Izbranka policista, ki je dal življenje za talko: »Čakam, da bova skupaj praznovala velikonočno veselje«

Foto: Canva

Objavljamo zgodbo, ki se je dotaknila mnogih src. Gre za 44-letnega francoskega policista Arnauda Beltrama, ki je v terorističnem napadu leta 2018 dal življenje, da bi rešil talko.

Kmalu po njegovi smrti smo izvedeli, da je bil katoličan, ki se je spreobrnil pred desetimi leti. Pripravljal se je tudi na cerkveno poroko s svojo izbranko Marielle.

Kot bi bilo znamenje, se je njegova smrt zgodila v času, ko doživljamo in praznujemo velikonočno skrivnost. To je s svojimi besedami še posebej izpričala njegova izbranka Marielle.

Marielle: »Smrt na predvečer cvetne nedelje zame ni naključje«

Beltramova izbranka Marielle je za katoliško revijo La Vie povedala, da se je Beltrame žrtvoval kot policist in kot kristjan. »To, da je umrl na predvečer cvetne nedelje, zame ni naključje. Z veliko upanja pričakujem, da bova skupaj praznovala velikonočno vstajenje,« je dejala.

»Biti policist je zanj pomenilo varovati in ščititi ljudi. A njegovega dejanja ni mogoče razumeti, ne da bi razumeli njegovo vero. Šlo je za dejanje policista in kristjana. Zanj je bilo to dvoje neločljivo povezano.«

Marielle dodaja, da Beltramovo dejanja izžareva vero v večno življenje, podobo Jezusa, ki na križu umira, da bi nam dal večno življenje.

Beltrame se je pripravljal na cerkveno poroko

Beltrame se je s svojo izbranko Marielle pripravljal na zakrament svetega zakona, ki bi si ga morala podeliti 9. junija. Par se je sicer civilno poročil že leta 2016. Po poroki pa sta v opatiji Lagrasse spoznala patra Jean-Baptista in ga prosila, naj ju pripravi na prejem zakramenta svetega zakona.

Na zakon sta se poglobljeno pripravljala leto in pol, p. Jean-Baptiste, ki bi ju moral tudi poročiti, pa je ob Beltramovi smrti zapisal: »Decembra sem blagoslovil njun novi dom, skupaj smo oblikovali besedilo za poročni obred. Čudovito poročno zaobljubo, ki jo je sestavil Arnaud, sem prejel štiri dni pred njegovo junaško smrtjo. Kot par sta redno prihajala v našo opatijo k maši, obredom in pripravi na zakon. Nazadnje sta bila skupaj pri maši v nedeljo pred njegovo smrtjo.«

»Dal je svoje življenje, da lahko živim«

Talka Julie, ki jo je napadalec, skrajni islamist Redouane Lakdim več kot eno uro uporabljal kot živi ščit, je blagajničarka v supermarketu, kjer se je zgodil napad. Je poročena in mati dvoinpolletne deklice. Beltrame ji je s svojim junaškim in nesebičnim dejanjem rešil življenje.

Napadalec je talko, ki jo je uporabljal kot živi ščit, izpustil, in namesto nje vzel Beltrama. Ko so policisti čez nekaj časa zaslišali strele, so vdrli v superkmarket, ubili napadalca, Beltrama pa z vbodnimi in strelnimi ranami prepeljali v bolnišnico, kjer je naslednji dan umrl.

Med mašo, ki so jo v Trèbesu darovali za vse žrtve napada, je Julie v solzah izjavila: »Zame je dal svoje življenje. Pustil se je ubiti, da lahko živim.«

Beltrame je izžareval svojo vero

Policijski duhovnik Dominique Arz je po njegovi smrti za katoliški portal Famille Chrétienne izjavil: »Podporočnik Beltrame je bil dejaven katoličan. Svoje vere ni skrival, ampak jo je izžareval in pričeval o njej. Rečemo lahko, da je njegovo dejanje – podaritev svojega življenje za drugega – skladno s tem, v kar je verjel. Svoji deželi je služil do konca in tudi za vero je pričeval do konca.«

Arz dodaja: »Beltrame je poznal Jezusov stavek, da nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje. (Jn 15,13) Njegovo žrtev je mogoče razumeti samo, če razumemo njegovo vero, prežeto s sočutjem do sočloveka.«

Beltrame je pred 10 leti doživel spreobrnjenje

Arnaud Beltrame je odprto in z veseljem govoril s svojem spreobrnjenju. Odraščal je v družini, kjer vere skoraj niso prakticirali. Ko je bil star 33 let, je doživel osebno spreobrnjenje. Po dveh letih katehumenata je leta 2010 prejel prvo sveto obhajilo in birmo.

Ko je leta 2015 romal v Sainte-Anne-d’Auray, je Devico Marijo prosil, naj mu pomaga spoznati življenjsko družico. Kmalu zatem je spoznal Marielle, s katero sta se zaročila za veliko noč leta 2016. Skupaj sta še naprej odkrivala krščansko vero.

V zadnjih urah življenja je prejel bolniško maziljenje

Arnauda Beltrama so po napadu z vbodnimi in strelnimi ranami prepeljali v bolnišnico. P. Jean-Baptiste, ki je Beltrama in Marielle pripravljal na zakon, je za Famille Chrétienne spregovoril o njegovih zadnjih urah: »V petek okrog 21h sem prišel v bolnišnico v Carcasonnu. Bil je živ, a nezavesten. Policisti, zdravniki in medicinske sestre so me zelo prijazno sprejeli. Podelil sem mu zakrament bolniškega maziljenja in apostolski blagoslov ob smrtni uri. Marielle je bila poleg in je molila skupaj z mano. Nisem ju mogel poročiti, ker je bil nezavesten. Sem pa prosil zdravstveno osebje, ali mu lahko pripnemo Marijino čudodelno svetinjo iz Rue du Bac. Sestra mu jo je previdno pripela na ramo.«

V soboto, 24. marca 2018, tik pred vstopom v veliki teden, je Beltrame izdihnil, medtem ko so navzoči molili križev pot.

Oglteje si tudi video s Petrom Pučnikom: Kako živeti načrte, ki niso tvoji?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja