Česa se kot mama lahko naučim iz Jezusovega izginotja?

Thumbnail

Odlomek o dvanajstletnem dečku Jezusu, ki se izgubi v templju in ga starša s tesnobo iščeta, se me še posebej dotakne zadnji dve leti. Ker sem podobne občutke, kot jih je doživljala Marija, doživela tudi jaz, ko je izginila moja triletna hči.

Vsako leto so Jezusovi starši ob prazniku pashe potovali v Jeruzalem. Ko je bil Jezus star dvanajst let, so odšli na pot po praznični navadi. In ko so se vračali, je deček Jezus ostal v Jeruzalemu, ne da bi njegovi starši to opazili. Mislili so, da je pri popotni druščini, in so prehodili pot enega dne. Nato so ga začeli iskati med sorodniki in znanci. Ker ga niso našli, so se vrnili v Jeruzalem in ga iskali. Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori. Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala.« Dejal jima je: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« Vendar nista razumela besed, ki jima jih je rekel. Nato se je vrnil z njima in prišel v Nazaret ter jima je bil pokoren. In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu. Jezus pa je napredoval v modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh. (Lk 2,41-52)

 Zakaj me odlomek tako nagovarja in česa se iz njega učim?

1. Starši smo v skrbeh.

Beseda tesnoba, ki sta jo čutila Marija in Jožef, me ob branju odlomka zelo zadane. Ob tem podoživljam tesnobo, ko sva z možem po okolici iskala našo triletnico, ki je izginila neznano kam. V glavi sva imela vse možne scenarije, kaj vse bi se ji lahko pripetilo.

Vsi starši smo v skrbeh za svoje otroke. In ta zaskrbljenost nas ohranja čuječe, hkrati pa nas odpira Bogu, da ga prosimo za pomoč. Še posebej takrat, ko nam ne preostane drugega, kot da izročamo.

2. Vsi delamo napake.

Čeprav je bila Marija brez greha, je kot mama storila napako. Ko so odhajali iz Jeruzalema, ni preverila, kje je Jezus. Tudi njej se je zgodilo. Starši delamo napake. Pozabimo na kakšno srečanje, izgubimo pomembne papirje in celo pozabimo na otroka.

Midva nisva pomislila, da bo hči možev skok na sestanek in moje uspavanje mlajšega sina izkoristila za »pobeg«. Ko sem že videla črni scenarij, sem razmišljala samo o tem, kako si nikoli ne bom mogla odpustiti, da nisem bila ob njej. Se pa od Marije in Jožefa lahko učim, da se mi zaradi napake ni potrebno obsojati. In da moram biti tudi do sebe usmiljena, ker nisem popolna.

3. Poslušaj otroka.

Nikoli si ne bi mislila, da lahko po treh dneh iskanja, tako mirno in sočutno odreagiraš, kot sta to storila Marija in Jožef. Ko smo mi končno našli hči pri ostarelih sosedih, kjer je mirno sedela na kavču, jedla bonbone in gledala risanke, se mi je odvalil kamen od srca. In takrat sem jo lahko samo objela in se zahvaljevala, da se je vse srečno izteklo. Pogovor o tem, zakaj je to storila, pa je stekel kasneje.

Tudi Marija in Jožef sta najprej poslušala Jezusa, šele potem sta ukrepala. Tega pa se moram še kako naučiti v vsakdanjem življenju, kjer me hitro vrže iz tira in kričim še preden otrok lahko pove, kaj se je pravzaprav zgodilo. Marija me uči, naj namesto da reagiram iz jeze, raje počakam in prisluhnem otroku. Včasih obstaja zelo tehten razlog za otrokove vedenje, pa čeprav se nam zdi, da je čisto nemogoč.

4. Pusti otroku svobodo.

Marija in Jožef nista razumela, kaj jima je govoril Jezus. Tako tudi jaz mnogokrat ne razumem svojih otrok, ne njihovih odločitev. Poskušam se zavedati, da moja naloga mame ni v tem, da bi sprejemala odločitve namesto otroka, ampak da bi otroku pomagala na način, da bo sam sprejel prave odločitve. Otroka ne morem spremeniti ali ga prisiliti, da bi bil glasbenik, če pa raje brca žogo. Lahko pa mu pomagam razvijati njegove talente.

Foto: pinterest

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.