Je moška neplodnost še vedno tabu?

Foto: Shutterstock

O neplodnosti se danes veliko govori. Kako tudi ne, saj je neploden že vsak šesti par. Pa vendar neplodnost ni nekaj novega, saj zapise o njej najdemo že v stari zavezi. A neplodnost je bila v preteklosti tabu tema in smatrana kot težava ženske. Vsi zapisi, ki jih zasledimo, govorijo le o nerodovitnosti žensk. Tak primer sta recimo Sara in Elizabeta, o katerih beremo v Svetem pismu.

Danes vemo, da je ženska neplodnost vzrok le dobri tretjini neplodnosti, pri tretjini naj bi bil vzrok pri moškem, pri tretjini pa pri obeh oz. je neplodnost nepojasnjena. Mnogi so presenečeni, ko slišijo za podatek. In čeprav ženske in moški nosijo enako težo bremena, je fokus zdravljenja še vedno na ženski. Kot pravi dr. Brian Levine, ljudje v »receptu za uspešno nosečnost« radi pozabijo na moške sestavine.

Ženske in moški nosijo enako težo bremena neplodnosti, fokus zdravljenja pa je še vedno na ženski.

Zakaj o moški neplodnosti ne govorimo?

Kot pravi vodilni strokovnjak za moško neplodnost v ZDA dr. Paul Turek, se neplodnost zareže globoko v moško dušo, ker je to nekaj, o čemer ni nikoli razmišljal oz. vsaj ne v smislu, da bo to kdaj problem.

Moški ob soočenju z dejstvom, da ne more zaploditi otroka, občuti občutke osramočenosti in razočaranja nad samim seboj. Zanj je frustrirajoče, saj želi imeti kontrolo nad stvarmi, v tem primeru pa ostane nemočen, brez možnosti vpliva in nadzora nad samo situacijo. To zamaje njegovo identiteto. In ker zanj ni podobnih podpornih skupin, kot jih imajo ženske in v katerih najdejo odgovore in tolažbo, je prepuščen samemu sebi. Sam se mora soočiti z občutki sramu in krivde, ki pridejo v kompletu z diagnozo.

Neplodnost je grožnja moškemu egu in ne bi smela biti.

Moška plodnost

Moška plodnost temelji na tvorbi zadostne količine zdravih in pravilno oblikovanih semenčic. Z analizo semenskega izliva, t.i. spermiogramom, ugotavljajo kakovost semena. Pri tem pogledajo naslednje parametre:

 • volumen in pH semenske tekočine,
 • število in koncentracijo semenčic (za normalni izvid mora biti vrednost nad 20 milijonov semenčic na ml),
 • gibljivost semenčic (vsaj 50 % jih mora biti gibljivih) ter kako se gibljejo (zaželeno je gibanje v ravni liniji ali velikih krogih),
 • obliko semenčic (morfologijo), ki nam pove, koliko semenčic je pravilne oblike, velikosti in strukture (vsaj 4 % jih mora biti normalne oblike)

Dodatno se lahko izvede tudi zahtevnejše preiskave, kot so npr. genetske, ki se običajno izvajajo v primeru odsotnosti semenčic v semenskem izlivu. Semenčica nosi genski zapis v obliki DNK. Če je ta molekula poškodovana ali nenormalna, je manj verjetno, da bo semenčica uspešno oplodila jajčece ali da bo nosečnost uspešna.

Kaj je moška neplodnost?

Težav s plodnostjo je tako pri moških kot pri ženskah iz leta v leto več. V zadnjih 40 letih je število semenčic padlo za 50–60 %. Za slab semenski izliv se smatra, če je manj kot 20 milijonov semenčic na mililiter. Vzroki so različni, od starosti nad 40 let, prevelike telesne teže, prevelike uporabe alkohola, izpostavitve sevanju, določenim zdravilom, strupom v okolju in tudi pogosti izpostavitvi visokim temperaturam. Vzrok je lahko tudi varikokela, to je povečanje ven v mošnji, ki lahko vpliva na število in kakovost semenčic. Varikokela se da (sicer ne vedno) pozdraviti kirurško. Včasih pa za težave tudi ne najdejo jasne razlage.

Zmanjšana plodnost ali neplodnost ne pomeni, da moški ne bo mogel nikoli postati oče po naravni poti. V veliko primerih se da s spremembami življenjskega sloga ali ustreznim zdravljenjem izboljšati plodnost in tudi verjetnost za uspešno zanositev.

Zmanjšana plodnost ali neplodnost ne pomeni, da moški ne bo mogel nikoli postati oče po naravni poti.

Kaj se da storiti?

Marsikaj se da pozdraviti in izboljšati. Najprej so tu spremembe življenjskega sloga:

 • ustrezna prehrana (bogata s folno kislino, omega 3 maščobami, selenom, cinkom ter vitaminoma C in E),
 • dovolj spanja in počitka,
 • zmanjšanje stresa,
 • prava mera telesne aktivnosti (ne preveč in ne premalo),
 • prenehanje kajenja,
 • omejitev uživanja alkohola,
 • izogibanje kofeinu,
 • izogibanje sevanju in pregrevanju mod (ohlapna oblačila).

Vse to ima lahko pozitiven učinek na število semenčic in njihovo kakovost. Potem so tu različni dodatki in zdravila, ki lahko izboljšajo spermiogram. Več izkušenj s tovrstnim zdravljenjem imamo tudi v FertilityCare centru v Sloveniji, kjer imamo prav za to usposobljene NaPro zdravnike.

Dobra novica je, da vsak dan nastane na milijone semenčic. Razvoj semenčic traja približno 74 dni, zato bodo spremembe opazne šele po 2–3 mesecih.

Zdravljenje moške neplodnosti z NaPro tehnologijo

 

Viri:

NaPro

Meet Dr. Turek

givelegacy.com

resolve.org

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja