Genetske okvare otrok in umetna oploditev

Thumbnail

Raziskovalci v zadnjem obdobju vedno pogosteje opozarjajo na nekatere nepredvidene posledice, ki jih prinašajo postopki oploditev z biomedicinsko pomočjo.

Veliko postopkov, katerim so pri umetnem oplojevanju podvržena jajčeca in semenčeca, ni testiranih, opozarja Judith Shulevitz, znanstvena urednica ameriškega časnika The New Republic. Pri zunajmaternični oploditvi v epruveti se na primer uporablja tekočine, medije s kemikalijami, za katere šele danes odkrivamo, da lahko poškodujejo dedni material obeh spolnih celic. Po mnenju Shulevitzeve je industrija umetne oploditve veliko premalo regulirana, nihče pa tudi ne sledi in ne izdaja poročil o kasnejšem razvoju otrok, spočetim v teh postopkih.

Profesorica s kolumbijske univerze Wendy Chavkin se strinja: »Ta tehnološka čudesa smo začeli uporabljati, ne da bi trezno sledili podatkom, ki bi jih želeli poznati, preden so ti postopki postali razširjeni po vsem svetu.« Posledice te nepremišljenosti danes plačujejo mnogi starši in otroci, spočeti z umetno oploditvijo.

Raziskovalci in profesorji Univerze v Adelaidi so tako na primer ob proučevanju vpliva zdravila Clomid, ki se ponekod v tujini uporablja kot sintetični spodbujevalec ovulacije pri nekaterih postopkih zdravljenja neplodnosti, odkrili zaskrbljujoč podatek. Samo v Avstraliji se kot neposredni vpliv uporabe zdravila letno pojavi nad 500 večjih okvar ob rojstvu. Pri nas se zdravilo večinoma uporablja v manjših odmerkih, kot spodbujevalec ovulacije.

Zaskrbljujoči podatki veljajo tudi za postopke, kjer se uporablja intracitoplazemsko injiciranje moških spolnih celic, pri katerih spermo vbrizgajo direktno v jajceče. Zdravniki opažajo, da so med otroki, spočetimi s tem postopkom, genetske okvare še pogostejše kot pri otrocih, spočetih v ostalih postopkih umetne oploditve.

Povzeto po: newrepublic.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja