“Konec s tabletkami!” – ženske zahtevajo kontracepcijo z “manj trpljenja” in “več enakopravnosti”

Foto: Canva

Francoska neodvisna novinarka Sabrina Debusquat je septembra izdala knjigo z izzivalnim naslovom: »J’arrête la pilule: Un scandal sanitaire, qui touche 4,5 mill. de femme« (Konec s tabletkami! Zdravstveni škandal, ki zadeva 4,5 mil. žensk).

V njej je naredila raziskavo med več kot 3.600 Francozinjami, uporabnicami hormonske kontracepcije, in jim zastavila vprašanje: »Če ste že kdaj prenehale z uporabo kontracepcijskih tabletk, iz katerih razlogov ste se odločile za to?«

Najbolj pogosti razlogi tistih, ki so vsaj enkrat prekinile z uporabo kontracepcijskih tabletk, so bili:

1. »Zaradi lažjih (nenevarnih) stranskih učinkov, ki pa mi vsakodnevno povzročajo težave.«

Kar 70 % uporabnic je navedlo izgubo spolne želje, 54 % povečanje telesne teže, 52 % poslabšanje razpoloženja, 36 % glavobole in 34 % težave s suhostjo nožnice.

2. »Ker mislim, da je to slabo za moje zdravje.«

7 % intervjuvanih žensk se je že srečalo z resnejšimi stranskimi učinki. Pa tudi sicer med ženskami narašča zavedanje o nevarnostih, ki jih prinaša hormonska kontracepcija za denimo nastanek raka ali krvnih strdkov.

3. »Ker zavračam, da bi jemala zdravila, ko sem zdrava.«

Raziskava je pokazala, da ženske, ki jih avtorica poimenuje kar »generacija ‘ne’ tabletki«, čedalje bolj postavljajo pod vprašaj »medikalizacijo kontracepcije«, s tem pa nujnost, da je uporaba povezana s stranskimi učinki.

Odzivi – gre le za nezaupanje in strah

Knjiga je seveda zbudila veliko zanimanja in odzivov, še posebej ker ni izšla iz katoliških ali katerih drugih krogov, ki že načeloma nasprotujejo kontracepciji, ampak iz sekularno-feminističnega okolja.

Kar nekaj medijev in zdravnikov je vse skupaj interpretiralo, češ da se med ženskami širita »nezaupljivost do tabletke« in »strah, da jih bo tabletka prevarala«, kar bi se dalo rešiti, če bi bile ženske o kontracepciji bolje informirane in poučene.

Sabrina Debusquat se je na to zelo kritično odzvala v zapisu na francoski strani Huffington Posta.

Prav nič med glavnimi tremi razlogi, ki so jih navajale ženske, nima veze s iracionalnim strahom, pravi Debusquatova. Ženske, ki so prekinile z jemanjem tabletk, so naredile razumno izbiro za svoje zdravje, potem ko so doživele konkretno izkušnjo stranskih učinkov.

»Govoriti o nezaupanju žensk do tabletk pomeni izhajati iz ideje, da so ženske uboga, prestrašena in iracionalna bitja, nezmožna sprejemanja razumnih odločitev,« je še ostra Debusquatova.

Sodobno zavračanje tabletke je eden ključnih feminističnih bojev

V sodobnem zavračanju tabletke Sabrina Debusquat vidi enega »ključnih feminističnih bojev«, ki današnjo družbo postavlja pred velik izziv: da ne prezremo več odločitev, ki jih morajo ženske delati za svoja telesa, brez da bi si vzeli čas, da bi jih v tem razumeli. »To kaže na mesto, ki ga še danes v družbi dajemo ženskam,« zaključuje Debusquatova.

Debusquatova ne išče alternativ načelu kontracepcije: »Ni vprašanje, ali naj prenehamo s tabletkami, ampak kaj naj kot družba naredimo, da bomo odgovorili na nove zahteve žensk po kontracepciji brez stranskih učinkov, ki manj onesnažuje okolje in ki je bolj enakopravna?«

 

Ali bo človeštvo našlo naravno pot za nekaj tako protinaravnega, kot je preprečevanje spočetja novega življenja – to je seveda že tema za drug članek.

Kljub vsemu pa velja Sabrini Debusquat samo čestitati za iskrenost in srčnost pri prizadevanjih za zdravje in siceršnjo dobrobit žensk. Pa tudi za odloč(e)nost, da se pri vprašanju posledic hormonske kontracepcije upre pometanju pod preprogo, ki je v sekularni kulturi, medijskem mainstreamu in v zdravniških krogih žal še vedno predvladujoče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja