Je sladkanje s čokolado zdravo?

Foto: Canva

Sladka rjava lepotica. Zelo redki so, ki nikoli ne zahrepenijo po njej. Ker pa čokolada paše v koš sladkarij, je dobro vedeti, kaj pravzaprav je čokolada in kako vpliva na naše zdravje.

Kaj je čokolada?

Čokolada kot jo poznamo danes, izvira iz kakavovca – do 20 metrov visokega drevesa, ki raste v tropskih krajih. V rumeno-oranžno-rdečih  plodovih so kot mandelj velika semena čokoladne barve, iz katerih pridobivajo kakav.

Koliko je v resnici zdrava?

Ko govorimo o čokoladi, mislimo na temno čokolado, ki ima visoko vsebnost kakava.

  1. Čokolada je močan antioksidant. Vsebuje nekatere flavonoide, ki jih najdemo tudi v rdečem vinu in jagodičevju, le da jih je v kakavu več. Ker so grenkega okusa, jih pogosto odstranijo iz čokolade (tudi iz temne).

  2. Čokolada je zdrava za srce. Zmanjša nivo LDL (slabega holesterola) in zniža krvni tlak. S tem se zmanjša tudi tveganje za kardiovaskularne bolezni, infarkt in diabetes.

  3. Čokolada ojača imunski sistem. To počne na različne načine: z vnosom esencialnih maščobnih kislin, spodbujanjem zdravih bakterij v črevesju, prisotnosti flavonoidov in podobno. Teobromin (alkaloid v kakavu) lahko direktno vpliva na imunski sistem in celo pomiri avtoimune reakcije.

  4. Čokolada pomaga možganom in razpoloženju. Hranila, ki jih najdemo v kakavu, povečajo dotok krvi v možgane in dvignejo razpoloženje.

  5. Čokolada je lahko preventiva pred rakom. Če jo seveda uživamo v zmernih količinah. K temu prispevajo antioksidanti, ki so prisotni v veliki količini, ter posebne beljakovine in mononenasičene maščobe, ki preprečujejo nastanek raka.

  6. Čokolada izboljša kri. Vsebuje namreč kar precej železa in pomaga pri slabokrvnosti.

Kako izbrati pravo čokolado?

  • Izogibajte se mlečnim čokoladam, saj pogosto vsebujejo več mlečnih izdelkov kot samega kakava oz. čokolade in ogromno sladkorja. Prav tako se izogibajte čokoladam z raznimi kremami, saj vsebujejo ogromno nezdravih maščob in sladkorja. Te čokolade naredijo več škode kot koristi. Izberite temno čokolado.

  • Naj bo bogata s kakavom in revna s sladkorjem. Kakava naj bo vsaj 60%.

  • Izberite organsko. To velja ne samo za čokolado, ampak za vso hrano, ki jo uživate. S tem se izognete nepotrebnim in škodljivim hormonom, antibiotikom, pesticidom in gensko spremenjeni hrani.

  • Uživajte v zmernosti. Tako boste deležni njenih koristi in hkrati zadovoljili svojo željo po sladki pregrehi.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja