Dokazano: otroci, ki opravljajo hišna opravila, so kot odrasli uspešnejši

Foto: Shutterstock

Si želite, da bi bili vaši otroci v življenju uspešni? To je vprašanje, ki ga znanstveniki s Harvarda ob zaključku raziskave o pogojih za uspeh v življenju zastavljajo staršem. Uspeh si sicer vsak predstavlja po svoje in ima veliko oblik. A raziskovalci so si enotni: če želite uspešne otroke, vztrajajte pri tem, da opravljajo hišna opravila!

In kaj če bodo upirali? Povejte jim, da dokazi o smiselnosti opravljanja hišnih opravil stojijo na vaši strani! 🙂

Za uspeh izpostavljena dva pogoja

Na Univerzi Harvard poteka ena najdaljših raziskav v zgodovini, saj se je začela že leta 1938 in še vedno traja. Med drugim so znanstveniki do sedaj odkrili dve stvari, ki ju ljudje potrebujejo za srečo in uspešnost v življenju. Prva je – ljubezen. In druga? Delo.

Katera je torej najboljša pot, ki jo lahko izberejo starši, da v otroku razvijajo delovne navade, s katerimi si v življenju povečajo možnost za uspeh? Na podlagi spremljanja 724-ih ljudi so zapisali, da gre za redno in vztrajno opravljanje hišnih opravil že od malih nog.

Julie Lythcott-Haims, ena izmed vodilnih pri omenjeni raziskavi, spodbuja: “Prej kot začnete, boljše bo. Zavihajte rokave skupaj s svojimi otroki in jim bodite zgled v tem, da je potrebno opraviti tudi neprijetno in ponavljajoče se delo.”

A če se sliši še tako spodbudno, kako zelo opravljanje hišnih opravil pozitivno vpliva na razvoj otrok, pa žal to ne pomeni, da boste imeli manj dela, če bodo otroci opravljali določena opravila. Navadno je namreč ravno nasprotno – zelo verjetno ga boste imeli bistveno več. 🙂

Valerie Williams, avtorica enega od spletnih komentarjev pod omenjeno raziskavo, je marsikoga nasmejala in marsikdo ji je prikimal: „Hja, dragi raziskovalci, to se sliši super! Vsa stvar ima res smisel. Ampak ali se vam sanja, koliko je že ostalih stvari, za katere se moramo vsakodnevno boriti s svojimi otroki, da jih naredijo? Včasih se počutim zmagoslavno že ob tem, da zvečer ščetkajo zobe, ko jim rečem samo enkrat in preden se pobijejo med seboj. Enostavno mi ni do poslušanja jamranja, ko jih prosim, naj naredijo svoje zadolžitve. In, mimogrede, ste že kdaj videli rezultat tega, ko otrok pomete tla?“

A če pustimo šalo ob strani, raziskovalci praktično garantirajo, da se dolgoročno splača vztrajati pri Če želijo biti del življenja, je pač potrebno opraviti stvari, ki so del življenja.tem, da otroci doma pomagajo.

Morda dela res (še!) ne opravijo popolno, a ne popravljajte za njimi, če želite, da se učijo iz svojih izkušenj in če jim ne želite zbijati samozavesti.

S tem, ko jim dovolimo in jih spodbujamo pri hišnih opravilih – odnašanje smeti, pometanje, sesanje, priprava mize pred obroki, kuhanje itd – spoznajo, da če želijo biti del življenja, je pač potrebno opraviti stvari, ki so del življenja. Da ne gre samo zanje, ampak za nas vse, ki živimo skupaj.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja