Če smo zaradi nevarnosti krvnih strdkov ustavili cepljenje, zakaj ne ustavimo uporabe 1000-krat nevarnejših kontracepcijskih tabletk?

Foto: Canva

Krvni strdki so »zelo redek stranski pojav« cepljenja s cepivom AstraZenece, koristi cepiva pa so večje od tveganj, je v sredo sporočila Evropska agencija za zdravila. Profesor Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo je ob tem dejal, da je cepivo AstraZenece »tisočkrat varnejše kot neke običajne kontracepcijske tablete«. Številne države s(m)o ob skoraj tisočkrat manjši možnosti za pojav krvnih strdkov prekinile cepljenje s cepivom AstraZenece – zakaj ne prenehamo tudi z uporabo kontracepcije, ki je tisočkrat nevarnejša od cepljenja s cepivom AstraZenece?

Si upamo odkrito spregovoriti o vplivih hormonske kontracepcije?

Kot je dejal Štrukelj, je ob cepljenju nekaj primerov krvnih strdkov na milijon cepljenih, medtem ko je pri kontracepcijskih tabletah 1100 venskih tromboz v milijonu uporabnic teh tabletk. Pa vendar jih ves svet uporablja že leta. Pa bi jih še, če bi tako odkrito javno govorili o njihovih vplivih na zdravje, ki se nikakor ne nehajo le pri precej višji možnosti za krvne strdke?

Številne države s(m)o ob skoraj tisočkrat manjši možnosti za pojav krvnih strdkov prekinile cepljenje s cepivom AstraZenece – zakaj ne prenehamo tudi z uporabo kontracepcije, ki je tisočkrat nevarnejša od cepljenja s cepivom AstraZenece?

Povezava med hormonsko kontracepcijo in krvnimi strdki je sicer že dolgo znana. Estrogen v hormonski kontracepciji poveča tveganje za nastanek krvnih strdkov. Kontracepcijske tabletke, ki so najpogosteje predpisana metoda kontracepcije, to verjetnost povečajo za približno trikrat. Povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov ima sicer vsaka ženska, ki uporablja kombinirano hormosnko kontracepcijo, kot so že omenjene tabletke, kontracepcijski obliž ali vaginalni obroč. Večja kot je vrednot estrogena v kontracepciji, večje je tveganje.

Številke Združenih narodov kažejo, da hormonsko kontracepcijo uporablja približno 842 milijonov žensk. Statistično so od tega najpogosteje predpisane kontracepcijske tabletke. V Združenem kraljestvu npr. devetim od desetih žensk, ki se s svojim ginekologom pogovarjajo o kontracepciji.

Dolg seznam neželenih učinkov in možnih zdravstvenih zapletov

Poleg povečanja tveganja za nastanek krvnih strdkov, so uporabnice kontracepcijskih tabletk izpostavljene tudi večjemu tveganju za srčni infarkt in embolije (še dodatno so ogrožene kadilke), večjemu tveganju za trajno povišanje krvnega tlaka, raka maternišnega vratu, dojk in jeter. Poleg tega so stranski učinki kontracepcijskih tabletk tudi povečanje telesne mase, akne, spremembe razpoloženja, glavoboli in migrene, tudi depresivnost in celo samomorilnost.

Povzročajo tudi spremembe možganov ter vplivajo na to, kakšnega partnerja ženske izberejo, kako ga vidijo, kako doživljajo odnos in kako spolnost. Prav tako kontracepcijske tabletke zmanjšujejo sposobnost ženske, da se sooča s stresom. Spremenjene vrednosti spolnih hormonov v telesu pa vplivajo tudi na celotno delovanje telesa – spolni hormoni namreč ne vplivajo le na menstrualni ciklus in (ne)zanositev.

Obstaja tudi alternativa

Večini zdravstvenih težav (kar nenačrtovana nosečnost ni), ki jih sedaj zdravijo s kontracepcijskimi tabletkami, se da pomagati ali jih odpraviti tudi na drugačne načine. Seveda je negativnih učinkov kontracepcijske tabletke še več, ne le zdravstvenih, tudi družbenih (porast nezvestobe, neodgovorne spolnosti, spolno prenosljivih bolezni, vpliv na okolje in moške, enakopravnost, spoštovanje do žensk …) in etičnih (aboritivni učinek). O njih lahko berete v številnih prispevkih na našem portalu.

Smiselno vprašanje, ki se ob tem pojavlja, je, ali obstaja alternativa. In dobra novica je, da obstaja. Vsaka ženska, ki si želi na zdrav in naraven način nadzorovati svojo plodnost, se lahko odloči za katero od metod naravnega načrtovanja družine (NND). Te so ob pravilni uporabi pri nadzoru rojstev zanesljive kot metode kontracepcije (razen sterilizacije), hkrati pa so popolnoma varne, saj nikakor ne škodijo telesu, nimajo neželenih zdravstvenih učinkov in pozitivno vplivajo na partnerske odnose. Gre za metode, ki jih usvojite enkrat za vselej in z njimi po tem vse življenje nimate več nobenih stroškov, hkrati pa ženske z njihovo pomočjo lahko mnogo bolje spoznajo delovanje svojega telesa. Z njihovo pomočjo je preko poznavanja vzrokov zanjo mogoče tudi uspešno zdraviti neplodnost.

Odgovor na naslovno vprašanje bi torej lahko našli v interesih farmacevstke industrije, družbenem pritisku in še kje, a v resnici je ga mora poiskati predvsem vsak oz. vsaka izmed nas – si želimo tvegati življenje in zdravje sebe in svojih otrok?


Brezplačno uvodno srečanje za vključitev program FertilityCare bo potekalo 14. aprila 2021 ob 17.30, in sicer v živo prek spleta. Vabljeni k prijavi na tej povezavi. Več o programu lahko preberete tudi na spletni strani FertilityCare.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja