Fantje v prvih letih potrebujejo več pozornosti kot dekleta

Foto: Shutterstock

Še vedno je precej globoko zakoreninjeno prepričanje, da je potrebno s fanti ravnati odločneje, trdneje in manj v rokavicah kot z deklicami. Popuščati deklicam je bolj sprejemljivo kot popuščati fantom, ki bi se naj na ta način nekako utrdili.

Znani ameriški nevropsihiater dr. Allan Schore pravi, da je to velika napaka, ki temelji na popolnem nerazumevanju razvoja otrok in da bi morali postati veliko bolj pozorni na to, kako ravnamo s fanti v prvih letih njihovih življenj. Njegova obširna in podrobna empirična raziskava je jasno pokazala, da otroci moškega spola v prvih letih življenja potrebujejo več nežnosti in sočutja kot deklice.

Zakaj zgodnje življenjske izkušnje bistveno bolj vplivajo na fante kot na dekleta?

Razlog za to je, ker se desna hemisfera možganov pri dečkih razvija počasneje kot pri deklicah. Zaradi te zamude pri dozorevanju so moški dojenčki in malčki bolj ranljivi za stresorje v socialnem okolju in toksine v fizičnem okolju, ki negativno vplivajo na razvoj desnih možganov. Poenostavljeno to pomeni, da fantje v prvih letih življenja težje prenašajo stres in so bolj ranljivi za nevropsihiatrične motnje, ki se pojavijo razvojno (deklice so bolj ranljive za motnje, ki se pojavijo kasneje). Sem spadajo avtizem, zgodnja shizofrenija, ADHD, razne vedenjske motnje …

Postati bi morali veliko bolj pozorni na to, kako ravnamo s fanti v prvih letih njihovih življenj.

Fantje potrebujejo več in ne manj skrbi kot dekleta

Najbolj kritično je ravno prvo leto. Ker dekleta običajno prej dozorijo, so tudi nevrološko nekoliko bolje opremljena za spoprijemanje s stresom. Posledično so tudi bolj socialno razvita in bolje komunicirajo s svojimi skrbniki. Fantje zato še toliko bolj potrebujejo ljubečo osebo, ki je vedno na voljo.

Fantje, ki so bili vzgajani strogo in so dobili manj ljubeče pozornosti in nežnosti, so veliko bolj nagnjeni k anksioznosti, kar potem vpliva na nastanek nevronskih povezav v možganih, ki so odgovorne za samokontrolo in socializacijo. Zato je najboljše, kar lahko date svojemu dojenčku, še zlasti pa fantu, ljubeča in trdna vez med sinom in materjo, ki temelji na razumevanju in vztrajnem izpolnjevanju otrokovih potreb po ljubezni in bližini.

Dr. Allan Schore na podlagi svoje raziskave svetuje staršem, kako naj konkretno ravnajo s svojim otrokom:

1. Dojenček naj po rojstvu ne bo ločen od mame

Ločitev od matere takoj po rojstvu povzroči velik stres za vsakega dojenčka, še posebej pa je pomemben za dečke, saj se jim nenadoma izjemno poveča stresni hormon (kortizol). Če so od mame ločeni dlje časa in ima to lahko resen vpliv na razvoj otrokovih možganov. V prvem letu življenja so fantje najbolj ranljivi.

2. Dojenček naj bo deležen čimbolj odzivne nege

Vsaj v prvem letu je potrebno otroku zagotoviti veliko ljubezni in pozornosti. Dr. Schore pravi, da ni treba braniti joka in ga za vsako ceno preprečevati. Potrebno pa se je nanj odzvati in biti ob otroku. Naj bodo deležni veliko fizične nežnosti in sprejetosti.

3. Prvo leto naj mama posveti otroku

Raziskava dr. Allana Schora je bila opravljena v ZDA, kjer eno leto porodniške nikakor ni samoumevno. Pri nas imamo mame možnost, da prvo leto posvetimo svojemu otroku. Izkoristimo jo po svojih najboljših močeh.

4. Čimbolj jih obvarujmo strupov iz okolja

Na mlade dečke izrazito bolj kot na deklice negativno vplivajo t.i. okoljski toksini, ki motijo ​​razvoj desne hemisfere možganov (npr. plastika, kot je BpA, bis-fenol-A). Schore  pravi, da je povečanje motenj v razvoju povezano z vplivi okoljskih toksinov na otroške možgane. Zato bi morali biti veliko bolj previdni pri vnašanju strupenih kemikalij v zrak, tla in vodo.

Seveda nas ne bi smelo skrbeti le za fantke, ampak je potrebno poskrbeti za vse dojenčke. Vsem otrokom moramo zagotoviti ljubečo oskrbo in varnost, ki jo potrebujejo. Vsi otroci za pravilen razvoj pričakujejo in potrebujejo skrbno nego, ki zmanjšuje stres in spodbuja optimalen razvoj možganov. Ko vlagamo v otroke, vlagamo v najdragocenejše kar premoremo kot človeštvo.

Povzeto po: Psychology Today

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Oboji potrebujejo veliko ljubezni, cartanja, božanja, lepih besed, spodbud, dajanja potrditev in pohval, pogovora o lastnih čustvih, pozornosti, varnosti in topline. In ko bo za oba spola to veljalo, se bomo premaknili iz mrtve točke, da bo spoštovanje in enakovrednost med obema spoloma, ker enakost spolov zame ne obstaja, ker tega preprosto ne more biti. Spola sta zelo različna v svoji biti.

    Drugače pa odličen članek 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja