživljanju pri osebah, ki so doživele travmatičen dogodek.

Njeni simptomi so tako psihični kot fizični in se izražajo preko občutkov tesnobe, depresije, težav z razmišljanjem in koncentracijo, nespečnosti in napetostjo telesa. O tem, ali je določena izkušnja travmatične narave ali ne, odloča subjektivno doživljanja osebe. Večji kot je občutek prestrašenosti in nemoči, večja je verjetnost, da govorimo o travmi.

Medgeneracijski prenos travme

Posledice travme niso omejene le na tiste osebe, ki so bile neposredno izpostavljene travmatičnemu dogodku ali dogodkom. Tragedije kot so zapuščenost, samomor, vojna ali zgodnja smrt otroka, starša, sorojenca … lahko sprožijo travmatične valove iz ene generacije v drugo. Tako pride do prenosa teh občutij na družinske člane in druge bližnje osebe oziroma do medgeneracijskega prenosa.

V družinah, kjer travma ni bila zdravljena, lahko pride do prenosa travme preko kompleksnih posttravmatskih stresnih mehanizmov,  navezanosti, sporočil o sebi, svetu in varnosti. Potomci oseb s travmatično izkušnjo lahko nosijo nepredelane fizične in čustvene simptome travm, ki jih niso doživeli.

Ozaveščanje medgeneracijske travme

Osebe se včasih ne zavedajo, da so podvržene travmi, ker se ta ni zgodila njim osebno. Ko oseba travmo ozavesti in prepozna njene simptome, se lahko loti postopnega zdravljenja. Pri predelovanju travme je zelo pomembno, da osebe pridejo v stik s čustvi in telesnimi občutjii, ki so potlačena in se naučijo regulirati odzive.

Ker je travma težka izkušnja, preplavljena s strahom, je pomembno, da se v njeno predelovanje ne vstopi silovito, temveč postopoma in ob primerni čustveni opori bližnjih ali strokovnjakov (psihologa, psihoterapevta). Predelovanje travmatičnih vsebin in zdravljenje travme prispevata k izboljšanju medosebnih odnosov in preprečita prenos na naslednje generacije.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja