Gremo na (geo)lov za zakladom!

Vir: Pxhere

Vam je zmanjkalo idej, kako animirati in motivirati vaše najmlajše? Preizkusite se v največji igri iskanja zakladov na svetu, znani kot »geocaching« oz. geolov.

Geolov je zabaven način odkrivanja naravnih in kulturnih zanimivosti širom sveta, na katere nas popeljejo skriti geozakladi, ki jih iščemo s pomočjo GPS aplikacije, ki si jo namestimo na pametni telefon. Aplikacija nam prikaže geozaklade v naši okolici, z izbiro posameznega geozaklada pa nam odpre natančnejše podatke, ki vključujejo opis, koordinate, slike in dodatne namige.

V Sloveniji jih najdemo praktično v vseh občinah, spremljajo pa jih zelo poučni opisi lokacij, zato so odličen pripomoček za učenje. Pri geozakladih gre za vodotesne škatlice različnih velikosti, v katerih najdemo pojasnila za naključne najditelje in dnevnik obiskov. Včasih vsebujejo še drobne predmete (figurica, kamen …), ki so namenjeni izmenjavi med geolovci. Njihov namen ni fizična vsebina, ampak kraji, na katere vas pripeljejo. V Idriji boste tako brali o rudarjih, na vrhu Boča o roži velikonočnici itd.

Da pa je vse skupaj še bolj zanimivo, poznamo različne vrste geozakladov:

Tradicionalni – te boste našli najpogosteje in so za otroke najzanimivejši. Praviloma so na voljo v brezplačni različici aplikacije.

Ugankarski – najprej morate odgovoriti na zastavljeno uganko, prava rešitev pa vas popelje do pravega mesta geozaklada. Nekatere uganke so preproste, za številne pa boste potrebovali nekaj matematičnega ali drugega znanja. Pri teh bodo otroci potrebovali nekoliko pomoči.

Zemljini – vas popeljejo na geološko zanimive kraje: ob skalne previse, na nahajališče fosilov, v kraško jamo. S pomočjo vprašanj, na katera je ob vpisu običajno treba odgovoriti, se bo cela družina naučila marsikaj zanimivega.

Multipli – gre za večstopenjske zaklade, pri katerih na eno stopnji dobiš koordinate ali podatke, s katerimi lahko prideš na naslednjo.

Traili – so serija zakladov, ki so najpogosteje skriti ob krožnih ali drugih pešpoteh, denimo ob evropski pešpoti E6 ali ob učnih poteh. Pogosto vas bo namig v prvem geozakladu vodil do naslednjih ob poti. Preden se lotite takšne poti, preverite njeno dolžino in imejte v mislih, da so vsaj za otroke multipli geozakladi lahko nekoliko dolgočasni, saj so praviloma vsi enaki.

Dogodek je lahko svojevrsten zaklad. Slovenski geolovci dogodke redno organizirajo. Ena od aktivnosti, ki jih spodbuja geolov, je namreč tudi druženje. Geolov je tudi priložnost za čiščenje okolice. Številni geolovci s pobiranjem smeti skrbijo za naravo.

Zakaj je torej geolov odlična družinska aktivnost?

  • Ker spoznavaš svoje okolje, naravo in planet v popolnoma novi luči.
  • Ker razvijaš svoje psiho-fizične sposobnosti in tako prestavljaš svoje meje.
  • Ker vsa družina na zabaven način, preko telesne aktivnosti skrbi za ohranjanje zdravja.
  • Ker te vabi ven, v naravo, v svet.
  • Ker odkrivaš mesta v svoji okolici, za katera si nisi niti predstavljal, da obstajajo.
  • Ker spoznaš nove prijatelje.
  • Ker te doživetja in zgodbe spremljajo vse življenje.

Geolov s svojo raznolikostjo navdušuje stare in mlade širom sveta. Ko se podaš na iskanje zakladov ugotoviš, da odkritja, raziskovanja in pustolovščine še vedno obstajajo v resničnem, sodobnem svetu. Več informacij na spletni strani https://www.geocaching.com/.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. Multiji so večstopenjski zakladi, kjer na eni stopnji dobiš koordinate (ali podatke za izračun) za naslednjo.
    Zakladi, ki si sledijo eden za drugim in so si med seboj podobni ter ležijo ob pešpoteh / učnih poteh pa so takoimenovani “traili”. Večinoma sodijo med tradicionalne zaklade, najde pa se tudi kakšna izjema.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja