Družinska kateheza (nov pristop k verouku) se uspešno širi tudi po Ljubljani

Družinska kateheza je svež pristop k verouku, ki ga obiskuje vsa družina hkrati. Namesto delovnih zvezkov, domačih nalog in poučevanje »ex cathedra« so vanjo aktivno vpeti vsi družinski člani. Osredotoča se na oseben odnos z Bogom in živo izkušnjo vseh – od staršev in najstnikov do najmlajših. Eden od vidnejših sadov je povezanost vse družine, ki na srečanjih skupaj moli, poje in raste v veri.

Leta 2011 so z družinsko katehezo začeli v župniji Domžale, od takrat pa se je uspešno razširila po številnih slovenskih krajih, od Slovenj Gradca do Kamnika. Do Ljubljane je prišla šele lani, ko so z njo začeli v župniji Dravlje. (V branje vam priporočamo intervju s p. Primožem Jakopom, draveljskim župnikom, ki je spregovoril o njenih prednostih in izzivih.) Letos družinsko katehezo v Dravljah obiskuje 10 družin. Z njo pa sta letos začeli tudi ljubljanski župniji Sveti Križ (Žale) in Rakovnik.

Izkušnja iz župnije Ljubljana Sveti Križ: »Povezanost družin je velik blagoslov«

V župniji Sveti Križ družinsko katehezo obiskuje 19 družin. Starši so o njej razmišljali že pred nekaj leti, lani pa je končno pobudo dal župnik. Pripravljalna ekipa je začela z načrtovanjem in molitveno navezo, da bi kateheza obrodila sadove. »Nismo vedeli, kakšen odziv lahko pričakujemo,« pravi Maja Janež, ena od odgovornih za DK v župniji Sveti Križ. »Bo zainteresiranih družin sploh dovolj? Vendar je bila skrb odveč, odziv je bil zelo velik.«

Pri pripravi programa so se naslonili na izkušnje in okvirne teme skupin iz Dravelj in Domžal. Srečujejo se enkrat tedensko, letos pa je v ospredju tema o godovnih zavetnikih in drugih svetnikih. Vsako srečanje začnejo skupaj s pesmijo in molitvijo, nato se razdelijo v štiri skupine (predšolski, prva triada, druga triada in starši). Nekaj srečanj je tudi skupnih. Teme večinoma pripravljajo člani pripravljalne ekipe, aktivno vključene pa so tudi vse ostale družine. Srečanje se zaključi s skupno molitvijo in druženjem.

»Trenutno smo v začetnem navdušenju, želimo pa si, da bi z Božjo pomočjo iz tega zraslo nekaj trajnega« pravi Maja Janež. »Družine, ki smo se iz župnije zgolj bežno poznale, smo se spoznale in povezale. Tudi otroci so postali dobri prijatelji. V oktobru je vsaka družina izžrebala drugo družino, za katero je molila desetko rožnega venca. Še zdaj marsikje vztrajamo pri tej molitvi, čeprav je oktober minil. Našo medsebojno molitveno podporo doživljamo kot velik blagoslov.«

»Za družinsko katehezo bi se odločili že veliko prej, če bi bila na voljo«

Ko sta zakonca Karmen in Damjan Marković iz župnije Ljubljana Sveti Križ prvič slišala za »verouk za vso družino ob istem času in na istem mestu«, se jima je zdela ideja privlačna predvsem iz logističnega vidika. Ob dveh otrocih so bili njihovi popoldnevi podobni hektični taksi službi, zato sta iskala rešitev. Ko sta od župnika slišala za družinsko katehezo, sta se odločila, da poskusijo.

»Odločitev za družinsko katehezo je bila sprva logistične narave,« pravita. »Dobili pa smo mnogo več, kot smo pričakovali. Dobili smo čas v delovnem tednu, ko se kot družina skupaj odpravimo na aktivnost, kjer sicer vsak samostojno, a hkrati skupaj pridobivamo nova znanja o tem, kdo smo kot kristjani, kaj nam je v življenju pomembno in za kaj se želimo zahvaljevati.

Verouk sva kot otroka obiskovala oba starša, klasični verouk je do petega razreda obiskoval tudi sin Teodor. Če oba pristopa primerjam, lahko rečem samo to, da bi se družinske kateheze udeležili že veliko prej, če bi bila na voljo. Že samo to, da na verouk hodimo tudi starši, je za otroke zelo močan zgled vere. Dobrodošlo je tudi to, da smo se družine bolje spoznale. Naša različnost nas bogati in prinaša nove ideje. Hvaležni smo katehetom, duhovnikom, vsem družinam in mladim iz naše župnije, ki aktivno vodijo organizacijo družinske kateheze. Po srečanjih prihajamo domov dobre volje, opolnomočeni z novimi spoznanji in hvaležnostjo, da smo tu, eden za drugega in tudi za vse druge, ki smo jim lahko v veselje in pomoč.«

Karmen Marinšek Marković in Damjan Marković

Izkušnja z Rakovnika: »Odlična alternativa rednemu verouku«

Družinsko katehezo na Rakovniku letos obiskuje 16 družin. »Ideja o družinski katehezi je v meni zorela več let, ko sem kot mama velike družine razmišljala o tem, kako usklajevati logistiko glede voženj na verouk, navdušiti otroke nad vero in to navdušenje ohraniti tudi po birmi,« pravi Hana Strajnar, ena od odgovornih za DK na Rakovniku. »Z možem sva se najprej udeležila srečanja družinske kateheze v Preski, lansko leto pa smo kot družina hodili na katehezo v Dravljah. Bila sva navdušena nad organizacijo, pri čemer naju je nagovarjalo dejstvo, kako so se družine z lastno vpetostjo v program in sodelovanjem pri pripravah povezale med seboj.«

Ideja, da tudi na Rakovniku postavijo družinsko katehezo, se je utrnila po pogovoru z zakoncema Tomažič. »Zaradi številčnosti družinskih članov je predstavljala logistika razvažanja na popoldanske dejavnosti velik izziv. Misel, da v eni uri tedensko pokrijemo verouk za vse družinske člane, se nam je zdela genialna,« pravi Hana. »S podporo župnije in pomočjo ene izmed sester smo začeli z organizacijo in se hkrati prepustili Svetemu Duhu. Mesta so bila kmalu po objavi zapolnjena, dobili smo tudi štiri čudovite katehistinje ter animatorje za vsako triado.«

Hana Strajnar doživlja družinsko katehezo kot odlično alternativo rednemu verouku. »Prizadevamo si za povezovanje z župnijo, zato z veseljem sodelujemo pri različnih dejavnostih in petjem pri sveti maši, letos se bomo priključili tudi skupnim duhovnim vajam z župnijo. Drug pri drugem odkrivamo nove talente ter skupaj iščemo Boga v svojem življenju.«

Kaj je družinska kateheza?

Družinsko katehezo je v župniji Domžale leta 2011 zasnovala skupina staršev pod vodstvom Natalije Podjavoršek. (V branje priporočamo intervju z njo.) Srečanja obiskujejo vsi družinski člani hkrati, skupina šteje od 5 do 15 družin.

Srečanja, ki običajno potekajo enkrat tedensko, se začnejo s skupno pesmijo in molitvijo. Nato se družine razporedijo po starostnih skupinah (predšolski otroci, otroci 1. triade, otroci 2. triade, pripravniki na birmo in starši). Vsaka posebej obravnava svojo temo, ki sledi cerkvenemu koledarju. Vsaka skupina ima svoje voditelje (to so lahko kateheti, starši, animatorji …), vključen je tudi duhovnik. Srečanja se zaključijo s skupno molitvijo in neformalnim druženjem, pecivom, igro. Velik poudarek je tudi na sodelovanju v župniji.

Po Slovenskem katehetskem načrtu gre za enakovredno alternativo klasični katehezi. Več informacij in številne uporabne materiale najdete na spletni strani družinske kateheze.

Foto: osebni arhiv DK iz župnij Ljubljana Sveti Križ in Rakovnik

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja