Jezus – moj prijatelj, brat ali kralj?

Vir: Shutterstock

Praznik Kristusa Kralja je uradno v koledar zapisal šele papež Pij XI. leta 1925 kot nekakšna preventiva pred oblikovanjem različnih totalitarizmov, ki so želeli zavzeti absolutno oblast. A Cerkev ga je razumela kot kralja že mnogo prej. Kot nekoga, ki ima absolutno oblast. Jezus Kristus, Kralj vesoljstva, je bil pogosto upodobljen na mozaikih in ikonah včasih kot Jezus, ki stoji na Zemlji, včasih drži v rokah Zemljo ali pa žezlo, včasih nosi krono, včasih pa nakazuje na poslednjo sodbo.

Njegovo kraljestvo ni od tega sveta.

Mnogo je načinov, kako so si Jezusa kot kralja predstavljali različni umetniki. Kaj pa želi ta praznik resnično sporočiti? Kakšen kralj je Jezus? In zakaj bi potrebovali v teh časih, ko res nismo navdušeni nad avtoritetami, Jezusa kot kralja? Zakaj ni raje praznik – Jezus Kristus, naš brat, ali pa prijatelj, kolega … zakaj kralj?

Foto: Wikimedia

Posebne vrste kralj

Kaj nam Jezus sam sporoča o sebi kot o kralju in o njegovem kraljestvu? Svoje kraljestvo pogosto omenja. O njem pove, da vanj pridemo, če smo kakor otroci, ali pa da pripada ubogim v duhu ali tistim, ki so preganjani zaradi pravičnosti. Pravi, da se moramo zanj roditi iz vode in duha. Primerja ga z mnogimi prispodobami in pravi, da je podobno mreži, s katero ribič zajame ribe, ali pa trgovcu, ki išče bisere, zakladu na njivi, kvasu, gorčičnemu zrnu, semenu na njivi. Pravi, da si s silo utira pot in da se je to kraljestvo z njegovim prihodom približalo. Da je vanj težko priti, posebno če imaš veliko bogastvo. Pove tudi, da bo ob koncu časov sedel na prestol in ločil tiste, ki so bili pozorni do ljudi v potrebi, od tistih, ki so jih prezrli, saj se po tem prepozna, ali so ga prepoznali na Zemlji ali ne. In ko so ga ljudje iz navdušenja nad pomnožitvijo kruha želeli postaviti za kralja, se je raje umaknil. Ko je Poncij Pilat preveril, ali misli, da je judovski kralj, je Jezus prepoznal, da imata ob isti besedi lahko različni asociaciji, zato pove le, da njegovo kraljestvo ni od tega sveta. Odločitev, ali je on kralj, pa prepusti njemu. In res je bil križan pod napisom: Jezus Kristus, judovski kralj.

Zanimiv kralj. Na Zemlji na križu, v nebesih na prestolu. Vso logiko obrača na glavo. Zdi se, da če mu želimo slediti, moramo svoje sebične in vase usmerjene možgane, strah zase in preračunljivost, obrniti na glavo. To moramo prepustiti njemu in se usmeriti k drugim ljudem ter k Bogu. Smer je ista: ven iz sebe.

Stvar krščanstva – imeti kralja za brata, prijatelja, očeta …

Zakaj torej Jezus kot kralj? Saj je v resnici tudi naš brat, ker imamo skupnega očeta. Je prijatelj, kar sam pove, saj nam je vse razodel in vse razdal, kar je imel. Celo življenje je dal za nas! To, da je poleg tega tudi kralj, pa je tudi res. To je pomembno predvsem takrat, ko sami mislimo, da smo Bog, ko mislimo, da smo boljši od njega, ali pa v najboljšem primeru, da smo na isti ravni kot on.

Njegovo kraljestvo je namenjeno tudi meni!

Pomanjkanje zavedanja, da je Bog močnejši od mene, da je večji, da je on moj Kralj – me je v določenem obdobju pripeljalo do napačne podobe o njem: Mislila sem, da je prešibak za moje probleme, da se moram v življenju znajti sama, brez njega. Nisem mu zaupala, ker sem mislila, da ga moji problemi strašijo in da ga moram pred njimi zaščititi ter da se bom vrnila k njemu, ko bom spet »popolna«. Pa mi je k sreči prišel naproti tudi preko drugih ljudi, ki so me spomnili na to, da je on večji od mene. In da mi pravzaprav najbolj on – oz. prav on – lahko edini pomaga. Da je močan in da je tam zame, ker je njegovo kraljestvo namenjeno tudi meni!

Torej lep praznik Jezusa Kristusa, Kralja vesoljstva!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja