Njegova dobrota naj napolni naše domove

Vir: Storyblocks

Jih vidite? Naša pravljično okrašena mesta in trgovski centri so že odeti v pisane lučke, ki razsvetljujejo dolge zimske večere. In če ste bili pozorni, se povsod okrog nas že nekaj časa vrtijo božične pesmi, ki naznanjajo prihajajoče praznike in tako imenovani veseli december. Vedno bolj smo zazrti v prihajajoče novo leto, ki obljublja nove priložnosti in nas navdaja z upanjem po »boljših časih«. Blaženi Anton Martin Slomšek je dejal, da so časi takšni, kakršni so ljudje – v dani situaciji predvsem naveličani in razdeljeni. Mimogrede, ste ob vsem tem hrupu, blišču in prazničnem hitenju sploh opazili ljudi okrog sebe?

Danes obhajamo god svetega Nikolaja, pri nas bolj poznanega kot svetega Miklavža. Ljubezen do bližnjega in bratovska pomoč sta pri tem svetniku nekaj tako samo po sebi umevnega, da ganeta še tako trdo srce in ga pridobita za dobro.

Zgled sv. Miklavža nas vabi, da bi videli, prisluhnili in ob vsakršni priložnosti odpirali srca za potrebe ljudi, ki živijo okrog nas.

Živel je v četrtem stoletju in je bil škof v mestu Mira v Mali Aziji. Bil je sin edinec, saj njegova starša dolgo časa nista mogla imeti otrok. Starša sta bila odprta za reveže in sin Nikolaj ju je v tem posnemal. Ko sta mu starša zapustila lepo premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa je postal redovnik. Ko je v Miri umrl škof, so se verniki odločili, da bodo za škofa izbrali tistega duhovnika, ki bo naslednje jutro prvi stopil v cerkev. To je bil ravno Nikolaj. Ko je nastopil škofovsko službo, so kristjane v rimski državi še preganjali in tudi sam je bil zaradi vere v zaporu. Vernikom je hotel biti zgled, zlasti v dobrodelnosti.

Njegova dobrota še danes navdihuje mnoga otroška in odrasla srca, njegov zgled pa nas vabi k globljim dejanjem, kot je le materialno obdarovanje. Vabi nas, da bi moč zajemali v Bogu, ki nam govori po Svetem pismu in bi vztrajali v naših stiskah in preizkušnjah. Da bi videli, prisluhnili in ob vsakršni priložnosti odpirali srca za potrebe ljudi, ki živijo okrog nas. Da bi bili zmožni preseči delitve in bi naša dejanja gradila skupnost.

Začnimo v naših družinah in si podarimo čas, ki ga bomo v decembru preživeli drug z drugim. Izklopimo telefone, televizijske ekrane in ugasnimo računalnike. Naša srca očistimo hrupa in nemira, s katerim nas obsipa sodobna družba. Pozabimo na socialna omrežja in zgradimo živa prijateljstva. Dopustimo, da Njegova dobrota napolni in razsvetli naše domove.

Naj bo naš december vesel zaradi odnosov, ki jih živimo, in ljubezni, ki jo delimo!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja