Kaj storiti, ko otrok pade?

Thumbnail

Dojenčki in malčki se hitro zvrnejo s postelje, kavča, stola, vozička, gugalnice in celo previjalne mize. Kako naj starši vemo, kdaj jo bo otrok odnesel le z modrico ali buško, kdaj pa je stvar resnejša in je potrebno na urgenco?

Pediater dr. Sears svetuje takole:

Ko otrok pade, je najpomembneje, da se umirite. Večina padcev bo brez resnih posledic. Otroci so zelo trpežni, padec pa je pogosto videti veliko bolj grozen, kot je v resnici. V večini primerov obisk zdravnika ni potreben.

Kdaj nas mora skrbeti?

Večina padcev je padec s postelje, stola ali vozička. Otrok v tem primeru ne pade z velike višine in skoraj nikoli ni opaznejših poškodb, tudi če pade na trda tla.

Veliko malčkov pade med tekom, pri čemer se z glavo udarijo ob tla ali kak drug predmet. Obisk zdravnika je običajno potreben le, če gre za rano, ki jo je potrebno šivati.

Če pa otrok pade z večje višine, npr. s previjalne mize, stola za hranjenje ali mize, pa se lahko poškoduje, še posebej, če pade na trda tla.

Nesreča se lahko zgodi tudi, če odrasel nosi otroka v naročju. V kolikor do padca pride med hojo, so poškodbe redke. Če pa do padca pride med tekom, pa so poškodbe verjetnejše.

Kaj storiti po padcu?

  1. Ostanite mirni in brez panike. To bo otroku pomagalo, da se bo umiril, vi pa boste lažje ocenili otrokovo stanje.
  2. Najprej preverite ude, glavo in telo. So kakšne bule, odrgnine, rdečine, otekline ali poškodbe? Za dobro oceno boste otroka morali sleči. Če na glavi ali na telesu ne vidite nobene otekline ali večje bule, potem otrok zelo verjetno ni utrpel nobene pomembne poškodbe.
  3. Če opazite očitno oteklino ali deformacijo okončin ali otrok šepa že več ur, pojdite na pregled.
  4. Ocenite tudi možne poškodbe glave.

Kdaj stopiti v stik z zdravnikom?

Če otrok ne kaže znakov resne poškodbe glave in ni znakov zloma okončin, potem verjetno ni potrebe po obisku zdravnika. Opazujte pa otroka, če bi se pokazali znaki poslabšanja stanja.

Če pa je otrok padel z višjega položaja IN je najprej z glavo udaril ob tla, pojdite direktno na urgenco. Če pa je padel na preprogo, poglejte za znaki poškodb glave ali telesa. Če sumite na resnejše poškodbe, obiščite zdravnika.

Vir: www.askdrsears.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja