Kaj sin potrebuje od očeta?

Vir: Shutterstock

Na razvoj fantov vplivajo številni dejavniki, a najpomembnejši vpliv morate imeti vi – očetje. Preberite sedem predlogov, da boste svojemu sinu lahko takšen zgled, kot ga potrebuje.

Na očetovskem portalu All Pro Dad so pripravili seznam stvari, ki jih sin potrebujejo od očeta, da bo lažje odrasel.

1. Ljubite njegovo mamo

S tem, ko ljubite svojo ženo, sinu kažete, na kakšen način naj ravna z njo in s svojimi sestrami, pa tudi z življenjsko sopotnico, ki jo bo nekoč spoznal. Ljubeč odnos do vaše žene je temelj za vse odnose, ki jih bo vaš sin tkal v življenju.

2. Ne kažite mu le svojih uspehov, ampak tudi neuspehe

Sin mora videti, da vam ne uspe vedno. Najboljši učitelj je neuspeh in najlažje se je učiti od nekoga drugega. Ko sin opazuje, kako vam spodleti in kako se z neuspehom spoprimete, se uči, da lahko stori napako in se iz nje marsičesa nauči. Fant, ki se ne boji lastnih napak, bo odrasel v moškega, sposobnega premagovanja velikih izzivov.

3. Bodite ljubeč voditelj

V službi ste lahko šef ali pa podrejeni. V svoji družini pa ste vedno voditelj. Vaš sin mora v vas prepoznavati lastnosti pravega vodje, ki ne služi sebi, ampak drugim. Ko bo odrasel, bo znal voditi svojo lastno družino, pa tudi društvo, skupnost ali podjetje.

4. Bodite prisotni v njegovem življenju

Očetje se običajno soočajo z obremenjenostjo zaradi različnih vlog, ki jih morajo opravljati. A vaš sin vas življenjsko potrebuje pri vzgoji in na vseh ostalih področjih življenja. Nobeno področje ni rezervirano za njegovo mamo ali prijatelje. Vaša prisotnost in zanimanje mu bosta nudila oporo, ki jo potrebuje.

5. Izkazujte mu ljubezen, ne glede na njegove odločitve

Morda ste največji športni navdušenec v mestu, vaš sin pa ne zna brcniti žoge, ne da bi se poškodoval. In mu je poleg tega še vseeno. Ne glede na to, kakšne odločitve sprejema vaš sin in kako se razlikujejo od vaših, mu izkazujte svojo ljubezen in podporo. Celo takrat, kadar se moti. Vaša ljubezen in usmerjanje bosta odprla vrata zaupanju in sprejemanju, v katerem bo rasel vaš odnos.

6. Potrjujte ga

»Rad te imam,« »Ponosen sem nate,« »Vem, da zmoreš,« »Odlično si igral!« »Dobro si opravil,« »Zašuštral si, ampak vem, da boš popravil.« Vaš sin potrebuje veliko spodbude. Slišati mora, kako ga imate radi in kako ste veseli, da je vaš sin.

7. Z ljubeznijo ga vzgajajte za disciplino

Disciplina pomeni postavljanje meja in pričakovanj. Vaš sin bo počel napake – tako kot ste jih vi in kot jih počnete še vedno. Pomembno je, da se nauči, da imajo njegova dejanja posledice. Discipliniranje z ljubeznijo ga bo naučilo, da bo imel vedno v mislih posledice svojih dejanj. Tako bo lažje sprejemal odločitve zdaj in v prihodnosti.

Preberite tudi: Kaj hči potrebuje od očeta?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja