Je folna kislina edina izbira?

Thumbnail

Folno kislino poznamo predvsem kot nekaj, kar je povezano z nosečnostjo in zapiranjem nevralne cevi, saj pomanjkanje lahko vodi do nepopolnega zapiranja hrbteničnega kanala pri zarodku v prvih tednih nosečnosti. Pa jo res potrebujemo?

Folna kislina je torej tisti magičen preparat, ki rešuje dojenčke pred okvarami. Ženskam, ki si želijo zanositi, ali tistim, ki so že noseče, se priporoča jemanje folne kisline v obliki tablet.

Kaj je folna kislina?

Folna kislina je sintezna oblika folata. Folat je vitamin B9, ki je nujno potreben vitamin za številne procese v telesu.

Vitamin B9 (folat)

Naravni vitamin B9 je pomemben pri preprečevanju številnih bolezni in sindromov:

Downov sindrom, krvni strdki, kardiovaskularne bolezni, kronična utrujenost, fibromialgija, depresija, migrene, kap, demenca, shizofrenija, Parkinsonova bolezen, spontani splav, neplodnost, Alzheimerjeva bolezen, non-Hodkinsov limfom, rak na želodcu, odpoved ledvic, alkoholizem, debelost, diabetes, avtizem, pljučna fibroza, moteno delovanje jeter, ledvic, rak na dojkah, rak na debelem črevesju, rak na maternični sluznici, pljučni rak, spina bifida, okvara nevralne cevi, preeklampsija, hipotiroidizem, psoriaza …

Če nosečnica ne zaužije dovolj folata dnevno, ima večje tveganje, da bo otrok imel okvaro nevralne cevi. Najbolj pogoste okvare nevralne cevi so: spina bifida (nepopolno zaprtje hrbteničnega kanala), anencefalija (nerazvitost možgan), encefalokela (odprtina v lobanji). Vse te okvare nastanejo v prvih 28 dneh nosečnosti – ponavadi še preden ženska sploh ve, da je noseča.

Kaj je problem pri folni kislini?

Folat in folna kislina sta s kemičnega stališča dve različni zadevi. Folat je oksidiran z glutamatom, ki se med absorpcijo odstrani. Nato je prost, da se lahko veže z drugimi molekulami, kar ga naredi biološko aktivnega oz. biološko uporabnega. Če jeste naravni vitamin B9, hkrati zaužijete številne druge vitamine in encime, ki so potrebni, da telo lahko uporabi folat.

Folna kislina je sintezna oblika vitamina B9. Le 49-56% populacije lahko dovolj učinkovito predela folno kislino, da jo telo lahko uporabi. Telo lahko uporabi naravni vitamin B9 (folat), ki je v obliki 5-metil tetrahidrofolata (5-MTHF), ne more pa uporabiti nepredelane folne kisline.

Naše telo nujno potrebuje zadostno količino naravnega vitamina B9, da lahko vzdržuje pomembne telesne funkcije! Vendar za določene ljudi zaradi njihovih genetskih predispozicij folna kislina ni na voljo v tolikšni meri, da bi lahko zadostila potrebam. Kljub dodatkom imajo ti ljudje tveganje za pomanjkanje folata.

Kljub jemanju folne kisline v telesu lahko primanjkuje folata. Rezultati študij kažejo, da lahko dodatki folne kisline obvarujejo dojenčke pred okvarami nevralne cevi v 50%. Velik delež nosečnic in njihovih dojenčkov je nezmožni, da bi »uporabili« sintezno obliko folata in tako nosijo tveganja za okvare.

Če bi spodbujali zdravo prehrano, ki vsebuje dovolj naravnega vitamina B9, bi ti ljudje s povečanim tveganjem s hrano dobili zadostne količine folatov.

Naravni viri vitamina B9

Naravnih virov je ogromno, pa še poceni so. Nekateri od njih: avokado, zelena solata, špinača, ohrovt, pomaranča, beluši, brokoli, cvetača, pesa, stročji fižol, leča, papaja, neoluščena žita …

Glede na številne vire ne bi smelo biti težav vključiti zadostno količino naravnega vitamina B9 v prehrano. Tisti, ki se vam zelena zelenjava upira, jo preprosto zmešajte v sadni smoothie. 

Pomanjkanje folatov

Če jemljete zdravila, ta se ta lahko vpletajo v absorpcijo in metabolizem folata. Lahko vam zmanjšajo zaloge vitamina B9, posledično bo tako potreben vnos dodatnega folata. Tipična zdravila, ki vplivajo na folat, so: zdravila za rakave bolnike, holesterol, diabetes, epilepsijo, kontracepcija, diuretiki in antibiotiki. Morda je zdaj bolj jasno, zakaj imamo probleme s pomanjkanjem folatov, saj so to zdravila, ki jih jemlje širok krog ljudi.

Nosečnost

Okvare nevralne cevi se zgodijo v prvih 3-4 tednih nosečnosti. Zato je izredno pomembno, da uživate dovolj folata že pred zanositvijo. To je še posebej pomembno za tiste ženske, ki so pred odločitvijo za nosečnost jemale hormonsko kontracepcijo. Potrebe po folatu so v takšnem primeru večje.

Čeprav so potrebe največje v zgodnji nosečnosti, pa je folat pomemben tudi za številne druge telesne procese, zato jejte zeleno zelenjavo tekom cele nosečnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja