Kaj bi vsaka mama, ki pričakuje fantka, morala vedeti o penisih

Foto: Canva

V pripravi na starševstvo se premalo poudarja, da mame nimamo in nikoli nismo imele lulčkov. Gotovo si mislite, da je to dovolj očitno in ni treba posebej poudarjati. Ampak zakaj se potem mladi mamici tako malo pove o dojenčkastih penisih?

Res je, da ima otrok tudi očeta. Toda nekaj je s temi očki, da se enostavno ne spominjajo več, kako je bilo, ko so bili tako majhni.

Moj drugi otrok je sin. Vsi so me prepričevali, kako je to pri previjanju bolj praktično, pa da je odvajanje od plenic toliko enostavnejše in oh in sploh … Jaz pa sem izgubljala pamet, ker sem čutila, da je zelo pomembno, kako bom postopala okrog njegovega spolovila in mod, hkrati pa o tem, kaj je pravilno ravnanje, nisem imela pojma. Po treh letih sem si nekaj znanja že nabrala, predvsem prek ustnega izročila in lastnih izkušenj. Rada pa bi jih zapisala, ker si predstavljam, da bi nekaj dejstev o deških penisih prišlo prav še kakšni drugi mladi mami.

1. Že zelo zgodaj lahko dobijo erekcijo

Začnimo kar s tem. Res, zelo zgodaj. Nič nenavadnega ni, če boste dva tedna staremu novorojenčku odprli plenico in vas bo pričakal pokončen stolpič. To ni nič posebnega ali nenormalnega. Morda to že veste, a vseeno raje opozorim, da ne bo neljubih presenečenj ali slabih občutkov. Poznam namreč gospo, ki so jo te zgodnje erekcije njenega sina hudo prizadele in jo celo prestrašile, da bo zrasel v spolnega iztirjenca. To se seveda ni zgodilo (kar zagotovo vem, ker sem s sinom gospe poročena 🙂 ).

2. Kaj naj s to kožico?!

Kolikor pediatrov in patronažnih sester boste srečale, toliko različnih navodil boste dobile glede ravnanja s kožico na vrhu penisa. Naj jo pustim čisto na miru? Vsak dan vlečem dol? Umivam z milom, fiziološko ali alkoholom? Naj počnem vse našteto? Koliko časa naj se ukvarjam s tem – prvi mesec, prvo leto, prva tri leta, prvih sedem let??

Po treh letih in kupu debat z materami sinov sem zaključila, da pravilnega odgovora ni. Poznam mamico, ki je vsakodnevno skušala potegniti kožico dol, pa je moral sin pri sedmih vseeno na operacijo. In take, ki so jo pustile povsem na miru in je sčasoma »šla dol« sama od sebe. Bolj kot to, koliko in kdaj bo kožica odstopila, je pomembna higiena.

3. Če se kaj ovije okrog penisa, je kriza!

Pri velikosti spolnih udov naših sinov je hudo dretje lahko že, če se mu okrog zavozla las. In pri dolgolasih mamah se to zgodi kar rado. Če mali sinek kriči na vse grlo iz nepojasnjenega razloga (ni lačen, zaspan ali pokakan), vseeno poglejte v plenico in preverite, ali ga kaj ne žuli tam spodaj.

4. Lahko da ga ne boste našli!

Kot dojenčki se fantje neverjetno hitro redijo. Kilogram na tri tedne, približno, kar se pozna v čudovitih obročkih na trebuščku in stegnih. Lahko se zgodi, da se bo njegov penis enostavno izgubil med vsemi temi maščobnimi blazinicami. Ni razloga za paniko! S prsti nežno pritisnite na kožo ob njem in se bo spet prikazal.

5. Čim znajo govoriti, bo pri fantih to pomembna in vseprisotna tema pogovora

Eden najbolj pogostih stavkov, ki prileti mojemu triletniku iz ust, je: »Mami, moj lulček je zalepljen.« Kam je zalepljen, ne vem. Tudi ne, kako to izgleda. V zvezi s tem, kot pravi, ne želi, da kakorkoli ukrepam. Ampak vseeno se čuti dolžnega me glasno obvestiti vsakič, ko je »lulček zalepljen«. Poleg tega je najpogosteje prva stvar, ki mi jo navsezgodaj zjutraj, ko ga, vsega mehkega in s smrdečim zadahom dvignem iz postelje, zašepeta na uho: »Mami, luli je velik,« (glej točko 1). Razlaga mi tudi, da bo njegov lulček enkrat tako velik kot atijev ali pa da ima misijo, da bo svoja jajčka enkrat iztisnil skozi lulija ven – samo, da še ne ve čisto, kako bo to izvedel …

Najraje odpira to seveda pri kosilu. Sploh, kadar imamo obiske. In čeprav mi je ob tem kdaj neprijetno, se mi zdi, da je sproščeno govorjenje o spolovilu pri dečkih predvsem pokazatelj nekega naravnega in zdravega odnosa do telesa.

 

6. Veliko, veliko bo prijemanja tam spodaj

Fantje imajo veliko roke po mednožju. Morda si morajo lulčka »popravit« oziroma »poravnat«, ker jih je kaj motilo, morda so tam prepoteni ali pa jih srbi. Zelo verjetno je, če se kar naenkrat začnejo prijemati tam, da jih tišči lulat. In seveda, takoj ko jim slečete pleničko ali hlače, se z njim igrajo – si ga raztegujejo, mečkajo, tlačijo …

Zna biti moteče ali nadležno, ker to pomeni nujno umivanje rok po vsakem preoblačenju, a je popolnoma normalno. Če pa se vam vendarle zdi, da ima vaš fant roke res prepogosto na svojem spolovilu, raje preverite, če ga morda ne boli, srbi ali peče – da ne gre za kakšno okužbo sečil.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja