Dokazano: možgani očetov se intenzivneje odzivajo na hčerke kot na sinove

Foto: Canva

Saj vsi poznamo zgodbe o tem, kako deklice svoje očete ovijajo okoli prstov, kajne? In šale na račun očetov, ko njihove deklice odraščajo v dekleta?

Teorija, da je v vsem skupaj več resnice kot šale, pa je dobila tudi znanstveno podlago: s skeniranjem možganov očetov in opazovanjem njihovega odnosa z otroki so dokazali, da se očetje povsem drugače odzivajo na potrebe svojih hčera kot sinov.

Raziskava, objavljena v reviji Behaviour Neuroscience, je postregla z nekaj zelo zanimivimi dokazi. Poskuse so izvajali tako znotraj laboratorija kot v domačem okolju družin. In kaj so ugotovili med opazovanjem 52 očetov?

Znotraj nadzorovanega okolja so s skeniranjem možganov opazovali možgansko aktivnost očetov, medtem ko so jim kazali slike neznanih ljudi, neznanih otrok ter slike njihovih otrok z veselim, žalostnim in nevtralnim izrazom. Opazili so, da se je možganska aktivnost na več področjih najbolj povečala pri tistih očetih, ki so zagledali slike svojih hčera.

Očetje svojim hčerkam veliko več pojejo kot svojim sinovom ter jim več govorijo o svojih čustvih. V pogovoru z deklicami uporabljajo tudi bogatejši besedni zaklad.

V drugem delu raziskave pa so očete opremili s kamerami in mikrofoni ter jih za dva dni poslali v njihove domove. Kamere in mikrofoni so se samodejno vključili vsakih 9 minut in bili aktivni 50 sekund. S tem so želeli zagotoviti čimbolj naravno vedenje očetov, saj je bilo malo možnosti, da v dani situaciji kamera dejansko snema.

Pri tem so opazili, da očetje svojim hčerkam veliko več pojejo kot svojim sinovom ter da hčerkam več govorijo o svojih čustvih. V pogovoru z deklicami so očetje uporabljali tudi bogatejši besedni zaklad. S svojimi sinovi pa so bili po drugi strani bolj aktivno vpeti v igro, v kateri je bilo veliko več ravsanja kot nežnosti.

»Kadar je otrok zajokal, so se očetje hčerk odzvali hitreje kot očetje fantov,« pojasnjuje vodja raziskave in dr. psihologije Jennifer Mascaro in opozarja na še en pomemben vidik:

»Dejstvo je, da so očetje povsem nenamerno manj pozorni na čustvene potrebe sinov. Toda pomembno je prepoznati svoje reakcije in se jih po potrebi naučiti v dobro svojih sinov. Zmanjšan odziv s strani očeta lahko namreč pusti velike posledice v razvoju.«

Na vse očete se tako obrača z nasvetom, naj tudi v svoj odnos s sinovi vnesejo več empatije, čeprav se jim to ne zdi tako naravno kot pri odnosu s hčerko.

 

Vir: apa.org

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja